Annonce
Leder

Det er nu vi skal stå sammen i EU

Skal vi kunne tage EU alvorligt, er det nødvendigt, at vi alle træder til med en hjælpende hånd, når krisen rammer så hårdt, som tilfældet har været i Italien og Spanien. Her har vi svigtet fælt.

I disse dage er det præcis tre år siden, at alle 27 topledere i EU var samlet i Rom for at fejre 60-årsdagen for Rom-traktaten.

En festdag med masser af skulderklap, smil og store ord om EU's bedrifter og det enorme sammenhold, der er mellem landene. Sammenkomsten endte med, at alle lederne underskrev en erklæring, hvor landene sværgede at holde sammen og gøre EU mere sikkert, velstående og sociale ansvarligt i de kommende 10 år.

I dag - tre år og midt i en corona-krise - senere er der al mulig god grund til at minde EU's medlemslande om, hvad det var, de lovede hinanden. For lige nu er det ikke alle EU's lande, der lever op til løfterne.

Annonce

Allerede inden coronaen kastede os alle ud i den største krise siden anden verdenskrig, var der klare tegn på, at sammenholdet langt fra er så godt, som de 27 ledere lovede hinanden.

I alt for lang tid har hovedparten af EU-landene eksempelvis ladet Grækenland og Italien i stikken, når det kom til at håndtere de tusindevis af flygtninge fra krigen i Syrien og migranter primært fra Afrika, som presser de to lande mod syd.

Alt for mange af EU-landene har lukket øjne og ører og er løbet fra deres ansvar og løfte om, at vi står sammen om problemerne i Europa.

Og nu er den så gal igen. Denne gang er det corona-epidemien, der rammer med meget forskellig styrke. I Italien og Spanien er vi vidne til ufattelige tragedier, hvor de to landes sygehusvæsner nærmest er brudt sammen, og derfor er en bøn om hjælp sendt afsted mod brødrene i EU.

Som altid er tyskerne trådt til og har hjulpet med udstyr og ved at fragte patienter til behandling i landet, men ellers er Kina det land, der har hjulpet mest!

Det er naturligvis en ekstremt kompliceret situation, hvor alle lande selv kan forvente at blive hårdt ramt og derfor som udgangspunkt kæmper for at få styr på egne forhold først.

Men skal vi tage EU alvorligt, er det nødvendigt, at vi alle træder til med en hjælpende hånd, når krisen rammer så hårdt, som tilfældet har været i Italien og Spanien.

I stedet for at lukke grænserne for eksport af medicinsk udstyr, burde langt flere lande have sendt udstyr og hjælp til først Italien og nu Spanien. Det gælder også Danmark, hvor der på grund af rettidig omhu nu tilsyneladende heldigvis langt fra bliver behov for det antal respiratorer, vi har til rådighed.

For hjælper vi ikke hinanden i så alvorlig en krise som denne, så er det i hvert fald ingen grund til skåltaler om sammenhold, når EU's ledere samles næste gang.

Jan Schouby, chefredaktørFoto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Trods øget smittefare: Demonstration mod politivold og racisme i Aarhus

Danmark

Lyt med: Suzanne føler afmagt efter George Floyds død - Jeg er blevet spyttet efter på gaden

Annonce