Annonce
Debat

Det gode liv findes - i fælleden

Jeg er født i 1980 og sniger mig derfor med i generation Y - også kaldet Millennials. Generation Y er født 1980-1995. Y’erne har levet en del af livet uden nettet og er opdraget til, at verden udvikler sig positivt.

Generation Z - født mellem 1995 og 2005 - er anderledes. De er mere bekymrede for fremtiden end generation Y, viser undersøgelser. Z’erne tror ikke, det bliver let at få arbejde, og de er bekymrede for klodens tilstand. De er digitalt indfødte og ser derfor også digitaliseringens og automatiseringens konsekvenser lidt tydeligere end os, der er ældre.

De kan ikke forstå, hvorfor der nogensinde har været Blockbuster eller butikker, der solgte cd’er osv. På samme måde ser de heller ikke for sig, at der skal være dyre kontorer med revisorer, forsikringsfolk, bankfolk osv.

Vi - der har prøvet banker og været hos en revisor - ser det ikke lige så tydeligt. En måde at imødegå udviklingen er at skabe rum for at håndtere alt dette. Steder, hvor vi forholder os til udviklingen og bruger den konstruktivt.

De yngre generationer ønsker fx at bo, leve og arbejde anderledes. Mere end 60 procent af Z’erne ønsker at blive selvstændige - ikke med store firmaer, men som freelancere, der skaber deres eget levegrundlag. De digitale nomader, kaldes de.

De vil gerne gøre deres passion til levevej, og de har ikke samme materielle behov som tidligere generationer, viser undersøgelser også. De vil gerne lave ting selv (DIY-trenden), genbruge og deles om ting - ikke af nød, men som et tegn på overskud og respekt, da de er fællesskabs- og sammenhængsorienterede.

I Årslev vil vi lave en bydel til fremtiden - en fremtid med plads til passion, nærvær og livskvalitet. Et sted som understøtter nye måder at leve, arbejde og bo på. Årslev Fælled skal rumme og forstærke, hvad der er bedst ved livet, og hvad der er bedst for verden.

Kim Bisgaard

Med snart tre milliarder på nettet og sociale medier er Z’erne den mest forbundne generation i verdenshistorien. Desværre er de også den mest ensomme generation, viser undersøgelser.

Der udbreder sig epidemier af stress, angst og depression. Accelleration og vækst er normalt (er de blevet fortalt). Undersøgelserne viser, at de længes efter ”tilhør” og efter at indgå i ægte, fysisk forankrede fællesskaber. Behovet for fællesskab, deling og naturværdier har de faktisk til fælles med nogle af generationerne før dem selv. Der er også mange fra tidligere generationer, der deler disse værdier og lever som digitale nomader: fællesbetegnelsen er generation D (d for digital).

I Årslev vil vi lave en bydel til fremtiden - en fremtid med plads til passion, nærvær og livskvalitet. Et sted som understøtter nye måder at leve, arbejde og bo på. Årslev Fælled skal rumme og forstærke, hvad der er bedst ved livet, og hvad der er bedst for verden.

Når vi deler og aktivt dyrker fællesskaber, bliver det sjovere, men også økonomisk billigere at leve, da plæneklipper, havetrampolin, bil nr. to, trailer, båd og meget andet kan deles. Besparelsen kan fx bruges på bedre og sundere mad, flere kulturelle oplevelser, bedre vin, eller den kan bruges til at fjerne noget af behovet for at arbejde for meget.

Årslev ligger smukt på kanten af byen ved sø, eng og skov. Det er det perfekte sted for de nyuddannede og små familier, de etablerede familier med et ønske om at lægge livsstilen om og arbejde mindre - og for de ældre generationer, der ønsker at leve i de bedste omgivelser med fokus på livskvalitet og måske tæt på børnene.

Annonce

Diversitet og mangfoldighed vil være et bærende princip i hele bydelen. Derfor vil vi også skabe eksklusive boformer i Årslev Fælled. Stedet er virkelig for alle - det er værdierne og visionen, der udgør det fælles DNA.

Årslev Fælled skal blive et sted, hvor man bruger, plejer og booster naturen, deles om fælles goder, lever bæredygtigt og nyder livet og kulturen. Men fællesskabet kommer ikke til at virke, hvis folk ikke tager ansvar, hvorfor det også er et liberalt projekt - human-liberalt vil jeg kalde det. Det handler om at tilvejebringe gode muligheder for, at mennesket kan frisætte sig selv - og tage ansvar for det og et lokalt fællesskab og -område.

Undersøgelser viser, at unge familier ønsker at leve anderledes. De vil ud og være tæt på naturen - 70 procent ønsker dette. Undersøgelser viser også, at det er sundere at bo tættere på natur, ligesom de viser, at de lykkeligste europæere er de, der bor nær naturen i Danmark.

Når alle disse kvaliteter nu kan kombineres med 1500 års iværksætter- og nærdemokrati-historie i Årslev, med fantastiske logistiske og infrastrukturelle forhold for både by og digitale nomader samt et lokalt forankret projekt, der ønsker at bruge private og lokale midler på fællesskab, naturopretning, kultur og offentlige goder, så er det vel bare at komme i gang!

Flere tusinde følger allerede Årslev Fælled på facebook, og mange hundrede har skrevet sig på “interesselisten” via hjemmesiden og venter blot på en bolig. I Årslev er vi klar, vi mangler blot en tilladelse fra Aarhus Kommune.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Skyskraber skåret lidt ned: Nu er byrådsflertal parat til at sige ja

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Vanvidskørsel på Aarhus Ø: Kommunen og politiet opfordrer hinanden til handling

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Aarhus

Tirsdagens coronatal: Flere østjyske kommuner har ingen nye smittede - Aarhus går dog ikke fri

Erhverv

Fodboldfeberen raser i Danmark: Hummel melder så godt som udsolgt af landsholdstrøjen

Byudvikling For abonnenter

Byggemand og samler: Olav de Linde har lageret fyldt med genbrug til sine byggeprojekter

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Kronik: Vreden på de sociale medier - Som janteloven på coke

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Far og bror til sigtet i sag om påkørt betjent: Vi fik overtalt Mohamad til at melde sig

Danmark

Sidste danske soldater har forladt Afghanistan

Alarm 112

Kvinde angrebet med bushammer: Forsøgte at afværge slag med sin paraply

Aarhus For abonnenter

Mystisk mand køber hele villakvarterer op i Aarhus: Her er historien om Singh - manden ved døren

Aarhus

Nyt 18-etager hus i Forskerparken: Skræddersyet til tech-virksomheder

Annonce