Annonce
Aarhus

Det handler om at bringe mennesker sammen

Søren Peter Hansen foran FOF i Bispegården i Fredensgade. Foto: Hans Petersen.

FOF?s nye direktør vil gå nye veje og skabe kontakt mellem uformelle uddannelser.

Der er atmosfære og stil over de gamle bygninger. Og over direktøren.

Annonce
Søren Peter Hansen foran FOF i Bispegården i Fredensgade. Foto: Hans Petersen

Søren Peter Hansen er rykket ind i FOFs lokaler i Fredensgade i Aarhus, den gamle bispegård.

Reception

Der er reception for Søren Peter Hansen fredag d. 20 september kl. 13-15 hos FOF Aarhus, Bispegården, Fredensgade 36, Aarhus.

Stedet passer meget godt til den nye mand i oplysningsforbundets direktørstol, for han har en fortid som præst i et meget omfangsrigt liv på 50 år. Han har prøvet lidt af hvert.

Men nu handler det om folkeoplysning.

»Vi skal have folk til at mødes. Det er det, som betyder noget. Hver gang, mennesker mødes, bliver noget sat i gang, og folkeoplysning handler meget om at gå sammen om noget,« siger Søren Peter Hansen, der tydeligt har gjort sig mange overvejelser om, hvad FOF kan udvikles til. Folkeligt Oplysnings Forbund, som bogstaverne står for.

»Det er folkerøsten. Et sted, der er åbent for alle, for oplysning om livet, et sted, vi kan mødes og tale sammen, ikke formel undervisning og ingen eksamen. For hvorfor skal man have tal på alt? Det handler om at komme ud i virkeligheden,« funderer han.

Ind andre steder

Folkeoplysningen skal træde i karakterer og ind andre steder end nu, for eksempel på erhvervs- og produktionsskoler. Her kan nogle blive forskrækkede af kravene. Men det kan gøres anderledes at lære noget, og eksamen kan holdes anderledes end det, vi kender fra det grønne bord, mener Søren Peter Hansen.

»Man kan give et skulderklap, et diplom, en slags udtalelse. Noget, der siger noget om personen,« siger han.

Præst

Søren Peter Hansen er blevet FOF-direktør efter næsten seks år som provst i Syddjurs Provsti og sognepræst i Thorsager-Bregnet-Feldballe Sogne.

Søren Peter Hansen er også medlem af Etisk Råd og af kolleger betegnet som »målrettet, arbejdsom, struktureret, engageret og nytænkende«.

Han har bevæget sig ad en usædvanlig karrierevej og har en alsidig baggrund: har læst erhvervsøkonomi på Handelshøjskolen, været ansat som marketingchef i en stor virksomhed og finansierede sine teologiske studier via en deltidsstilling som højskolelærer på Testrup Højskole.

Fællesskaber

»En af vores opgaver er at være sociale, danne fællesskaber. Ingen behøver at være alene,« mener FOF-direktøren.

Han mener, at det meget handler om at have ja-hatten på.

»Så ser man noget mere og andet,« siger han.

Direktøren har forsket i FOF og fundet ud af, at der er mennesker, som er kommet der i årtier. Nogle har fået en ny familie i fællesskabet. Der skabes nye venskaber, fordi de har emner at tale om.

»Der er kæmpe interesse for FOF. Fortilmeldingerne til kommende års kurser stiger, og der er omkring 60.000 personer igennem på et år. Vi har næsten 600 undervisere,« fortæller Søren Peter Hansen.

At give et skub

FOF handler også om at give nogle et velment skub, ordblinde for eksempel.

»Det gælder om at få fat i dem tidligt. Jo ældre man bliver, jo mere flovt er det at være ordblind,« siger direktøren, hvis drøm er, at de ordblinde bliver så dygtige, at de selv kan stå for undervisningen.

Han har også tanker om at skabe FOF Business med aftenseminarer eller gå-hjem-møder for virksomheders medarbejdere, der har brug for kort skolegang, at blive opdateret.

»I vores ikke-formelle system kan vi tage det bedste fra to verdener, og oplysning kan tænde et lys i ethvert menneske. Lige meget, hvem jeg har siddet overfor, har jeg kunnet se lys og skønhed i det andet menneske,« siger han.

Forundringsparat

FOF sigter mod at ramme bredt. Forbundet er ikke for skolen, men for livet.

At tage nye ting til sig handler om at være forundringsparat, som han kalder det.

Der er kurser og foredrag, som næsten bliver løbet over ende.

Et foredrag med Naser Khader er flyttet fra Bispegården, der har plads til 100, til Sct. Anna Gade Skoles aula.

Visionen er at gå nye veje og finde områder, der ikke har været dækket før. Det kan være samarbejder med efterskoler og højskoler, der begge befinder sig i det ikke-formaliserede.

»Det kan også være at levere folk et startsæt i at være energi- og miljøbevidst, så vi reducerer forbruget til gavn for alle,« siger Søren Peter Hansen, der mener, at det også kan handle om at undervise i forskudsopgørelser, selvangivelser og varmeregnskaber. For hvor kan vi ellers lære om det?, spørger han.

»Vi vil gerne lave mere uden for folkeoplysningens rammer. Vi skal ikke konkurrere med nogen, men byde ind med det, vi står for,« siger Søren Peter Hansen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce