Annonce
Aarhus

Det ensomme hus: Genopbygning efter brand har ingen hast

Da resten af villakvarteret ved Randersvej i 2018 var revet ned, stod murermestervillaen i Kalmargade, der skulle bevares, ensomt tilbage. Foto: Tobias Heede Niebuhr
Den nedbrændte, bevaringsværdige villa ved Randersvej skal genopføres som fritliggende hus men ikke i form af en kopi af det gamle hus.

AARHUS: Først stod murermestervillaen i ensom majestæt som et lettere barokt mindesmærke for det villakvarter, der nu i øvrigt var jævnet med jorden.

Så brændte villaen i starten af 2020, blev totalskadet og siden revet ned.

I dag er der godt gang i byggeriet af de etageejendomme i op til seks etager og rækkehuse, der kommer i stedet for villakvarteret mellem Randersvej og Kalmargade. Omkring 200 lejligheder og 15 rækkehuse bliver det alt i alt til i det nye boligkvarter, der har fået navnet Nordbjerg.

Annonce

Et nyt hus i samme stil

Murermestervillaen fra 1933 skulle være blevet stående. Den var bevaringsværdig, og af lokalplanen for nybyggeriet fremgår det, at Kalmargade 12 skal bevares som en gammel villa blandt spritnye rækkehuse mod Kalmargade.

Efter en muligvis påsat brand var der ikke meget tilbage af den bevaringsværdige villa, der derfor blev revet helt ned. Foto: Tobias Heede Niebuhr

Men nu hvor den er både brændt og revet ned, kan bygherren vel bare erstatte den med endnu et rækkehus?


Vi står fast på, at der skal bygges et enfamiliehus i samme omfang som det nedbrændte men med mulighed for fortolkning i et eller andet omfang, så der vil ikke være krav om en en-til-en genopførelse

Ann Hamborg, afdelingsleder i Byggeri


Nej. Lokalplanen bestemmer, at hvis den bevaringsværdige villa totalskades efter brand eller lignende må den genopføres med samme omfang, placering og udtryk, som den tidligere bebyggelse havde.

Annonce

Intet kopi

Det betyder dog ikke, at bygherre nu skal i gang med at opføre en fuldstændig kopi af det nedbrændte hus.

- Vi står fast på, at der skal bygges et enfamiliehus i samme omfang som det nedbrændte men med mulighed for fortolkning i et eller andet omfang, så der vil ikke være krav om en en-til-en genopførelse, siger afdelingschef i Byggeri i Aarhus Kommune, Ann Hamborg.

Og hun fortsætter:

- Projektet skal naturligvis kunne godkendes af kommunen, så den oprindelige tanke med bevaring af huset sikres.

Annonce

Bygherre har god tid

Endnu er der – ifølge Ann Hamborg - ingen konkrete projekter for et nyt byggeri på Kalmargade 12.

Den bevaringsværdige villa skulle efter lokalplanen have ligget tilbage mellem rækkehusene i den nye bebyggelse mod Kalmargade, men den brændte ned. Erstatningen bliver et nyt, fritliggende hus i samme størrelse. Illustration: Eriksen Arkitekter

Fra indehaver af Eriksen Arkitekter, der er bygherre, Freddie Eriksen, lyder det:

- Udover at det skal være et fritliggende hus, er der ingen afklaring endnu. Det haster heller ikke. Vi kan bygge alt det andet færdigt, før vi går i gang med det fritliggende hus. Det kommer sikkert til at blive det sidste, vi bygger i området.

Efter planen skal byggeriet – undtagen genopførelsen af det nedbrændte hus – stå færdigt i august 2022.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Midtbyskole tvunget til at spærre af for gæster med øl og smøger i skoletiden

Navne

Ansat hos Devoteam

Annonce