Annonce
Kultur

"Det gælder om at finde sin egen røst"

Kunstneren Jens Haaning fortæller de unge hjemløse om at skabe kunst. Foto: Hans Petersen.

Unge hjemløse henter livsinspiration i kunsten gennem workshop på Aros.

AARHUS: Aros vil skabe opmærksomhed og dialog om de unge, som har valgt at stå uden for samfundet. Derfor har det århusianske kunstmuseum skabt en workshop for unge hjemløse. Første kapitel foregik torsdag.

Seks hjemløse mødte op for at hente viden og erfaring.

Kunstnerne Jens Haaning og Mikkel Carl og projekt "Udenfor" er sammen om projektet, og de to kunstnere underviste de hjemløse og lod dem tegne.

Projektet består af to workshops i Aros Public. Den næste foregår i næste uge, og projektet, der har fået titlen "Et hjem udenfor", slutter med udstilling og fernisering lørdag 19. august.

- Formålet er blandt andet at give unge hjemløse et rum, hvor de kan dyrke og vise deres kreative talent med inspiration og opbakning fra en professionel kunstner og kulturinstitution. Med kunsten som udtryksform ønsker vi at skabe opmærksomhed og dialog omkring de unge, der oplever at stå uden for samfundet, siger museumsdirektør Erlend G. Høyersten, Aros.

Annonce

Et hjem udenfor

Der er workshop igen 17. til 19. august. Fernisering på Aros lørdag 19. august klokken 14- 16.

Se mere på:

http://www.aros.dk/aros-public/

www.udenfor.dk

Portrættet her, vendt på hovedet, var udgangspunkt for min tegning, forklarer Sonny Benneweis. Foto: Hans Petersen.

De står udenfor

Projektet beskæftiger sig med unge, der på grund af hjemløshed for eksempel etablerer hjem på gaden, i kælderrum, i parker, på sofaer hos venner og bekendte, i en cykelvogn, i et telt eller tager midlertidigt ophold på herberger, hvis der er plads. Disse unge står på mange måder uden for velfærdssamfundets fællesskab.

- Her får de unge talenter fra gaden mulighed for at give deres bud på, hvad et hjem er for dem. Hvordan føler og oplever de hjemlighed? Kunsten bliver en måde at få sat ord på de følelser og oplevelser, som er personlige og svære at tale om, siger formidlingsudvikler og projektansvarlig Birgit Pedersen på Aros.

Hos projekt "Udenfor" har man erfaret, at det er vigtigt, at de unge kommer væk fra gademiljøet, så de kan tænke på andet end det næste måltid og et sted at sove.

- Vi håber, dette kan være med til at skabe et lidt mere rummeligt samfund. Samtidig kan den kreative proces skabe mening i de unges tilværelse, der ellers er præget af kaos og håbløshed, siger gadeplansarbejder Tine Vesterbøg, projekt Udenfor.

Her er resultatet. Sonny Benneweis viser sin tegning. Jeg har fokuseret på øjnene, siger han. Foto: Hans Petersen.

Sover 26-27 steder

- Det gælder om at finde sin egen røst, og kunsten er et stærkt redskab, siger 34-årige Sonny Benneweis, der er ud af den berømte cirkus-familie og søn af Kim Benneweis og Kirsten Otte.

Han har tidligere beskæftiget sig med kunst.

- Jeg har været hjemløs siden juni 2015 og sover skiftende steder. Jeg har 26-27 forskellige adresser hos venner og bekendte, siger han, der har boet i Aarhus, siden han var syv år.

- Jeg har skrevet digte og filosofiske historier, men været lidt bange for at sætte billeder på. Det her er et godt trinbræt til at komme længere op. Hvis man vil være vinder, skal man omgås vindere, og vil man være kunstner skal man omgås god kunst. Det må man sige, at vi gør her, siger Sonny Benneweis, der tidligere har malet i Galleri Undertaci. Han er selv blevet hjulpet og vil gerne give igen til andre, og det kan han måske gøre med kunsten, mener han.

- Det er også god terapi, og her bliver jeg vildt inspireret, siger Sonny Benneweis.

Råbin Bille er glad for, at tegningerne her er lovlige. Foto: Hans Petersen.

Her er det lovligt

Råbin Bille er 18 år og hjemløs på tredje år.

- Jeg laver kunst i hele byen - graffiti. Her er det dejligt, at det, vi laver, ikke er ulovligt, siger hun, der også bliver inspireret af at være med.

- På mandag får jeg en bolig. Ellers har jeg sovet rundt omkring på flere end 20 adresser, siger hun, der lider af depression.

Hun er også klar til næste uges workshop og ser frem til den.

En tegning fra workshoppen.
En tegning fra workshoppen.
En tegning fra workshoppen.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce