Annonce
Aarhus

Det høje C

<p>Finn Bach Petersen er manden bag de store byggeplaner ved siden af politigården. Det store hjørnehus i baggrunden og det gule bindingsværkshus først i Mindegade er blandt de ejendomme, der skal rives ned for at give plads til en karré-bebyggelse bestående af syv sammenhængende huse, hvoraf det højeste er planlagt til 17 etager. Foto: Axel Schütt</p>

Højhusbyggeri overfor Dokk1 skal hedde C. Ikke mere. For at signalere, at projektets boliger og kontorer ligge midt i byen - og ikke på Aarhus Ø.

Annonce
Et kæmpe stort C pryder skorstenen på det krydstogtskib, der denne dag tårner sig op derude skråt bag Dokk1.
Sådan er de syv bygningskroppe stykket sammen til en lille karré, der svinger fra tre-fire etager mod Mindegade til 17 etager mod Ridderstræde og politigården. Illustration: schmidt/hammer/lassen
Det er nu ikke udsigten til skorstenen lige uden for kontoret på Europaplads 16, der har inspireret Finn Bach Petersen til navnet på det op til 17 etager høje byggeprojekt ved siden af politistationen.
Sådan komme C til at se ud. Hvis det går glat igennem og får byrådets godkendelse. Næsten i hvert fald. De syv bygnings-kroppes dimensioner bliver der ikke ændret på, men arkitekterne er stadig i gang med at tegne på facaderne - og de kommer ikke helt til at se ud, som de gør på skitsen her. Illustration: schmidt/hammer/lassen
Han har haft konsulenter til at hjælpe sig med navnet. Det blev: C. Og det er Finn Bach Petersen mere end godt tilfreds med.
Set inde fra gårdrummet mod Mindegade, ser området sådan ud i dag. I den gule sidebygning til venstre holdt pædagogernes fagforening BUPL til tidligere. Forhuset - det gule bindingsværkshus - er registreret som bevaringsværdigt, så det kan kræve en særlig tilladelse at få lov til at rive det ned. Foto: Axel Schütt
»Med det navn adskiller vi os klart fra Aarhus Ø. Markerer at det her er Aarhus C - lige midt i byen,« siger han og fortsætter:
»Samtidig er der masser af muligheder for at spille på lydsammenfaldet mellem C og se: C ud, C byen, C udsigten og så videre. Og det kommer vi til at bruge på den hjemmeside om projektet, vi har klar i den kommende uge.«
Annonce

Seks år undervejs

Der er stadig et stykke vej gennem den kommunale sagsbehandling, før Finn Bach Petersen og hans projektpartner, Poul Kristiansen fra Silkeborg, kan slippe entreprenøren løs på området ved Europaplads 6-8 lige overfor Dokk1.
»Vi håber på og regner med, at vi har en godkendt lokalplan for projektet i foråret 2017. Vi har arbejdet med det i seks år, så vi tripper for at komme i gang,« siger Finn Bach Petersen.
Undervejs er der ændret meget i det godt 20.000 etagekvadratmeter store kombinerede bolig- og kontorprojekt, der på et tidspunkt var tænkt en del højere end 17 etager.
Annonce

Det store projekt

»Det er løbende ændret og tilpasset i en dialog med stadsarkitekten,« siger Finn Bach Petersen.
Et af resultaterne af den dialog er, at projektet nu danner en sluttet karré fra Europaplads, et stykke ned ad Mindegade og til Ridderstræde mod politigården.
De i alt syv huse, som arkitektfirmaet schmidt/hammer/lassen tegner på, variere i højde for at tilpasse sig omgivelserne - tre-fire etager mod Mindegade, fem mod Dokk1 og stigende helt op til 17 etager bagest i området mod Ridderstræde.
»Vi har meget bevidst givet arkitekten, Bjarne Hammer, mulighed for at arbejde rigtig langt med projektet, inden der kommer en entreprenør ind over. Vi er ikke nogen, der skal videre til næste projekt, For os er det herprojektet, og vores ambition er at lave noget, vi kan være bekendt at efterlade på det her centrale sted i byen,« siger Finn Bach Petersen.
Annonce

Restaurant på 7. etage

Planen er lige nu, at komplekset skal indeholde halvt boliger og halvt kontorer - kontorer op til 7. etager og boliger resten af vejen op. I stueplan kommer der butikker og restauranter.
»Det skal være et hus, der åbner sig mod gaden. Som trækker folk til sig og er med til at aktivere området,« siger Finn Bach Petersen.
En restaurant på 7. etage med tagterrasse og udsigt mod Dokk1 og Bugten indgår også i planerne.
Og generelt bliver der grønt på tagene, hvor der kommer taghaver hele vejen rundt.
»Det er nu ikke bare for at give byggeriet et grønt skær på overfladen. Faktisk arbejder vi med meget høje ambitioner i forhold til energi og miljø i bygningen,« siger Finn Bach Petersen.
Annonce

I al hemmelighed

Projektmagerne har hen over årene opkøbt eller lavet købsaftaler på de ejendomme, der skal rives ned for at give plads til nybyggeriet: Den lille ejendom Europaplads 6, der i mange år husede en skibsprovianteringshandel, den store ejendom Europaplads 8, Mindegade 12, hvor BUPL tidligere havde kontorer i for- og sidehus, og endelig Mindegade 10, hvor forhuset bliver bevaret, mens sidehuset skal rives ned.
Samlet løber den kommende byggegrund op i blot 3.700 kvadratmeter.
Endnu er de ikke begyndt at lede efter lejere til kontorerne i C - eller efter købere til lejlighederne i det høje C - boligtårnene.
»Vi er gået meget stille med vores projekt hele vejen igennem, og det er også lykkes at holde det under radaren indtil for ganske nylig. Vi tror så meget på projektet, at vi går i gang med at bygge, så snart vi har tilladelserne i hus - uanset om vi har udlejningen på plads på det tidspunkt eller ej,« siger Finn Bach Petersen.
Annonce

Erfaren ejendomsmand

Selv om C er Finn Bach Petersens livs projekt, er han langt fra nybegynder i ejendomsbranchen.
Faktisk har han været i branchen, siden han i 1990 startede hos EDC Erhverv, hvorfra turen gik over NCC til direktørposten i ejendomsselskabet Nordicom.
For 11 år siden startede han for sig selv og har i dag ejendomsfirmaet Fibach A/S.
Vil du læse flere artikler om de mange byggeplaner i Aarhus, så følg vores nye Facebook-side dedikeret til byudvikling her.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Historisk løft til idrætten i Aarhus: Partier vil afsætte 25 millioner kroner om året til nye faciliteter

Aarhus

Tidligere ældrerådmand: Jette Skive løber fra sit ansvar for plejesvigt på Kongsgården

Aarhus

12-årige piger udsat for blotter: Bilist uden tøj kontaktede dem foran skolen

Annonce