Annonce
Debat

Det er på tide, at vi forbereder os på det uundgåelige: Det er for sent, når du står i vand til knæene

"Selvom det fortsat er vigtigt at begrænse klimaforandringerne, må vi nu indse, at vi ikke kan undgå dem.Derfor bliver vi nødt til at tale om, hvordan vi forbereder vores boliger på, at vilde vejrfænomener bliver hverdag", skriver Henrik Bundgaard. Arkivfoto: Axel Schütt

DEBAT: Mens verdens ledere til COP26 har diskuteret de store linjer for håndteringen af klimaforandringerne, er det vigtigt, at vi herhjemme fokuserer på de nære omgivelser, hvor vi selv kan gøre en forskel.

Som skadedirektør i et forsikringsselskab ser jeg nemlig dagligt, hvilken forskel det gør, om man har klimasikret sit hus eller ej. Og selvom det fortsat er vigtigt at begrænse klimaforandringerne, må vi nu indse, at vi ikke kan undgå dem.

Derfor bliver vi nødt til at tale om, hvordan vi forbereder vores boliger på, at vilde vejrfænomener bliver hverdag. Der er nemlig stadig for mange husejere, som holder tilbage med at investere i klimasikring af deres bolig.

Annonce

Nærmere bestemt forventer syv  ud af ti boligejere ikke at foretage nogle forbedringer af deres boliger det næste år, viser en befolkningsundersøgelse, vi har fået lavet i Codan. Et billede, som vi har set lignende over de seneste fem år. Dette står i klar kontrast til, at hver tredje danske boligejer, ifølge vores undersøgelser, er bekymret for, hvad klimaforandringerne kan få af betydning for deres bolig.

Går du først i gang med arbejdet, efter skybruddet er varslet, er det ikke sikkert, at det står færdigt og klar som værn mod skader.

Emnet fylder altså en del for boligejerne. Det er handlingen, som udebliver.

Vi kan se, at boligejerne synes, at det stadig er for dyrt og til tider for uoverskueligt at gå i gang med klimasikring af boligen, men det bliver ikke mere overskueligt af at ignorere eller udskyde det. Tværtimod bakker den seneste klimarapport kun op om de tendenser, vi har set hidtil. Nemlig, at der især vil komme mere regn og flere skybrud fremover.

Og når man står med vand til knæene og hurtigt skal prioritere, om børnenes kunstværker eller familiens arvestykke skal reddes først, så melder bagklogskaben sig. Derfor er det vigtigt at komme i gang med at klimasikre boligen, så den er forberedt til næste gang, vejret viser tænder.

Det behøver ikke altid at være de store løsninger, man starter med. Det kan også svare sig - og
nogle gange er det mere overskueligt - at starte med de små løsninger og så bygge på derfra. Men går du først i gang med arbejdet, efter skybruddet er varslet, er det ikke sikkert, at det står færdigt og klar som værn mod skader.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Sport

Stjernespiller skal ingen steder og forlænger opholdet i Aarhus med tre år: - Jeg ser et kæmpestort potentiale i Aarhus United som klub

AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Debat

Borgmesteren står næppe forrest i headhunternes kø: Kan man bruge en taber på regeringsholdet?

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Annonce