Annonce
Rejser

Det bedste af Danmark: Tre udflugter nær København

Hvissingestenen. Foto: Foto: Nana Reimers/Trap Danmark, 2017
Trap Danmark udgiver frem til 2021 et stort værk om Danmarks natur, historie, kultur og samfund. Når det er færdigt, vil landet være verdens bedst beskrevne nation. Magasinet Rejser laver med hjælp fra Trap Danmarks redaktion punktnedslag i værket.

En pungmejse i Porsemose

En pungmejse kigger frem fra sin kunstfærdige rede, som mest af alt ligner en uldsok eller en gammeldags snørepung. Reden, som mejsen blandt andet bygger af frøuld fra pil, dunhammer og tagrør, hænges op i tynde pile- eller birkekviste. Pungmejsen blev første gang iagttaget i Danmark i 1964, hvor en han blev set på Østbornholm og en rede fundet i Porsemose. I dag kan man stadig opleve pungmejsen i Porsemose, hvor den er en regelmæssig, men fåtallig ynglefugl. I en lavning på tværs af grænsen til Egedal Kommune ligger den cirka 100 hektar store Porsemose. Heraf ligger de cirka 70 hektar i Høje-Taastrup Kommune.

Bøger om Danmark

Trap Danmark udkommer frem til 2021 med bøger om Danmark. Udgivelserne består af bøger om den enkelte kommune med et kort over kommunen indlagt. Bøgerne koster 200-300 kroner og kan købes i landets boghandler. Derudover udgives 34 indbundne bøger med indholdet fra to til seks kommuner. De kan ligeledes købes enkeltvist for omkring 400 kroner, men udgør også et samlet 34-binds bogværk, man kan abonnere på til 12.775 kroner. Der skabes endvidere et omfattende digitalt opslagsværk med topografiske informationer fra en lang række samarbejdspartnere og fra Trap Danmarks redaktion. Se mere på trap.dk.

Udgivelsen af Trap Danmark, 6. udgave, er muliggjort med støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt G.E.C. Gads Fond.

Tekstuddrag og billeder på denne side er fra Trap Danmark, bind 30: Høje-Taastrup, Albertslund, Glostrup, Rødovre, Ishøj, Vallensbæk. Bindet udkom 2019.

Annonce

Stenen, der skulle sprænges i luften

Sjællands største kendte sten, Hvissingestenen, er en granit, der under istiden er ført med isen til Glostrup Kommune. Stenen, der i 1966 blev fundet under et gravearbejde, skulle have været sprængt itu, men blev fredet og flyttet 150 meter til sin nuværende placering. På stenens overflade ses skurestriber efter istransporten og huller, hvor sprængstoffet skulle have været placeret.

Annonce

Vallensbæk Kirkes kalkmalerier

På de nyopførte hvælv i kor og skib i Vallensbæk Kirke udførte Isefjordsværkstedet kalkmalerier i perioden cirka 1460‑80. Kristi lidelse i korhvælvet (billedet) indledes i vestkappen med "Kristus i Getsemane Have", "Kristus og Malkus" og "Kristus for Kaffas". Derefter følger "Korsbæringen", "Hudflettelsen" og "Tornekroningen" i nordkappen. I øst, der er synlig på lang afstand, ses "Korsfæstelsen", "Nedtagelsen" og "Gravlæggelsen". Lidelsesscenerne afsluttes i sydkappen med "Kristus i dødsriget", "Opstandelsen" og "Himmelfarten".

Pungmejse, Amager Fælled. Foto: Peter Dam
Vallensbæk Kirke: Kalkmalerier af Isefjordmesteren. Foto: Nana Reimers/Trap Danmark, 2018
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus

Sygeplejerskerne strejker: De første aflysninger er på vej til patienterne

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce