Annonce
Østjylland

Brand hærgede virksomhed og landsby i ni dage: Nu har virksomheden fået 27 påbud om at forbedre brandsikkerheden

Siden storbranden på Novopan for to måneder siden har der været talt meget om brandsikkerheden hos spånpladeproducenten. Nu er der blevet lavet et brandsyn, og virksomheden har fået 27 påbud. Arkivfoto: Annelene Petersen
Spånpladeproducenten Novopan har netop fået 27 påbud efter et brandsyn. Men brandmyndighederne og Novopan er enige om, at virksomheden arbejder hårdt på at forbedre brandsikkerheden.

Pindstrup: Efter storbranden i en bunke træspåner på Kronospan - Novopan Træindustri i Pindstrup for to måneder siden har der været megen snak om brandsikkerheden hos Danmarks eneste spånpladeproducent.

Kort før jul var brandmyndigheden Beredskab og Sikkerhed ude på virksomheden for at lave et brandsyn, og det bliver der lavet på Novopan hvert andet år. Avisen har fået aktindsigt i brandsynet, og det viser, at virksomheden har fået 27 påbud, som nu skal udbedres.

Fem af påbuddene handler om flere af træbunkerne på udearealerne ved fabrikken. Ved branden i slutningen af oktober og begyndelsen af november kæmpede brandmænd og frivillige i ni dage, inden flammerne blev slukket i en bunke med træspåner, der var selvantændt. Flere borgere flyttede midlertidigt væk fra byen på grund af røgen.

Annonce

Påbud om træbunker skal være løst om tre måneder

Nogle af påbuddene om træbunkerne handler om, at spånpladeproducenten både har opbevaret en genbrugsbunke af træ og en mængde rundtræ (træstammer) uden tilladelse. Ifølge beredskabsdirektør Morten Sønderby så kan borgerne i Pindstrup være trygge ved, at Novopan nu får tre måneder til at få løst påbuddene om træbunkerne.

- Ja det kan de. Genbrugsbunken består af træ, som er meget vådt træ, og den er under hastig nedbringelse. Vores vurdering er at risici for, at der udbryder brand i oplaget af rundtræ er meget lille. Helt generelt er formålet med brandsyn at vejlede, informere og motivere for at medvirke til at risikoen for brande mindskes. Af den årsag skal vores frister også give sund fornuft, siger han.

Beredskabsdirektør Morten Sønderby og Beredskab og Sikkerhed har givet Novopan tre måneder til at få styr på nogle af de træbunker, som flere af påbuddene handler om. Arkivfoto: Anders Tilsted

Men der er mange andre påbud end dem om træbunkerne. Næsten halvdelen af alle de 27 påbud handler om brandporte inde på fabrikken, der ikke kan lukkes korrekt.

Her er nogle af de 27 påbud

  • Genbrugsbunke ved porten til Skydebanevej er oplag uden tilladelse, men er under hastig nedbringelse og vil være væk om tre måneder. Hvis der derefter skal være oplag samme sted, skal der søges tilladelse efter Beredskabsloven, med hjælp fra brandrådgiver. Tidsfrist for udbedring 31. marts 2022.
  • Rundtræ ved Skydebanevej er oplag uden tilladelse. Der skal i samarbejde med brandrådgiver søges tilladelse til oplaget efter Beredskabsloven og udarbejdes en belægningsplan. Oplaget er cirka 500 meter langt og svært brændbart. Tidsfrist for udbedring 31. marts 2022.
  • Brandport nr. 15 kunne ikke lukke korrekt pga. kæder mellem rullebaner. Kæderne skal fjernes og porten testes. Tidsfrist for udbedring 22. januar 2022.
  • Brandport nr. 20 kunne ikke lukke korrekt på grund af påkørsel af nederste del i rullebanen. Tidsfrist for udbedring 22. januar 2022.
Annonce

Beredskab: Der er sket klare forbedringer

27 påbud lyder af meget. Hvad siger du som beredskabsdirektør til, at Novopan har fået så mange påbud?

- Der er tale om en brandfarlig virksomhed af en vis størrelse, så der vil nok altid være forhold hvor vi som beredskab kan pege på, at brandsikkerheden kan forbedres. Vi har ingen holdning til, om 27 påbud er meget eller lidt. Vi er optagede af at forbedre brandsikkerheden alle steder, uanset om der er tale om 5 eller 27 påbud, fortæller Morten Sønderby.

Hvis et påbud er særligt alvorligt, kan beredskabet orientere politiet, og de kan så starte en sag. Men det er der ikke tale om her.

Efter det her brandsyn, hvad siger I så generelt om brandsikkerheden på Novopan?

- Der er og vil altid være forhold, som Novopan løbende skal arbejde med for at sikre brandsikkerheden på en brandfarlig virksomhed. Vi har de seneste to måneder været i tæt og god dialog med virksomheden om indretningen af de udendørs oplag. Der er sket nogle klare forbedringer i forhold til brandsikkerheden, men der udestår stadig noget arbejde. Samtidig har brandsynet vist, at der er forhold særligt omkring branddøre og porte, hvor virksomheden skal få udbedret fejlene, konstaterer Morten Sønderby.

Annonce

Novopan: Vi løser det

Hos Novopan er direktør Sten Lassen langt hen af vejen på linje med beredskabsdirektøren.

- Vi har aldrig haft så lidt materiale udendørs som nu, og vi har på grund af branden nedbragt mængderne. Når det gælder rundtræet, forventer vi, at det bliver nedbragt til nul, så vi får det fliset hjem fremadrettet. Med hensyn til brandportene er vi også i gang. Vi har kun intentioner, om at få bragt de her ting i orden, og det bliver de. Nu hyrer vi også en ekstern brandrådgiver ind, der kan rådgive os siger han.

Ifølge direktør for Kronospan - Novopan Træindustri, Sten Lassen, så er man i gang med at udbedre påbuddene. Arkivfoto: Anders Tilsted
Annonce

Produktion af spånplader døgnet rundt

Men hvad vil du sige til de borgere i Pindstrup, der tænker, at I ikke har styr på sikkerheden på Novopan?

- Jamen det har vi. Da vi er en træbearbejdende virksomhed, så er der brandfare. Men vi gør rigtig mange ting for at forhindre brande, og vi bliver også bedre dag for dag. Nu arbejder vi på fuld tryk med at få de her ting i orden. Vi gør alt, hvad vi kan for, at vi aldrig kommer til at stå i sådan en situation her igen, fortæller Sten Lassen.

Det var blandt andet den her træknuser, der sammen med brandmænd og frivillige var med til at få slukket ilden. Arkivfoto: Beredskab og Sikkerhed

Virksomheden har omkring 200 medarbejdere, og der bliver produceret spånplader 24 timer i døgnet.

Annonce

Sur smiley fra Arbejdstilsynet

Som om det ikke kunne være nok med påbud fra brandmyndigheden, så har Novopan for nylig fået en sur smiley fra Arbejdstilsynet. Her handler det ikke om brandsikkerhed, men om arbejdsmiljø.

Avisen har søgt aktindsigt i sagen, og den viser, at virksomheden nu har en sur smiley, fordi den har fået et såkaldt kompetencepåbud. Det betyder, at der ved tilsynet er fundet minimum fem overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen.

Arbejdstilsynet har pålagt Novopan:

  • At sørge for, at der som led i arbejdspladsvurderingen indgår en skriftlig vurdering af de farlige stoffer og materialer, der findes på arbejdspladsen.
  • At anvende kædetræk i Møllehus på en sikkerhedsmæssig fuldt forsvarlig måde, herunder at ansatte ikke kan blive klemt i sammenløb mellem kæde og tandhjul.
  • At anvende transportbåd ved afkast af frasorterede metaldele i hal D på en sikkerhedsmæssig fuldt forsvarlig måde, herunder at der ikke er klemningsfare ved roterende dele i transportbåndets ender.
  • At anvende Maier-knivsliber på en sikkerhedsmæssig fuldt forsvarlig måde, herunder at der ikke fare for, at ansatte får kontakt med maskinens bevægelige dele.
  • At sikre, at løft af byrder i smedeværksted foregår sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt, herunder at løftestropper og løftetaljer er i forsvarlig stand.

- Der har vi også lavet en aftale med en ekstern konsulent, der skal hjælpe os med de ting, siger direktør Sten Lassen.Annonce
Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Byudvikling

Beboerne stemt ned: Boligblokke i 'hård ghetto' skal jævnes med jorden

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Østjylland

Cyklister kan godt begynde at glæde sig: Snart kommer der nye cykelstier

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet

Annonce