Annonce
Erhverv

Det bli'r i familien - 100 år i lige linje fra karetmager Vilhelm Jensen

Voka Industri står i dag på to solide ben - pladebearbejdning til blandt andet vindindustrien samt indretning af varebiler og herunder som en del af Sortimos ProPartner forhandlernet. Foto: Axel Schütt
Voka Industri har i mere end et århundrede fulgt med tiden og udviklet forretningen i forhold til det, hvad markedet forventer. Succesformlen er stadig den samme for fjerde generation - Alf og Dan Graugaard-Jensen - der i dag står i spidsen for en virksomhed i vækst.
Annonce

HAMMEL: Det er de færreste firmaer, der kan føre sine aner mere end 100 år tilbage i tiden og samtidig konstatere, at virksomheden aldrig har været uden for den samme families ejerskab.

Det er dog ikke desto mindre tilfældet for Voka Industri på Englandsvej i Hammel. For det var i 1918 var karetmager Th. Vilhelm Jensen forlod Aarhus for at slå sig ned i Voldby og etablerede sit eget værksted.

Han måtte dog hurtigt konstatere, at lukkede hestevogne ikke ligefrem var det, der var mest brug for ude på landet. Her gik efterspørgslen i stedet i retningen af regulære arbejdsvogne og værktøjskasser. Den første af slagsen blev i øvrigt leveret til den lokale slagter, så han bedre kunne holde styr på sine knive.

Det skulle langt fra blive sidste gang, at det, der i dag er en moderne industrivirksomhed med fokus på produktion til metalindustrien og bilindretninger, måtte ændre kurs og udvikle nye forretningsområder for at have det rette udbud på hylderne. Og det er sådan set stadig en del af strategien.

Undervejs har Voldby Karosseri også kunne skrive bilfabrikant under cvr-nummeret og medstifter af A/S Dabilfa, som i 1980'erne satte en specialdesignet postbil med rattet placeret midt i førerkabinen i produktion. Projektet blev dog stærkt udfordret af, at det danske postvæsen var eneste aftager på markedet.

Voka gennem 100 år

1918: Karetmager Th. Vilhelm Jensen åbner karetmagerværksted i Voldby. Det var dog ikke kareter, men derimod arbejdsvogne, der først og fremmest var brug for på landet. Samtidig går produktionen af værktøjskasser i gang.

1946: Karetmager Arne Graugaard-Jensen, søn af Th. Vilhelm Jensen, overtager og videreudvikler virksomheden. Han begynder blandt andet at producere ensilagebeholdere til landbruget og fra midten af 1950'erne de første vognlad, blandt andet kreaturvognlad. Værkstedet i Voldby vokser og bliver større.

1969: Sønnerne Allan og Finn Graugaard-Jensen – begge uddannet som karetmager - overtager virksomheden efter Arne Graugaard-Jensen. Virksomheden fortsætter med at vokse og får navnet Voldby Karosseri I/S. De tilføjer reparation af personbiler til repertoiret. I forbindelse med udvidelse af en ny værkstedshal, fremstiller de en opretter-ramme til eget brug. Den sættes senere i produktion under navnet Voka-rammen. I begyndelsen af 1970'erne sættes en produktion af seriefremstillede værktøjskasser i gang.

1975: Voka værktøj ApS bliver stiftet. Eksport af Voka-værktøjskasser og Voka-rammer til nabolandene går i gang. Sideløbende bliver der også produceret køretøjer i årene fra 1969–1985. Der er tale om fremstilling af kasse- og ladopbygninger af mange forskellige slags samt rustvogne over såvel Volvo, Opel og Ford Granada chassiser.

1980: Voldby Karosseri I/S er blandt de 11 firmaer, der stifter A/S Dabilfa (Dansk Bil Fabrikation) - en specialfremstillet bil til postvæsenet. De første test-modeller bliver lavet af Voldby Karosseri I/S. Det samme er tilfældet for flere af vakuumformene til støbning af plastskærmene.

1986: Allan og Finn Graugaard-Jensen bygger nye og større lokaler på Englandsvej 3 - virksomhedens nuværende adresse. Voldby Karosseri I/S og Voka værktøj ApS bliver omdannet til et fælles aktieselskab under navnet Voka – Voldby Karosseri A/S. Samtidig bliver der investeret i de første maskiner til tyndpladebearbejdning, som op gennem 1990'erne udvikler sig til et større og større forretningsområde. Til gengæld bliver opbygning af vognlad og kasser på lastbiler mindre og mindre.

1998: Generationsskiftet til fjerde generation går i gang. Sønnerne af Allan Graugaard-Jensen, Alf og Dan Graugaard-Jensen, indtræder som medejere, og virksomheden skifter navn til Voka Industri A/S.

2004: Alf og Dan Graugaard-Jensen overtager ledelsen af Voka Industri A/S og investerer yderligere i blandt andet CNC-styrede maskiner til tyndpladebearbejdning. Indretning og opbygning af varebiler og metalbearbejdning udvikler sig til at være Vokas to forretningsområder. Det er både som underleverandør og fremstilling af egne produkter - herunder værktøjskasser og pc-pulte til varebiler. Samtidig bliver samarbejdet med den tyske bilindretningsproducent Sortimo styrket, og Voka er idag en del af Sortimos ProPartner forhandlernet.

2013: Anden generation af Vokas pc-pulte bliver udviklet og kommer på markedet. Der er tale om en ny og moderne pult med skuffer og to-delt svingarm til brug i varebiler. Serien af produkter til det mobile kontor skifter navn til Voka Mobile Work.

2017: Opførelsen af en ny produktionshal på 1250 kvadratmeter og kontorområde går i gang. Den nye hal får traverskran og moderne udsugning som følge af flere opgaver og større krav til smedeafdelingen. Samarbejdspartneren Bækmann K flytter ind i en del af de nye lokaler. Bækmann K arbejder primært med spåntagende maskiner, blandt andet CNC-fræser og CNC-drejebænk. Det udvider paletten af muligheder og fremstillingen af mere komplette emner ’in house’.

2018: Voka Industri fejrer 100 års jubilæum. Virksomheden har alle år været ejet af den samme familie. Maskinparken får tilført en PrimaPower Platino FiberLaser-skærer. Det er den nyeste teknologi på markedet inden for skæring af metalplader.

Kilde: www.voka.dk

Annonce

Skifte lå ikke ligefor

De nuværende ejere af virksomheden, Alf og Dan Graugaard-Jensen, er oldebørn af den oprindelige grundlægger, karetmager Th. Vilhelm Jensen. Skiftet til fjerde generation blev sat i gang i 1998, og brødreparrets endelige overtagelse ligger efterhånden 15 år tilbage.

Det har dog aldrig været bøjet eller skåret i metal, at de en dag skulle sidde for bordenden. Alf Graugaard-Jensen er godt nok udlært karrosseri- og pladesmed i familiefirmaet og læste siden videre til maskiningeniør. Han har i dag ansvar for produktion og udvikling.

Dan Graugaard-Jensen derimod er uddannet inden for handel, boede på Sjælland og arbejdede som sælger, da et generationsskifte i familien første gang kom på tale. Han står nu for administration og salg i virksomheden.

- Vi blev faktisk spurgt ad flere omgange, inden vi sagde ja. Jeg kørte som salgskonsulent og kunne godt se mig selv med lidt flere kasketter. Vores far og farbror ejede virksomheden sammen på det tidspunkt, og de havde seks-syv ansatte, men der trængte også til, at der skulle ske noget nyt, for deres netværk var også på vej på pension, husker Dan Graugaard-Jensen.

- Dengang begyndte vognmændene at slå sig sammen og få egne værksteder, og forretningen med opbygning af vognlad og kasser til lastbiler blev mindre. Det var i 11. time, at vi rykkede os, men netop rettidig omhu og det at følge med tiden har altid ligget i virksomhedens dna, siger Alf Graugaard-Jensen.

Annonce

Overskud går til investering

De to brødre besluttede i stedet at satse på de to forretningsområder, som stadig udgør henholdsvis 70 og 30 procent af omsætningen - nemlig pladebearbejning til metalindustrien og indretning af varevogne.

Og den godt 100-årige er i rigtig fin form. Seneste regnskab fra juni 2018 landede i et pænt plus på knap syv mio. kroner før skat. Tæt på en tredobling i forhold til året før, og resultatet udløste en eftertragtet gazelle.

Endnu en gazelle er i øvrigt på vej efter næste regnskabslukning, forudser Alf Graugaard-Jensen:

- Når vi tjener penge, sørger vi samtidig for at investere i ny teknologi, så vi fortsætter med at være attraktive, og så indgår vi meget gerne i samarbejder for at få flest mulige kompetencer ind.

Et af de seneste eksempler er samarbejdspartneren Bækmann K, der primært gør sig i spåntagende maskiner, som også rykkede ind i den nye produktionshal på 1250 kvadratmeter på Englandsvej, som Voka Industri indviede i jubilæumsåret.

- Vi supplerer hinanden supergodt som virksomheder, og sammen kan vi tilbyde kunderne mere komplekse løsninger, siger Alf Graugaard-Jensen.

Der hænger flere gamle kleonodier rundt på væggene hos Voka Industri til vidne om et familiefirma, der har rundet de første 100 år. Her er det Allan Graugaard-Jensens svendestykke - far til de to nuværende ejere Alf og Dan Graugaard-Jensen. Foto: Axel Schütt
Annonce

Succesformel: Gør-det-let

Samarbejder på tværs og investeringer i en topmoderne maskinpark - herunder en ny fiberlaser-skærer - er afgørende vækstdrivere, fordi det trækker flere ordrer til både fra eksisterende kunder og nye af slagsen. Det har samlet set givet en vækst på 30-35 procent om året i de senere år.

- Det handler i dag om at gøre det så nemt for kunderne som muligt. Når vi kan samle flere kompetencer ét sted, så bliver vi ekstra interessante at arbejde sammen med for dem. I forbindelse med vores andet store forretningsområde bilindretning har vi udviklet konceptet Voka Easy, som betyder, at uanset om kunderne bestiller det ene eller det andet, så kan vi også levere det, fortæller Dan Graugaard-Jensen og fortsætter:

- Vi udvikler videre på Voka Easy, for det er dér, efterspørgslen er, og jo mere komplekse opgaver, vi kan løse, jo stærkere står vi i fremtiden.

Ordrerne til pladebearbejning kommer ofte fra vindindustrien - det gælder både producenter og underleverandører - mens blandt andet energiselskaber, entreprenører og servicefirmaer inden for landbrugsmaskiner er gode kunder i bilindretningsforretningen.

- Vi leverer sjældent i store stykantal. Det er mere produktudvikling, prototyper og nulserier, mens bilindretning er kundetilpassede løsninger, som skal fungere i bilen, fordi der er tale om et vigtigt værktøj for kunden, siger Alf Graugaard-Jensen.

Mikkel Schmidt er én af 16 ansatte hos Voka Industri i Hammel. Her er han i gang med virksomheds nye fiberlaser-skærer fra 2018, hvor en ny tilbygning på Englandsvej også gav dobbelt så meget plads at boltre sig på. Foto: Axel Schütt
Annonce

DNA ligger i håndværket

Alf og Dan-Graugaard Jensen kigger ind i fremtiden sammen med tre andre lokale virksomheder. De mødes med jævne mellemrum i et fælles forum, og her diskuterer de blandt andet, hvor udviklingen er på vej henad, og hvad der mon er smart om fem år?

Et femte firma er på vej ind i det selvbestaltede selskab.

- Vi bruger hinanden til at få nye idéer, og nogle af dem kan vi også indgå i et samarbejde om, siger Dan Graugaard-Jensen.

Og hvor er Voka Industri selv på vej hen?

Under den nuværende generations ledelse er virksomheden vokset fra seks-syv ansatte til 16 medarbejdere. Én af dem har været med ombord væsentlig længere end Alf og Dan Graugaard-Jensen - nemlig 43 år.

- Det er ikke sådan, at vi har et mål om at blive 50 mand eller lignende, og alene det, at vi er blevet 10 flere, siden vi overtog virksomheden, har også betydet, at vi har skulle udvikle os som ejerledere, forklarer Alf Graugaard-Jensen.

Til at hjælpe sig har de et advisory board, der består af formand Kristian Myrup fra Myrup Consult og Annette Schmidt, selvstændig konsulent bag Hinnerup-virksomheden Effect.

- Det ligger i vores dna, at vi hellere bruger fem minutter mere på en opgave for at være helt sikre på, at det, vi afleverer, er 100 procent i orden. Det giver tilfredse kunder, men også en stor medarbejdertilfredshed. Det er den håndværksmæssige stolthed, som altid har betydet meget i virksomheden, og som vi har holdt ved og gerne vil have ind under huden på medarbejderne, slutter fjerde generation i lige linje fra karetmager Vilhelm Jensen.

Fiberlaser-skæreren i arbejde. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Alt udsolgt: Billetterne revet væk

Aarhus

Medarbejder på Kongsgården: Jeg sover ikke om natten og er tæt på at tude

Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Annonce