Annonce
Aarhus

Det gamle Nørregade: Fra promenadesti til vigtig trafikåre

Trafik og mylder er godt mener nogen, mens andre ønsker en mere stille Nørregade med mindre trafik og mere grønt. Foto: Flemming Krogh

Stadsarkivar Søren Bitsch Christensen fra Stadsarkivet i Aarhus fortæller her om Nørregade og Nørre Allés udvikling gennem tiden.

AARHUS: Det kan være svært at forestille sig i dag, hvor trafikken glider i en konstant strøm gennem Nørregade og Nørre Allé, at Nørregade til at begynde med var en del af en promenadesti, "Vejen bag om byen", som også blev anvendt til at smugle ting ind i byen uden om byportenes told.

Vejen lå langs det plankeværk, som afgrænsede byen og gik bagom byen fra Sønder Allé over Vester Allé til Nørre Allé.

Nørre Allé har, som navnet antyder, tidligere haft allétræer på begge sider af vejen. Alléen blev skabt af borgmester Hans Alstrup Fleischer og Julius Høegh-Guldberg i 1820, allerede før vejen fik sit navn.

I den ene ende af alléen lå de store teglværker ved Vesterbro Torv. I den anden ende var byporten ved Studsgade og en vandings- og samlingsplads til byens kreaturer.

I 1874 besluttede Aarhus Byråd, at strækningen skulle forsynes med belysning og benævnes Nørre Allé. Vejen var dog allerede i 1870 blevet anlagt. Den nordlige del af Nørre Allé var bebygget med villaer med haver. Dette hjalp til at bibeholde allépræget, efter at flere af træerne var fældet.

Mange har ikke helt styr på hvor Nørre Allé slutter og Nørregade begynder, men Nørregade går i dag fra krydset Nørre Allé/Guldsmedgade til Nørreport.

Nørregade var tidligere en del af Nørre Allé men i takt med byggeri langs gaden, besluttede Aarhus Byråd i 1910 at ændre stykket fra Paradisgade til Guldsmedgade til at hedde Nørregade. Gaden er senere blevet forlænget hen til Nørreport. Sporvognen gik i sin tid gennem Nørregade på strækningen fra Store Torv over Lille Torv med endestation på Østbanetorvet. I 1928 lagde man nye spor i Nørregade, så sporvognen blev to sporet.

I dag er Nørre Allé i spil til en alternativ linjeføring for letbanen gennem midtbyen.

Billedet fra omkring 1895 viser hjørnet af Vesterbro Torv og Nørre Allé. I baggrunden ses Langballes teglværk, der fra 1840 til 1917 leverede sten til mange af byens bygninger. Træerne er en rest af den træallé, der omkransede byen langs allégaderne. Foto: Hammerschmidt Foto, ca. 1895, Aarhus Stadsarkiv
Den første af Paradis' butikker åbnede i Nørregade i 2000. Den blev straks et hit blandt ishungrende århusianere og siden er flere filialer kommet til. Specialølsbutikken Flask er en af gadens nyere butikker. Den blev åbnet af tre ølentusiaster i maj 2016. Foto: Flemming Krogh
Annonce
AGF For abonnenter

Det var en uskøn AGF-sejr i en skøn kulisse, og den slags fungerer bare i Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen jubler over sprudlende AGF: - For mig handler fodbold om andet end at score mål

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn på vej

AGF

Sejr foran 19.000 tilskuere: AGF nærmer sig top seks efter sejr over AaB

AGF

Kaos under AGF-kamp: Tusinder med billet får besked på at gå i Tivoli i stedet - tilskuere er rasende

AGF For abonnenter

Stort portræt: Yann Bissecks potentiale kender ingen grænser, men han forbereder sig allerede på et liv efter fodbolden

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Mange stærke præstationer, da AGF besejrede AaB

Alarm 112

11 personer tiltalt i omfattende narkosag: Politiet afslørede  stor amfetamin-fabrik

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Aarhus

Gratis parkering: Her kan elbilejere parkere gratis i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Marianne og Peter har parkinson og bokser for livskvalitet: - Først var det en lettelse at få en diagnose - så kom chokket

Alarm 112

Proptrækker var våben: 49-årig mand stak ud efter rival og er sigtet for grov vold

Annonce