Annonce
Mærk Aarhus

Det ekstreme leger med sanserne

Foto: Mathias Hornshøj Hansen & Enneke Hempen
Alle kender ham, men det er vel de færreste, der tænker, at det da er det mest naturlige i verden, at det er en skulptur af Arnold Schwarzenegger, der tager imod uden for Kunsthal Aarhus, men ikke desto mindre er det et faktum

Tanken om, hvorvidt Arnold Schwarzenegger overhovedet er menneskelig, har nok på den ene eller anden måde ramt de fleste. Og netop med den tanke i hovedet giver det måske alligevel mening, at Kunsthal Aarhus i samarbejde med kunstner Søren Thilo Funder har placeret en 1:1-skulptur af manden, maskinen, figuren foran på plænen på J.M. Mørks Gade i Aarhus.

Indenfor bliver det i disse dage – og helt frem til og med januar 2022 – ganske ekstremt. Emnet er sport, men på flere måder. ”Go Extreme” hedder udstillingen, der i den grad indbyder til, at sanserne bruges. En udstilling, som for øvrigt er gratis at besøge.

Mærk Aarhus møder udstillingskoordinator Nadia Donnerborg og kommunikationsmedarbejder Lau Lehrmann.

Alverdens tanker og følelser

Kunsthal Aarhus blev grundlagt i 1917, stiftet af bestyrelsen for Aarhus Kunstforening af 1847, og er dermed en af de ældste kunsthaller i Danmark og faktisk også i Europa.

- Huset her kan og skal kunne tjene alverdens tanker og følelser. Vægge, lofter og gulve er ofte en del af selve udstillingen og er en transparent del af huset her. Med det mener jeg, at vi rigtig mange gange om året flytter rundt, maler, river ned og bygger op og om. Hele tiden sker her noget. Et rum er ikke bare et rum.

- De, der kender stedet, vender tilbage og vi hører mange gange stedet nævnt som en lille perle eller en gylden kulturoase i den Aarhus midtby, lyder det.

Café Livmoder

Det første rum er caféen, hvor der for øvrigt bydes på god kaffe og andet godt vådt og tørt.

Til Go Extreme er caféen lige så stor en del af udstillingen, men som oftest er caféen ”bare” en café.

Under Go Extreme-udstillingen kaldes rummet for Café Livmoder.

- Vi kalder det indgangsportalen til udstillingen, lyder det fra Lau.

- Rummet er malet lyserødt, og midt i værket finder man den store himmelseng med den fødende kvinde.

Kunstneren bag værket er Ditte Gantriis. Livet, kroppen og sindet. Det opstår her. I dette rum. De første skridt sættes. Sanserne fødes, og vi er i gang.

Under udstillingen bliver man sat over for levende billeder af ekstrem-sportsudøvere, som henholdsvis har roet over Stillehavet og løbet et martaton på et løbebånd. Der er klatreren, som sætter alt på spil på den stejle væg.

Kropsdufte

Man sætter noget på spil her.

Det handler om, hvad vi udsætter kroppen for, og hvordan vi gør det. Hvad skal kroppen kunne? Hvad forlanger og forventer vi? Hvordan gør den og vi det? Kan den det?

I kælderetagen finder vi om ikke svarene, så i hvert fald duftene, der følger med.

Den norske kunstner Sissel Tolaas har skabt værket X_Body 7/22.

- Her er det lugtesansen, der tilbydes en oplevelse – eller hvad vi nu kan kalde det, smiler Nadia, mens hun går hen mod den bare væg, hvorpå der kun er skrevet tal.

- Værket aktiveres ved, at man skraber på væggen i gallerirummet og på den måde aktiverer dets duft.

Mennesker udsender forskellige former for duft eller lugt, når de træner eller bruger deres kroppe, og det er de dufte, man her udfordres af.

Kunstneren bag værket mener, at dufte er sammenlignelige med sprog og dermed er en særlig form for kommunikation og udveksling.

Den Sorte Skole

Den store og ret iøjnefaldende MMA-ring midt i lokalet er på ingen måde til at komme uden om. Det er lige blevet offentliggjort, at DM i netop MMA næste gang faktisk finder sted i denne ring i netop dette hus.

- Det er ret stort for os. Ikke at vi helt ved, hvad det indebærer, men sikkert er det, at vi glæder os, lyder det fra Nadia.

Med plads til 500 mennesker i rummet – uden at der er MMA-ring eller alverdens udstyr stillet op – kommer kunstværket, der udfordrer lugtesansen, nok helt af sig selv…

- Musikken er også en del af udstillingen. Producer og komponistduoen Den Sorte Skole lader sig til denne udstilling inspirere af musik i alle genrer og fra hele verden, og til denne udstilling er de konkret inspireret af musik fra kampssportsfilm og fra 80’er arkadespil.

Et andet sted i stueplan er der tid til ro og fordybelse, når man sætter sig til rette og nyder den tre timer lange optagelse af turen i en båd, fra da Terence Steinberg i sommeren 2020 krydsede Stillehavet på en solo-rotur mellem San Francisco og Hawaii.

- Her har vi virkelig gjort meget ud af lyset i rummet via det store vindue i loftet, som i denne omgang er beklædt med særligt farvet papir, fortæller Nadia.

- Man oplever det lille menneske i den meget store verden, lyder det fra Lau.

Fitness som kunst

Trisha Cheeney er den amerikanske kunstner, der arbejder med fitnessmaskiner som skulpturer, og her bliver øjnene nysgerrige. Hvad er det egentlig, der holder maskinerne her kørende? Hvad kræver det? Hvilken del af kroppen og muskulaturen arbejder?

- Boksebolden hænger ned fra loftet. På træningsmåtterne ligger boksehandskerne klar, og det er tanken, at alle skal kunne gå herind og prøve– både i og uden for ringen, lyder opfordringen fra Lau og Nadia.

Et andet sted i det store hus bliver man draget ind i en sportsgren, som har taget verden med storm de senere år: e-sport. Nærmere betegnet Counter-Strike.

- Vi er igen i et af de mange rum, der med jævne mellemrum bliver bygget om. Her tager en fire-kanals videoinstallation os sammen med scenografi med elementer fra computerspillet ind i kampzonen. Den virkelige og den virtuelle. Grænserne sættes op mod hinanden.

- En meget velkendt verden for mange og særdeles ukendt for andre.

Arnold vs. Arnold

Heldigvis er der ingen begrænsning på, hvor lang tid man må være i hvert rum. Ved hvert værk eller ved hver udfordring.

Entréen til Kunsthal Aarhus er gratis.

- Vi forsøger grundlæggende at tilbyde så mange gratis kulturarrangementer, som det nu er muligt, uden at slække på kvaliteten. Det betyder, at man kan komme igen og lade udstillingen give en mere.

Turen rundt er slut. Vi er tilbage udenfor. Værkerne er set, lyttet til. Duftet og mærket. Her bliver sanserne både udfordret og forkælet. Måske har man nydt en kop et-eller-andet i caféen før, under eller efter, men uanset hvad så behøver det ikke at være slut endnu.

- Se nu, lyder det.

- Klatrevæggen. Endnu et værk, men et værk, som alle kan begive sig ud på og op ad.

Men vi er også tilbage ved Arnold. Indgang vs. Udgang.

Arnold, som krammer Arnold. Og ja, man må godt – kramme…

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Kultur

The Julekalender vender hjem: Nu kan du puste grise op på det samme toilet, som Oluf sad på for 30 år siden