x
Annonce
Aarhus

Det 'hemmelige' vikingemusum får ny indgang

I 2010 blev Vikingemuseet besøgt af knap 25.000 gæster. Foto: Moesgård Museum

Vikingemuseet på Skt. Clemens Torv i Aarhus C lukker i to måneder, men åbner med en ny indgang, som ikke går gennem Nordea

Vikingemuseet i midten af Aarhus har længe levet en hemmelig tilværelse.

Annonce

I dag skal man gennem Nordea på Skt. Clemens Torv 6, når man vil besøge Vikingemuseet, men det ændrer sig inden for nær fremtid.

Nordea går nemlig i gang med en omfattende ombygning, som vil vare i alt otte uger, og i den forbindelse skilles Vikingemuseet fra bank­lokalet og får sin egen indgang direkte fra gaden.

Vikingemuseet lukker 1. oktober og genåbner omkring 1. december.

Ombygningen giver Moesgård Museum, der har ansvaret for Vikingemuseet, bedre mulighed for at tilrettelægge arrangementer i museet uden for bankens åbningstid. På sigt kan museet holde åbent i weekenderne, hvor det hidtil har været lukket.

Da der nu etableres en ny, separat indgang til Vikingemuseet, vil museet blive mere synligt ud mod gaden, og det er Moesgård Museums håb, at det enestående museum dermed vil tiltrække endnu flere gæster.

I 2010 blev Vikingemuseet besøgt af knap 25.000 gæster.

Vikingemuseet er et helt særligt museum, fordi en tur ned af trappen til udstillingslokalet i bogstaveligste forstand er en rejse tilbage til vikingernes by.

Udstillingen fortæller om og viser de fund, som er gjort på netop det sted, hvor Nordea ligger i dag. Fundene vidner om, at Aarhus allerede i vikingetiden var en driftig handelsby, hvor de handlende havde kontakter mod både nord, syd og øst, og hvor der boede mange forskellige håndværkere.

Byen var omkranset af en enorm forsvarsvold, der beskyttede mod angreb udefra og sikrede, at der var kontrol med, hvem der bevægede sig ind og ud gennem byportene.

Udstillingen i Vikingemuseet blev renoveret i 2008.

Vikingemuseet bliver en af de platforme, som Moesgård Museum i høj grad vil bruge i den periode fra 1. oktober 2012 til 1. juni 2014, hvor udstillingerne på modermuseet i skovene ved Højbjerg er lukket på grund af ombygning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Derfor lukkede vi genbrugspladserne

De seneste dage er bil efter bil trillet ind på de fem genbrugspladser i Odder og Skanderborg kommuner efter tre ugers coronalukning. Det er en fornøjelse at opleve den gode stemning på pladserne. Vi har set frem til at servicere kunderne igen. Stemningen har været intakt, til trods for at der ved enkelte pladser har været ganske lang kø i visse tidsrum. Der har også været bred opbakning til vores særlige retningslinjer i forbindelse med genåbningen. Tak for det. Det har gjort det trygt for både medarbejdere og kunder at færdes på genbrugspladserne. At Renosyds service betyder meget for mange, har været særlig tydeligt i den seneste tid, hvor vi har fået mange spørgsmål. Blandt andet om, hvornår vi igen kan hente pap og papir. Den service har vi nu genoptaget. Storskrald igangsætter vi efter påske. Og genbrugspladserne i Ry, Hørning og Galten-Skovby holder ekstraordinært åbent i helligdagene for at mindske smittespredning. Se åbningstiderne for påskeugen på Renosyds hjemmeside. I lukkeugerne kørte Facebook-tråde og andre offentlige debatter med mange spørgsmål og stor undren over, at Renosyd havde valgt at lukke genbrugspladserne for privatkunderne. Borgernes sikkerhed er vores højeste prioritet. Det står ikke til diskussion, at myndighedernes anvisninger er grundstenen i det samfundsansvar, vi har. Ikke mindst, når det drejer sig om at bremse spredning af coronavirus. Alle medarbejdere i den offentlige sektor blev sendt hjem midt i marts, bortset fra de områder, der blev kategoriseret som kritiske funktioner. Den kategori omfattede ikke privatkunders adgang til genbrugspladserne. Derfor lukkede vi ned og måtte indskrænke vores service. Sidst i marts lød meldingen fra regeringen: ”Offentligt ansatte, der arbejder udendørs og ikke indebærer nævneværdig menneskelig kontakt, kan arbejde som normalt”. Kort tid efter kunne vi atter slå portene op til vores fem genbrugspladser og tage imod alt det affald, der var opbevaret på matriklerne i lukkeugerne. Det er vi rigtig glade for. Men som statsministeren understreger, er Danmark stadig i en alvorlig situation, hvor samfundssind er vejen tilbage til den hverdag, vi kender. Lad os med to meters afstand stå sammen om at komme igennem denne krise ved fortsat at følge myndighedernes retningslinjer. Også på genbrugspladsen. Borgerne i Skanderborg og Odder har de seneste dage vist, at vi er rigtig godt på vej.

Annonce