Annonce
Debat

Det er nu, at Aarhus Byråd skal vælge: Tænk, hvis der slet ikke er behov for at tage 105 hektar fra Aarhus Bugten

"En analyse af udviklingen i Danmark (med lignende tendenser i andre lande) de seneste to-tre år giver dog et tydeligt billede af en - om end langsom – så dog alligevel markant opbakning omkring ønsket og viljen til CO2-reduktion og grøn omstilling af hele samfundet. Et paradigmeskift er i gang. Både blandt erhvervsliv, politikere og den almindelige borger", skriver Rie Øhlenschlæger. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

DEBAT: Hvor er vi om 10-20 år?

Ansvarlig planlægning skal baseres på realistiske fremskrivninger af behov og muligheder. Det fremlagte projekt til udbygning af Aarhus Havn savner i markant grad fokus på realistiske fremskrivninger.

Det fremlagte høringsmateriale tager udgangspunkt i et vækstscenarie, hvor behov for transport – import og eksport - fremskrives lineært, man forventer fortsat vækst i transport og vækst i arealbehov til havnens følgeerhverv.

Annonce

Hvordan kan man med politisk besluttede 70 procent CO2-reduktioner inden 2030, FN's 17 Verdensmål som pejlemærker og Parisaftalen som rettesnor tro, at vi vil, eller kan, fortsætte væksten uændret i kommende årtier?

Ansvarlige politikere må kræve, at der opstilles realistiske alternative scenarier for havnens udvikling:

Et vækstscenarie, som havnen præsenter det i materialet, og et alternativt scenarie, som tager udgangspunkt i et samfund under omstilling, hvor nødvendige markante CO2-afgifter påvirker forbrugsmønstre. Et samfund, hvor behovet for importerede foderstoffer og gødning er stærkt faldende, hvor privatforbruget er omstillet til mindre, men bedre kvalitet, ofte lokalt producerede varer og dermed færre importerede varer. Et samfund, hvor økologiske fødevarer og lokalt dyrkede grøntsager foretrækkes af stadigt flere, og hvor deleøkonomi og genbrug bliver normalen.

Dette alternative scenarie, som passer med 70 procent reduktion af CO2-udledningen, en grøn omstilling af samfundet, kan opstilles af dygtige forskere – og bør kræves, før beslutninger om eventuel havneudvidelse tages.

Aarhus Kommune, Aarhus Byråd, kan træffe valg, som vil understrege, at vi som bysamfund vil en bæredygtig udvikling – eller byrådet kan støtte havnens udbygningsønsker og fortsat forsøge at tale udbygningen bæredygtig.

Tænk, hvis der nu slet ikke er behov for at tage 105 hektar fra Aarhus Bugten. Tænk om en omorganisering af nuværende havnearealer, hvor ikke nødvendige funktioner fjernes fra havnen, så arealer til containervækst de nærmeste år, indtil den grønne omstilling er gennemført, kunne findes indenfor nuværende arealer.

Man ville slippe for den trafikale komplikation, der ligger i at have aflåste container- og bulk-havnearealer på begge sider af en offentlig, stærkt trafikeret adgangsvej til Molslinjen og vandflyveren.

Man ville slippe for ødelæggende indgreb i den marine flora og fauna i bugten.

Man ville undgå at reducere oplevelsen af Aarhus med både visuel og reel nær kontakt til Aarhus Bugten.

Man ville respektere ønsket om grøn omstilling af samfundet.

Klimarådet har præciseret, at vi ikke endnu er på rette kurs mod 70 procent reduktion af CO2-udledningerne. Klimarådet understreger, at vi skal yde en markant øget indsats for at nå de vedtagne CO2-reduktionsmål inden 2030 – og som et vigtigt middel til at nå målet bør en ensartet CO2-afgift indføres snarest.

FN's klimapanel IPCC's rapport fra 28. februar i år understreger, at klimaindsats haster. Allerede nu er mere end tre milliarder mennesker på kloden yderst sårbare og rammes af følgerne af klimakrisen med tørke, sult, ekstreme vejrforhold m.v. Også Danmark mærker klimaændringerne.

En analyse af udviklingen i Danmark (med lignende tendenser i andre lande) de seneste to-tre år giver dog et tydeligt billede af en - om end langsom – så dog alligevel markant opbakning omkring ønsket og viljen til CO2-reduktion og grøn omstilling af hele samfundet. Et paradigmeskift er i gang. Både blandt erhvervsliv, politikere og den almindelige borger.

Industrien omlægger produktioner til mere bæredygtige produktioner med mindre energiforbrug og mindre miljøbelastende materialer.

Cirkulær økonomi er i vækst med større fokus på genbrug, reparation og f.eks delebiler. Transformation, restaurering og renovering af bygninger i stedet for nedrivning og nybyggeri vinder frem. Omlægning af landbrug til mere miljørigtig drift med fokus på lokalt producerede foderstoffer til et mindre husdyrhold. Øget fokus på økologisk lokal produktion.

Det er indikationer på et reduceret behov for import og eksport.

Der bør laves en analyse af behovet for havnearealer under forudsætning af den nødvendige grønne omstilling af samfundet.

Aarhus Kommune, Aarhus Byråd, kan træffe valg, som vil understrege, at vi som bysamfund vil en bæredygtig udvikling – eller byrådet kan støtte havnens udbygningsønsker og fortsat forsøge at tale udbygningen bæredygtig.

Annonce
Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

Skandaleramt region sender opråb om hjælp

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Debat

Her findes ingen utidig snak om ældrebyrde: Seniorbofællesskabet Sonnesgården bygger de smukkeste broer mellem mennesker

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Napoli-tricks i Bispehaven: To mænd hoppede ind i kvindes bil, holdt hende som gidsel og stjal hendes tasker

Annonce