Annonce
Rejser

Det bedste af Danmark

Gammel Estrup. Foto: Tao Lytzen/Trap Danmark

Smutture. Trap Danmark udgiver frem til 2020 er stort bogværk om Danmarks natur, historie og kultur. Når det er færdigt, vil landet være verdens bedst beskrevne nation. Magasinet Rejser laver med hjælp fra Trap Danmarks redaktion løbende punktnedslag i de 34 bind for at inspirere læserne til smutture i deres eget land.

Herregårdsmuseet og Det Grønne Museum på Gammel Estrup

Herregårdsmuseet formidler dels den specifikke historie, der knytter sig til herregården Gammel Estrup, dels den generelle kulturhistorie for Danmarks herregårde. Ud over faste udstillinger har museet skiftende særudstillinger og arrangementer, hvor det årlige Herregårdsmarked er den største begivenhed.

Det Grønne Museum har til huse i avlsbygningerne på herregården. Museet hed tidligere Dansk Landbrugsmuseum, men efter fusionen med Jagt- og Skovbrugsmuseet i 2017 har museet fået sit nuværende navn. Det er det nationale museum for jagt, skov, landbrug og madens kulturhistorie, og inden for disse temaer kan man opleve permanente udstillinger såvel som særudstillinger samt særlige arrangementer som blandt andet fødevarefestival og den årlige landbrugsmesse.

Annonce

Bøger om Danmark

Trap Danmark udgiver frem til slutningen af 2021 en serie på 34 bind om samtlige 98 kommuner i Danmark. Derudover skabes der et omfattende digitalt univers med topografiske informationer fra en lang række samarbejdspartnere og fra Trap Danmarks redaktion.

I abonnement koster bogværket 299 kroner pr. måned i 48 måneder eller kontant 12.775 kroner. Der er tilknyttet en række fordele, og abonnementet kan til enhver tid opsiges.

I løssalg koster et bind mellem 399,95 og 449,95 kroner (vejledende pris).

Udgivelsen af Trap Danmark, 6. udgave, er muliggjort med støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt G.E.C. Gads Fond.

Tekst og billeder på denne side er fra bind 9, som dækker Randers, Norddjurs og Syddjurs Kommuner. Bindet udkommer i starten af 2018.

Se mere på www.trap.dk.

Glasmuseet i Ebeltoft. Foto: Tao Lytzen/Trap Danmark

Moderne glaskunst i Ebeltoft

Glasmuseet Ebeltoft blev indviet i 1986 i den tidligere Toldbod og regnes som et af de førende inden for sit område. Museet bringer glaskunst fra det meste af verden til kommunen i skiftende solo- og gruppeudstillinger og dokumenterer til stadighed den nyeste udvikling inden for moderne glaskunst. Glasmuseet Ebeltoft råder over en omfattende samling af studioglas fra 1970'erne til i dag. Den tæller flere end 1600 værker skabt af 700 kunstnere fra godt 40 lande. Samlingen er unik i museumssammenhæng, idet den udelukkende består af donationer og deponeringer, generøst skænket eller udlånt til museet af kunstnerne.

Nationalpark Mols Bjerge. Foto: Tao Lytzen/Trap Danmark

Nationalpark Mols Bjerge

Som navnet antyder, udgør Mols Bjerge Nationalparkens kerneområde, men området strækker sig faktisk helt fra Kalø i vest til Kattegat i øst og rummer både købstaden Ebeltoft, Stubbe Sø og de store plantageområder midt i kommunen.

Naturen i Nationalpark Mols Bjerge er meget varieret. I det kystnære hav findes artsrige stenrev i havet, mens kysternes strandenge går over i tørre heder og overdrev, efterhånden som man bevæger sig op i de bakkede Mols Bjerge. Dertil kommer moser og søer samt store områder med løv- og nåleskov. På lyse midsommernætter kan man opleve den lysende sankthansorm langs stierne omkring Molslaboratoriet, hvor man også kan støde på den sjældne mariehøneedderkop. Om foråret lyser opret kobjælde op i bakkerne sammen med den mindst lige så sjældne hyldegøgeurt, der findes i to farvevarianter, gul og violet, og derfor har fået tilnavnet "Adam og Eva".

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Leder For abonnenter

Parkering i Skejby: Gylden mulighed for at få parkering til at fungere

En arbejdsplads med næsten 9.734 medarbejdere samlet på et areal, der svarer til cirka 500 parcelhusgrunde. Det er ikke svært at forestille sig, at det vil give problemer på mange forskellige områder. Men når det drejer sig om selve en af grundpillerne i vores velfærdssamfund; nemlig et sygehus, så tillader vi faktisk ikke, at der er alt for mange problemer. Så forventer vi - alle vi skatteborgere - at tingene bare kører efter en snor, der hverken knækker eller flosser det mindste. Men sådan er det selvfølgelig ikke i virkelighedens verden og slet ikke, når sygehuset er Aarhus Universitetshospital, der siden den tankemæssige fødsel har oplevet at få fjernet millioner og atter millioner af kroner, så det har meget svært ved at leve op til betegnelsen et supersygehus. Aarhus Universitetshospital er ét af de absolut bedste sygehuse i Danmark med nogle af de absolut bedste indenfor deres fag og specialer. Ingen tvivl om det. Men de senere år har Aarhus Universitetshospital fået et ry for også at være mangelfuldt og problemfyldt. Ikke på grund af personalet, men på grund af en økonomi og nogle økonomiske krav fra stat, der gør, at der alt for ofte har været sparerunder, nedskæringer og omorganiseringer. Samtidig har hospitalet kæmpet for at blive færdigbygget med de forsinkelser og fejl, som - desværre - alt for ofte er på store byggerier i Danmark. Nu står sygehuset færdigbygget, men der er stadig mulighed for forbedringer. Især på parkeringsområdet, som vi beskrev i mandagsudgaven af Århus Stiftstidende. Det har sygehusets ledelse, Region Midtjylland og Aarhus Kommune endelig erkendt og har derfor bedt konsulentvirksomheden Cowi om at udtænke noget bedre og langt mere funktionelt end det eksisterende. Som en - heldigvis - sjælden bruger af Aarhus Universitetshospital er det ikke svært at pege på skiltningen, som et forbedringspunkt. Ikke så meget antallet af skilte, mere størrelse og selve indholdet. Som ansat ved man godt, hvor man skal hen. Som indlagt er det mere eller mindre ligegyldigt, da andre oftest afleverer én. Som pårørende og gæst er man straks mere udfordret. Men hospitalet er førdigbygget og parkeringspladserne er lavet, så nu kan Cowi studere det adfærdsmønster, vi bilister har, når vi ankommer til et sygehus. Cowi har alle muligheder for at lave en analyse, der helt ned til de enkelte pladser kan optimere det for både ansatte og pårørende, så begge grupper får optimale parkeringsforhold tæt på supersygehuset. Alt andet vil være ærgerligt.

Danmark For abonnenter

Skandalelæge sagde det var mavesyre: 11 dage senere fødte Kristine sin døde søn

Annonce