Annonce
Erhverv

Det begyndte med en kop veninde-kaffe - og så rejste de alene til Nigeria

At designeren Line Dalby Gundersen og forretningskvinden Maria Kastrup Lausten tænker ens i forhold til slutproduktet kom til udtryk under rejsen til Nigeria. Når de skulle vælge stof hos skræddere og samarbejdspartnere kom de ofte ud med det samme. Foto: Henrik Skov Anhøj

Designeren Line Dalby Gundersen og Maria Kastrup Lausten, erhvervsøkonom med speciale i marketing, har begivet sig ud i ukendt land i en mere end en forstand. Som førstegangs-iværksættere og med et forretningsmæssigt udgangspunkt i Afrika. Målet er at gøre en forskel ved at skabe job på et fremmed kontinent og få flere farver ind i de kolde nordiske garderober og dagligstuer.

Annonce

AARHUS/ABUJA: Der er ingen, der på forhånd har lovet Line Dalby Gundersen og Maria Kastrup Lausten, at det er let og ligetil at etablere egen virksomhed.

Men de to kvinder fra henholdsvis Herskind og Højbjerg ved Aarhus skal heller ikke have skyld for at starte dér, hvor hækken først lige er sat. For før de to førstegangs-iværksættere nærmest er kommet i gang, har de lavet et par benspænd eller tre på sig selv.

For det første bygger drømmen bag mumutane.com, som forener nordisk design og afrikansk tradition, på at skabe en forretning i Nigeria - Afrikas folkerigeste nation - af alle steder.

For det andet bliver produkter fra multikulørte brødposer og puder til lige så farvestrålende tasker og tørklæder udelukkende lavet af overskudsvarer og resttekstiler, som Line Dalby Gundersen og Maria Kastrup Lausten køber hos lokale, nigerianske kvinder. I bæredygtighedens navn.

Og for det tredje er der udfordringen med afstanden fra Aarhus til Abuja, hovedstaden i Nigeria. Her er de dog hjulpet en smule af, at mobiltelefoner er allemandseje og det absolut foretrukne kommunikationsmiddel på det afrikanske kontinent, og det gør det muligt hurtigt at sende billedmateriale frem og tilbage mellem verdensdelene.

Mumutane.com

Navnet mumutane er en sammentrækning af to ord mu mutane. Det er fra stammesproget Hausa, som tales af en tredjedel af alle i Nigeria, og betyder 'vi mennesker'. Filosofien bag mumutane er, at vi mennesker samarbejder og skaber muligheder for hinanden på tværs af kulturer og landegrænser. På den måde eksisterer der en indbyrdes afhængighed mellem parterne for at skabe gode vilkår for alle.

De to iværksættere bag mumutane.com er Line Dalby Gundersen - 42 år, Designer MA fra Designskolen i Kolding - og Maria Kastrup Lausten, 38 år, Cand. merc med speciale i Marketing fra Business & Social Sciences, Aarhus Universitet.

Afrikansk wax print er en traditionel type tekstil der igennem mange år er blevet benyttet af afrikanere og er kendetegnet ved stærke, klare farver, forskellige mønstre og symboler. Wax print kaldes også Ankara i Nigeria og benyttes i dag oftere ved særlige anledninger, da flere begynder at tage den vestlige beklædningstradition til sig. Wax print eller Ankara er ikke blot beklædning, men rummer mange mønstre og symbolikker og benyttes til at kommunikere og iscenesætte sig selv over for omverdenen.

Nigeria er kendt som et ustabilt land, og der er ikke mange fra vesten, som lykkes med at etablere samarbejdsrelationer eller forretning dér. Med sine cirka 195 millioner indbyggere er der tale om det folkerigeste land i Afrika og kontinentets største økonomi. Befolkningstilvæksten forventes tilmed at stige med 100-150 procent frem mod 2050, mens prognoser viser, at der til den tid vil være tale om verdens sjette største økonomi.

I Nigeria ønsker hver anden over 15 år at emigrere, og fire millioner nigerianere planlægger lige nu at rejse væk eller er allerede på vej til at gøre det. Talenter og stærke ressourcer, heraf mange inden for det kreative erhverv såsom kunstnere og designtalenter forlader landet for at søge en bedre fremtid i primært Europa.

- Vi kommer ikke til at have det samme sortiment eller en løbende kollektion i mumutane.com. Der bliver masser af variation, fordi det er det, som vi kan få på de stofruller, der er i overskud, som kommer til at afgøre det, siger Line Dalby Gundersen og Maria Kastrup Lausten. Privatfoto
Annonce

Lige linje til verdensmålene

Men der er også en række gode grunde på det helt overordnede plan til, at Mumutane - det betyder i øvrigt "vi mennesker" i sammentrukket form - har forudsætningerne i orden for at lykkes.

For forretningsidéen flugter fint med i hvert fald tre af FN's 17 verdensmål - nemlig Afskaf fattigdom (1), Ansvarlig forbrug og produktion (12) samt Partnerskaber for handling (17). Og det er et godt meget udgangspunkt i en tid med masser af fokus på både globalisering og ikke mindst bæredygtig udvikling.

- Vi vil meget gerne vise, at Nigeria er andet end Boko Haram og terror, og at det godt kan lade sig gøre at lave forretninger i Afrika. Der er på den ene side meget elendighed, men der er også masser af muligheder, og det er en stor drivkraft for vores arbejde. Større danske virksomheder som Mærsk, Arla og Grundfos har også fokus på netop Nigeria, mens Vestas og Kamstrup er andre steder i Afrika, og Ikea samarbejder med flere sydafrikanske designere for at lancere en kollektion i 2019, så når store selskaber kan lave forretninger dér, hvorfor skulle en mindre virksomhed som vores ikke også kunne, siger Maria Kastrup Lausten med et smil.

Line Dalby Gundersen supplerer:

- Vi er selvfølgelig kun en lille fisk i vandet, men hvis mumutane.com kan give arbejde til 10-15 nigerianske kvinder, som vi håber på inden for det næste år, så er vi nået langt.

En ny butterfly til garberoben a la Mumutane. Foto: Henrik Skov Anhøj
Annonce

Forretningskvinden og designeren

Line Dalby Gundersen og Maria Kastrup Lausten har kendt hinanden i 15 år. Det har dog aldrig lagt i kortene, at de to kvinder skulle starte virksomhed sammen.

Line er uddannet fra Designskolen i Kolding og ernæret sig som freelance-designer, mens Maria har baggrund i detailbranchen, en cand.merc. fra Aarhus Universitet og kommer fra corporate-verdenen med en fortid som projektleder hos Vestas. Over en kop veninde-kaffe faldt snakken på både Afrika og en spirende drøm om at blive iværksættere.

- Vi har nok begge haft idéen om at blive selvstændige, og nu var tiden moden for os begge. At vi så er sammen om virksomheden er kun et kæmpe plus. Vi komplementerer hinanden godt, og vi er også kun blevet bekræftet i, at vi tænker ret ens med hensyn til slutproduktet, forklarer Maria Kastrup Lausten.

Hun er forretningskvinden i konstellationen med fokus på webshop, salg og markedsføring, mens Line Dalby Gundersen tager sig af design og produktudvikling.

Annonce

Alene i Abuja

I april rejste de to iværksættere til Abuja i Nigeria sammen:

- Vores rejse handlede om at finde ud af, om der ville være et grundlag for forretningen. Ville det overhovedet kunne bære en produktion, og hvilken kvalitet kan vi få? Det tog tid at spore sig ind på, for alt er cotton (bomuld) dernede. Det måtte vi så forklare, at det er det altså ikke, og vi havde samtaler med en masse skræddere og mulige samarbejdspartnere. Vi fik en god fornemmelse for udfordringerne, men det gav også masser af blod på tanden.

De havde både en guide og chauffør koblet på sig under besøget. For Nigeria er ikke et land, hvor det er normalt, at to hvide kvinder rejser rundt alene.

- Vi har jo begge familier og børn herhjemme, og det var da ikke uden bekymringer, at vi rejste afsted. Der blev også sendt en masse tanker hjemad den dag, vores chauffør overså en afkørsel, hvor vi skulle have været fra, og i stedet vendte bilen på en stærkt befærdet hovedvej og tilbage stik mod trafikken, fortæller Maria Kastrup Lausten og fortsætter:

- Vi kørte rundt dernede i en bil med tonede ruder, og da vi skulle hjem og til lufthavnen i en anden bil, opdagede vi, at det var meget godt. For vi tiltrak stor opmærksomhed. Folk stoppede op og vinkede til os og var meget interesserede.

Annonce

Meget mere end batik

Før turen gik til Nigeria, tog de rundt i en række lokale butikker for at sælge idéen, og unika-produkter med masser af farver faldt umiddelbart i gehør. Præcis som designeren havde tænkt.

- I Norden er det meget sort og hvidt, men nogle gange trænger vi simpelthen til nogle farver for at bryde med vores egen tradition. Tiden er til det, og vi ser det i subkulturer i både Aarhus og København, lyder det fra Line Dalby Gundersen.

- I Danmark går mange til fest klædt helt i sort, og vi inviterer hinanden hjem, mens afrikanerne modsat bruger tøjet til at vise sig selv frem og skille sig ud. Printet på tøjet fortæller en historie og er fuld af symboler, som er meget spændende at arbejde med.

Line Dalby Gundersen tilføjer, at afrikansk tekstil er meget andet og mere end bare batik. Det er fortællingen, som de selv gerne vil sætte i gang og ændre vores syn på Afrika.

- Og det fungerer faktisk rigtig godt at få masser af farver ind i vores rolige og stilrene omgivelser, siger hun.

Annonce

Produktion i Nigeria næste år

De begyndte salget via instagram før sommerferien og åbnede webshoppen i slutningen af august. Modtagelsen har foreløbig været god.

- Nu er vi gået i gang med teste vores produkter i markedet for at se, hvad forbrugerne gerne vil have, og der er en tendens til, at jo vildere og jo flere farver folk kan få, jo bedre. Især vores kiminoer og puder sælger godt, forklarer Maria Kastrup Lausten.

Flere af produkterne er i øvrigt flerfunktionelle. For eksempel er kiminoerne vendebare, så de er nordisk neddæmpede på den ene side og afrikansk spraglede på den modsatte side, så kunden selv kan vælge, hvad der skal være ret og vrang. På samme måde kan eksempelvis brødposerne også fungerer som urtepotteskjulere alt efter behov.

De to iværksættere håber også inden længe at få produkterne ud i fysiske forretninger via forhandlere.

- Vi vil gerne ud og have den umiddelbare respons fra kunderne, og så håber vi at skulle til Nigeria igen i begyndelsen af det nye år for at starte en reel produktion op dernede og ikke kun købe stofferne hjem, siger Maria Kastrup Lausten.

Det første halve år som selvstændige med egen startup-virksomhed har ikke skræmt dem. Tværtimod:

- Nu er vi godt i gang, og vi har selvfølgelig også investeret lidt penge og vores arbejdskraft i det. Vi bruger vores tid på det, og det kræver det også. At starte en virksomhed op er en uddannelse i sig selv, og uanset hvor vi ender, så giver det god mening for os at forsøge at gøre en forskel for og sammen med andre kvinder i Afrika.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Se politiet i vanvittig jagt gennem Aarhus: Motorcyklist blæste på fartgrænserne, kørte over for rødt og på fortov og cykelstier

Aarhus For abonnenter

Uventet drejning i bandesag: Tiltalt i kidnapningssag mødtes med nu afdød rapper

Annonce