Mere end hver anden unge århusianer tager cyklen hver dag, og flere ville gerne, men bakkerne i byen lægger alvorlige hindringer i vejen.
De unge i Aarhus sakker en smule bagud i forhold til København og Odense, når det gælder om at have cyklen som hverdagens foretrukne transportmiddel.
Det viser en undersøgelse af de unges transportvaner i landets tre største byer, som Det Økologiske Råd står bag. For mens seks ud af ti københavnere i alderen 18-35 år cykler hver dag, så er tallet for Aarhus tættere på fem ud af ti - nemlig 54 procent altså godt hver anden - mens lidt flere (56 procent) finder den fynske hovedby fin nok til en daglig cykeltur.
Sådan transporterer de 18-35 årige sig
Bruger cyklen som daglig transportform:
København: 60 % Odense: 56 % Aarhus: 54 %
Bruger bussen som daglig transportform:
København: 5 % Odense: 4 % Aarhus: 11 %
Bruger cyklen som alternativ transport:
København: 22 % Odense: 19 % Aarhus: 23 %
Bruger bus som alternativ transport:
København: 34 % Odense: 20 % Aarhus: 45 %
Den kortest mulige transporttid er vigtigst:
København: 30 % Odense: 18 % Aarhus: 21 %
Den billigste transportsform er vigtigst:
København: 15 % Odense: 23 % Aarhus: 25 %
Åben for at ændre daglig transportvalg:
København: 34 % Odense: 33 % Aarhus: 42 %
Cyklen er bedste transportmiddel i bymidten:
København: 90 % Odense: 83 % Aarhus: 86 %
Tilfredshed med offentlig transport:
København: 77 % Odense: 54 % Aarhus: 72 %
Kilde: Det Økologiske Råd/Norstat Survey
Undersøgelsen viser samtidig, at de unge århusianere lægger størst vægt på, at den daglige transportform er billig, mens det også er i Aarhus, at der er den største åbenhed for at ændre på valget af transportmiddel. Endelig er der bred enighed om, at cyklen er det bedste midtby-transportmiddel på tværs af byerne.
»Egentlig synes jeg, at undersøgelsen viser, at vi er overraskende godt med i Aarhus, for der er afgørende forskel på indretningen af byerne. I Aarhus har vi masser af bakker, mens både Odense og København er flade som pandekager,« forklarer Pablo Celis med henvisning til centrale cykelårer som Ringgaden, Langelandsgade og Randersvej.
Han peger endvidere på, at befolkningstætheden er større i hovedstaden, og det betyder længere transportafstande i Aarhus.
Det Økologiske Råd vil med sin undersøgelse gerne slå et slag for, at ungdommen overvejer deres transportvaner en ekstra gang.
»I 2030 vil der være betydeligt flere mennesker i de større byer end i dag, så det er nødvendigt, at vi bliver mere fleksible i vores valg af transport, hvis alle skal komme hurtigt frem«, siger rådets transportmedarbejder Jeppe Juul.