Annonce
Debat

Det er ikke nok at stille sig tilfreds: Venstre vil styrke Skanderborgs erhvervsvenlighed

"De østjyske ”satellit-kommuner” omkring Aarhus er begunstiget af stor tilflytning, typisk af børnefamilier. Det er overordnet set meget positivt, men det betyder også, at kommunerne bliver presset på deres anlægsinvesteringer. Til daginstitutioner, skoler, idrætsfaciliteter m.m.", skriver Steffen Gram Lauridsen og Kirstine Hannibal. Arkivfoto: Morten Pedersen

DEBAT: Venstre ser med stor glæde og tilfredsstillelse, at Skanderborg Kommune er rykket markant op på Dansk Industris årlige liste over erhvervsvenlighed til en placering som nr. 19.

Mange parametre er med til at afgøre den samlede placering, og vi skal være de første til at erkende, at enkelte parametre kan flytte en kommunes placering med 10-20 pladser fra år til år. Derfor giver det et mere retvisende billede at se på udviklingen over en flerårig periode.

Samtidig mener vi, at det giver rigtig god mening at sammenholde udviklingen med de omkringliggende kommuner, da vi jo løbende er i konkurrence om at fastholde og ikke mindst tiltrække nye virksomheder.

Annonce

De østjyske "satellit-kommuner" omkring Aarhus er begunstiget af stor tilflytning, typisk af børnefamilier. Det er overordnet set meget positivt, men det betyder også, at kommunerne bliver presset på deres anlægsinvesteringer. Til daginstitutioner, skoler, idrætsfaciliteter m.m. Derfor har vi brug for at tiltrække flere virksomheder, det skaber vækst, øget omsætning og flere skattekroner i kommunekassen.

Sammenligner vi Skanderborg Kommune med henholdsvis Silkeborg og Horsens kommuner på deres erhvervsvenlighed jævnfør Dansk Industris liste over de seneste fem år, bliver det tydeligt, at Skanderborg Kommune halter betydeligt efter de andre.

Desuden er Skanderborgs placeringer kendetegnet ved årlige spring op og ned ad listen. Det mønster ser man ikke for vores nabokommuner. Med et enkelt udfald har de hver især ligget i top 20 igennem perioden. Det indikerer, at de på en helt anden måde har haft fokus på at tiltrække nye virksomheder og flere arbejdspladser.

Det er ikke nok at stille sig tilfreds med, at det går godt i Skanderborg Kommune. Spørgsmålet er, om vi får det fulde udbytte ud af vores potentiale. Venstre vil have fokus på, at det bliver realiseret.

Silkeborg Kommune er i år den anden mest erhvervsvenlige kommune. Danfoss udbygger eksempelvis pt. i Silkeborg med 500 nye arbejdspladser. Hvorfor? Kommunen har forstået at sætte de rigtige rammevilkår. Vi spørger os selv: Kunne de arbejdspladser være blevet etableret i Skanderborg Kommune, hvis man havde haft en mere målrettet og ambitiøs tilgang i kommunen?

Tidligere på året fremlagde SMV Danmark, en brancheforening for de små og mellemstore virksomheder, sin undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Her fik Skanderborg Kommune en placering som nr. 48. Udslagsgivende var bl.a. utilfredshed med sagsbehandlingstiden. Endnu en indikation på, at der er plads til forbedringer i Skanderborg Kommune.

Evalueringer som de ovenfor nævnte er selvfølgelig ikke objektive sandheder, men et udtryk for virksomhedernes oplevede vilkår. Dem er vi nødt til at lytte til, for virksomhederne handler derefter.

Venstre har derfor ved det netop indgåede budgetforlig stillet krav om, at der skal arbejdes målrettet på at få Skanderborg Kommune med i top 10 på Dansk Industris liste, og at der skal mere fokus på konkurrenceudsættelse.

Det er ikke nok at stille sig tilfreds med, at det går godt i Skanderborg Kommune. Spørgsmålet er, om vi får det fulde udbytte af vores potentiale. Venstre vil have fokus på, at det bliver realiseret.
Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Aarhus til tops i stor undersøgelse: Derfor er Aarhus en af de bedste byer i verden for iværksættere

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

Alarm 112

Lokummet brændte i Veri Centeret: Politiet kan ikke udelukke, at branden var påsat

Debat

Stiften mener: Byens cityassistenter glemte alt om deres fornemste opgave

AGF

Ung AGF-back stopper straks karrieren: Vil prøve noget andet end fodbolden

Aarhus For abonnenter

Efter indædt slagsmål: Idyllen på Himmelbjerget synes genoprettet

Debat For abonnenter

Meningsmager Marianne Lyngby Pedersen om at blive censureret på nettet: Ingen bare baller og våben her

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værs'go, nu kan du købe din nye bolig: Skåde-villa sætter prisrekord i Aarhus

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aarhus

Efter bøderegn på Kongevejen: Rådmand indfører gratis parkering ved Friheden ugen ud

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Aarhus

Sophies drøm er blevet til virkelighed: Ny Aarhus-butik hylder populært fænomen

Annonce