Annonce
Navne

Det århusianske Opgang2's dramatiker og kunstneriske leder fylder 60

Pia Marcussen, kunstnerisk leder af Opgang2 Turnéteater i Aarhus, fylder 60 år søndag 7. marts. Hun vil med sine forestillinger kæmpe mod fordomme, mistillid og fremmedangst. Pressefoto
Pia Marcussen, der er dramatiker, instruktør og og kunstnerisk leder for det århusianske turneteater Opgang2, har siden 2001 skrevet, instrueret og leveret mindst en ny ungdomsforestilling om året. Søndag 7. marts fylder hun 60.

60 år: Pia Marcussen, kunstnerisk leder for Opgang2 Turnéteater i Aarhus, fylder søndag 7. marts 60 år.

Pia Marcussen har været tilknyttet den selvejende kulturinstitution Opgang2 i Aarhus siden 1989 og kan i år også også fejre 20-årsjubilæum som dramatiker, instruktør og kunstnerisk leder i Opgang2 Turnéteater.

Siden etableringen af Opgang Turnéteater som professionelt ungdomslivs-orienteret turnéteater i 2001 har hun skrevet, instrueret og leveret mindst en ny ungdomsforestilling om året. Et uhørt højt tempo, når man taler dramatik og teater, og i 2020 blev det endda til dobbelt op med forestillingerne Ingen og Rottweiler.

År efter år er der skruet op for kadencen, så Opgang2 Turnéteater de senere år jævnligt har haft tre af Pia Marcussens forestillinger på turné sideløbende. Således rundede turnéaktiviteten 1001 opførelser i perioden 2014-2019 og er blandt Danmarks flittigst turnerende ungdomsteatre.

Annonce

Teater om ungdomslivet

I sin dramatik har Pia Marcussen altid stræbt efter at skabe forestillinger, der rammer ungdomslivets eviggyldige udfordringer - det handler om identitet, venskaber, familie og om at høre til - og det er teater for alle unge, fra Frederikshavn over Fredericia til Frederiksberg.


- Jeg har en mission. Jeg vil kæmpe mod fordomme, mistillid og fremmedangst. Det vil jeg gøre gennem mine forestillinger. Jeg siger til mine skuespillere, når de skal ud på turné, at de nu er med i et missionsteater.

Pia Marcussen


Som turnéforestillinger opføres Pia Marcussens dramatik ofte for et teateruvant publikum og har alle årene formået at fange de unge med rå og nærværende teatermagi - også selvom det foregår i en kantine eller idrætshal uden mørklægning.

- Jeg har en mission. Jeg vil kæmpe mod fordomme, mistillid og fremmedangst. Det vil jeg gøre gennem mine forestillinger. Jeg siger til mine skuespillere, når de skal ud på turné, at de nu er med i et missionsteater, sagde Pia Marcussen i 2012.

På den måde har Pia Marcussens stemme på den danske scene for ungdomsteater fået en markant og skarp plads i løbet af de senere år.

Annonce

Stor anerkendelse

Siden 2013 har hendes forestillinger haft premiere på Aarhus Teater, senest Rottweiler på Scala i efteråret 2020.

Den helt store anerkendelse modtog hun, da forestillingen 4 Ever i 2014 først blev nomineret og siden vandt den prestigefyldte Reumert-pris som årets Børne- og Ungdomsforestilling.

Netop 4 Ever har siden fået reel klassikerstatus indenfor dansk ungdomsteater og spiller stadig udsolgte turnéer, ligesom forestillingens repremiere på Aarhus Teater i starten af 2020 igen høstede flotte anmeldelser.

I 2017 fulgte endnu en pris til Marcussen og Opgang2 Turnéteater, da manuskriptet til Habibi modtog Danske Dramatikeres pris som “Bedste Manuskript til Børne- og Ungdomsteater”, den første af sin slags.

Annonce

Talenthold for unge

I Opgang2-regi har Pia Marcussen også gennem en årrække kørt talenthold for unge med flerkulturel baggrund og mod på teater og performance, ligesom hun løbende har været på scenen til Opgang2's Jalla:-kulturfestivaler, afholdt henholdsvis på Gellerupscenen og Aarhus Teater.

Sideløbende med sit daglige virke har Pia Marcussen i 2016-2019 taget en bachelor i kulturledelse. Hun blev i 2020 hædret med Statens Kunstfonds arbejdslegat.

Pia Marcussen er gift med teaterchef i Opgang2 Turnéteater Søren Marcussen, og sammen har de tre børn.

laas

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

På mandag kan man igen købe billet til en AFG-kamp

Annonce