Annonce
Debat

Det handler om arbejdspladser og et Danmark i balance: Vi skal kæmpe for en ny havvindmøllepark i Kattegat

"Lige nu er perspektivet, at de kommende års massive udbygning af havvinden i Danmark dribler uden om Østdanmark – og i stedet sker primært i Nordsøen og ved Bornholm. Passer vi ikke på, overtrumfer denne koncentration af udbygningen hensynet til et Danmark i balance", skriver Henrik Carstensen. Arkivfoto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

DEBAT: Det var alletiders nyhed, da Folketinget i juni 2020 vedtog en ny stor havvindmøllepark ud for Hesselø i Kattegat. En sådan ny havvindmøllepark er ny grøn strøm og tusinder af nye gode arbejdspladser til Østdanmark.

Men et år senere har Energistyrelsen sat udbuddet af Hesselø-parken på pause. Fordi de foreløbige havbundsundersøgelser har vist en blød lerbund i dele af det område, der er udpeget til parken.

Teknikken skal selvfølgelig være i orden. Men Østdanmark skal kæmpe for, at Folketinget kommer helt op på tæerne og afsøger alle tænkelige løsninger for, at en Kattegat-park bliver realiseret.

Annonce

Det handler om et Danmark i balance. Lige nu er perspektivet, at de kommende års massive udbygning af havvinden i Danmark dribler uden om Østdanmark – og i stedet sker primært i Nordsøen og ved Bornholm.

Passer vi ikke på, overtrumfer denne koncentration af udbygningen hensynet til et Danmark i balance. Det vil skade erhvervsudviklingen, som er afhængig af adgangen til energi. Her kan vi ikke bare regne med, at markedet af sig selv klarer ærterne og sikrer den geografiske balance. Der skal politikere til.

Der er stærke argumenter for at kæmpe for en havvindmøllepark i Kattegat.

Energistyrelsen har påvist, at Hesselø var et godt bud på placering. Hesselø konflikter ikke med vigtige fugleområder eller med natur og miljø i øvrigt. Den ville også kunne skydes hurtigere i gang end de store energiøer. Hesselø-parken er derfor også en mulighed for at komme hurtigere i gang med det presserende behov for at skaffe mere ny grøn strøm til Danmark.

Havnen har allerede plads, udstyr og et erfarent mandskab. For Østdanmark vil det være en entydig gevinst at fastholde denne ekspertise som en styrkeposition, som regionen kan bygge ovenpå til gavn for ny vækst og nye arbejdspladser.

Men med Hesselø-parken er der også mange job på spil for Østdanmark. Energistyrelsen har vurderet den totale beskæftigelseseffekt af Anholt Havvindmøllepark til 8.000 jobs i anlægsfasen. Og den nye Hesselø-park er endda mere end dobbelt så stor – med 1 GW i kapacitet over for Anholts 400 MW. Det er dermed tale om et meget stort potentiale med tusinder af nye jobs af afgørende betydning for vækst og beskæftigelse i Østdanmark.

Koncentrerer vi udbygningen om nogle få geografiske knudepunkter ved Nordsøen og Bornholm, risikerer vi ovenikøbet at skulle hente arbejdskraften uden for landets grænser. Fordi udbuddet af arbejdskraft allerede er lavt i disse områder.

Set her fra Grenaa Havn giver det meget lidt mening. Vi står som professionel vindmøllehavn klar med ekspertise og erfaring, der har vundet anerkendelse både nationalt og internationalt. Den store knowhow som base- og servicecenter for vindmølleprojekter har vi bygget op med etableringen af Anholt Havmøllepark.

På den måde har havnen allerede plads, udstyr og et erfarent mandskab. For Østdanmark vil det være en entydig gevinst at fastholde denne ekspertise som en styrkeposition, som regionen kan bygge ovenpå til gavn for ny vækst og nye arbejdspladser.

De næste uger kan være afgørende for Hesselø-parken. Derfor gælder det om for Østdanmark at mobilisere alle kræfter i kampen for en park i Kattegat.

Folketinget kan gøre to ting. Folketinget skal sørge for at afsøge alle alternative placeringer ved Hesselø i Kattegat. Lige nu er der tre alternative placeringer ved Hesselø, der pt. undersøges. De bør have forrang frem for yderligere udbygning ved Kriegers Flak, Nordsøen og Bornholm.

Men Folketinget skal også undersøge, om nye innovative løsninger med fordel kan bringes i spil. Det kan måske være nye tekniske løsninger, der kan løse udfordringen med blød havbund. Det kan være relevant at skele til globale case-eksempler, der kan inspirere Danmark til at tænke helt nyt.

Pointen er: Østdanmark skal kæmpe for en park i Kattegat – for arbejdspladser i midten af Danmark og et Danmark i balance.Annonce
Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

DGI til foreninger med coronatvivl: Hold gang i idrætten

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

Borgmesteren står næppe forrest i headhunternes kø: Kan man bruge en taber på regeringsholdet?

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce