Annonce
Kultur

Det' ik' for sent for Kris Herman

<p>»Op under skyerne« er titlen på den første single fra EP?en Tættere Sammen, som Kris Herman sendte på gaden 1. april. Han er i fuld gang med sin livetour og spiller i aften på Train. Foto: Jens Thaysen</p>

Med et uhørt antal af koncerter har Kris Herman støvet sit publikum op bid for bid. Nu har han sendt sin første danske EP på gaden, der også er hans første produktion med et pladeselskab i ryggen, og livetouren ruller. Med sig har han drømmen om at bryde igennem og om at sprede fællesskab.

»Sliberi« står der på plankeværket uden for Frejasvej 23. Men inde bag den røde dør er der ikke længere larm fra savklingerne. De gamle industrilokaler har fået nyt liv, og så snart nøglen er drejet og døren går op til lokalet i midten, er det som om al lyden forsvinder ind i væggene.

»Op under skyerne« er titlen på den første single fra EP?en Tættere Sammen, som Kris Herman sendte på gaden 1. april. Han er i fuld gang med sin livetour og spiller i aften på Train. Foto: Jens Thaysen

Her har den århusianske sanger og sangskriver, 37-årige Kris Herman, bygget sit eget lydstudie. Og her er de fem numre på hans nye EP skabt.

»Det smerter mig lidt, at det ikke er et helt album,« siger han, mens han sætter sig til rette i stolen, som han har skubbet sammen med sofaen og kabeltromle-bordet.

Annonce

»Men jeg har ikke råd til at udgive 11 sange, hvis det kun er de fire, der bliver hørt. Det er den kultur, der er i dag,« siger han om det faktum, at vi i dag køber enkelte sange til vores playlister, men sjældent et helt album.

»Det er hårdt som kunstner, at man ikke kan kommunikere et helt album. Jeg udgiver musik, fordi jeg har noget på hjerte. Hvis man skal se hele billedet af, hvad der repræsenterer mine tanker om livet og samfundet, så skulle de næste fem sange også have været med. Men økonomisk giver det mere mening at vente og udgive en ny EP i løbet af det næste års tid. Min oplevelse med den nye EP er også, at folk hører alle fem sange og forholder sig til dem alle,« siger Kris Herman.

Han er fuldtidsmusiker og produktet af sit eget arbejde. I syv år har han spillet hundredvis af koncerter - hvert år - for at bygge sit eget navn op i en musikbranche, der på mange måder spiller i en helt anden tone end ham selv. Han har aldrig haft kontrakt med et pladeselskab og har først og fremmest været liveartist, ikke radioartist. Ikke før nu.

Den første kontrakt

EP'en»Tættere Sammen«, der kom ud 1. april, er udgivet af pladeselskabet Nordic Music Society, fordi Kris Herman pludselig krydsede veje med de rigtige mennesker.

»Jeg har aldrig været bundet ind omkring musikbranchen, det har aldrig haft en værdi for mig at have et pladeselskab. Jeg har heller aldrig kontaktet et pladeselskab, men da jeg mødte Jon (Madsen,red.) fra Nordic Music Society, vidste jeg, at ham ville jeg rigtig gerne arbejde sammen med,« fortæller Kris Herman.

Op til udgivelsen ledte han efter en producer, der kunne sætte den rette kurs. Og det hele faldt i hak, da han fik et samarbejde med Ole Bjørn Heiring Sørensen, producer og pianist i rockbandet Dúné.

»Det har været enormt vigtigt at arbejde sammen med en producer, der har en vision for musikken. Jeg har været sangskriveren, og Ole Bjørn har taget beslutningerne om, hvilken vej, vi skulle gå. Mine sange er som mine børn, jeg elsker dem uanset om de er iklædt tuba eller guitar,« forklarer Kris Herman.

På hans to tidligere albums var produktionen mere »en organisk proces«, som han kalder det.

»Da gik jeg selv i studiet og mærkede efter med min egen musikalitet,« siger han.

»Jeg er da også blevet stillet spørgsmålet, om jeg ikke vender ryggen til det, som jeg har stået for. At det er mig selv, der har stået for det her skib. Mange kender mig for at være én, der går mine egne veje. Men jeg har aldrig fraskrevet mig at samarbejde, og der har altid været mange, der har hjulpet mig. Logikken er, at jeg nu har mødt nogle rigtig gode mennesker,« siger Kris Herman.

Annonce

Vejen hjem til Danmark

Teksterne på Tættere Sammen er som titlen afslører på dansk. Kris Herman skrev ellers kun engelske tekster, indtil modersmålet ramte ham helt ind i hjertet for tre år siden.

Efterskoleforeningen opfordrede ham til at skrive en sang til DGI's Landsstævne i 2013, og han endte med at skrive»Vejen hjem«.En sang om at sige farvel til et fællesskab, man gerne vil blive i.

»Da jeg optrådte med den foran 12.500 tilskuere blev portenhamretned,« fortæller han.

Oplevelsen fik ham til at lægge alle engelske sangtekster i skuffen.

»Jeg har aldrig valgt at skrive på engelsk, og jeg havde aldrig forholdt mig til det. Jeg begyndte at skrive, mens jeg var på college i USA, og der skrev vi på engelsk. Men det var helt vanvittigt at mærke, hvor tæt jeg kom på publikum, da jeg havde skrevetVejen hjem. Selv om jeg synes, at jeg altid har skrevet nærværende, så var der er et stort filter, der forvandt mellem os. Men vi lever også vores liv på dansk og mærker vores følelser på dansk. Jeg var på vej i studiet med et helt album, som jeg lagde i skuffen. Derfra tog det mig tre-kvart år at skrive den næste sang på dansk. Det var virkelig svært for mig at finde min tone på dansk,« fortæller han.

Annonce

Ventil til fællesskab

Temaerne i de fem numre på EP'en kredser om kærlighed og venskab, om at turde stå sammen i en tid, hvor fællesskabet er under pres. Om at blive set og brænde igennem, uden at brænde ud.

»Det ligger mig meget på sinde at dyrke fællesskabet. Jeg brænder for at skabe forbindelse, og for at udnytte det potentiale, der er, når vi er sammen,« siger Kris Herman.

Han er i øjeblikket i fuld gang med sin tour rundt på en række koncertsteder i landet, og her har han hvert sted tilbudt billetter til den frivillige organisation Ventilen, der arbejder for at vise ensomme unge vej til fællesskab. Et fællesskab, som Kris Herman går højt op i at bidrage til, når han står på scenen.

»Jeg har ikke noget imod folk, der vælger fællesskabet fra, men hvis man stiller sig i en rolle som klasselærer eller charterguide, eller når jeg står på scenen, så er det min opgave at tage ansvar for fællesskabet. Jeg får indimellem kritik for at være lidt for nede på jorden. Lidt for ... tilgængelig. Og det er ikke sådan, man bliver stjerne. Men jeg kan ikke finde ud af at være anderledes. Og det er jeg pisse stolt af,« siger han.

Han kender selv følelsen af at være den, der ikke er en del af selskabet. Usikkerheden satte sig dybt i ham, mens han tog sin studentereksamen på Statsgymnasiet.

»Jeg har tit følt mig ikke-velkommen. Sikkert uberettiget. Men de der tre år i gymnasiet ... Jeg kunne godt mærke, at der var nogen, der havde den. Og jeg tror også, at de syntes, at jeg havde den. Men det havde jeg overhovedet ikke«.

Han husker en fest, han kom til, selvom han var i tvivl, om han var inviteret.

»Hen på aftenen blev jeg voldscoret af en pige, og det viste sig, at de havde lagt en plan i forvejen for, hvordan det skulle foregå. Så mens jeg havde siddet derhjemme og været meget i tvivl, om jeg egentlig var velkommen, kunne de slet ikke forestille sig, at jeg ikke ville komme. Og det viser jo, at det er helt vildt, hvor meget magt, man selv har over det at føle sig som en del af fællesskabet,« siger Kris Herman.

Annonce

Af med kansasbukserne

Drømmen om at bidrage til et større fællesskab ligger ham mere på sinde end at toppe hitlisterne. I hvert fald hvis han selv skal gøre regnskabet op.

»Min kæreste er sygeplejerske på en afdeling for akutte hjertepatienter, så om aftenen, når vi snakker, har hun reddet et liv, og jeg har booket en koncert. I det perspektiv er det vigtigt for mig, at min musik har et budskab, og at det bliver hørt«.

Han er i det hele taget ikke meget for at tale om hitlisterne og det radiogennembrud, der kunne skyde hans karriere ind i en ny fase. Selv på en dag, hvor nummeret»Når man ik ka gå hjem«lige nøjagtigt har sneget sig ind på radiostationernes Airplay-chart, fordi det er røget på playlisten hos P4.

»Jeg interesserer mig ikke for hitlisterne, med mindre jeg er på dem. Men selvfølgelig er det fedt at opleve, at min musik er noget af det, der bliver spillet nu,« siger han.

Men der lever også en drøm om at bryde igennem i den musikbranche, der selv for en musiker kan være vanskelig at afkode.

»Efter fem år i kansasbukserne, hvor jeg har spillet live og støvet mit publikum op 50 mand ad gangen, er det rart at komme ud med en EP, der rammer hele Danmark. Jeg håber, at 2016 bliver det år, hvor jeg får skabt et referencepunkt i hele Danmark, som kan være afsæt for resten af min karriere,« siger Kris Herman, der samtidig sætter koncertfrekvensen væsentligt ned.

»Det første år spillede jeg otte koncerter. Det næste 79. Året efter spillede jeg 217 koncerter, og i de følgende år 150-200. I år spiller jeg kun 70-80 stykker,« siger han.

»Jeg går ikke og drømmer om Orange Scene eller Bøgescenen, og jeg har ikke brug for at spille for 10.000 mennesker. Kontakten til publikum kan godt blive ret upersonlig. Hvis jeg kunne spille på Grøn Koncert om fem år - det kunne være fantastisk - så ville der måske stå hele årgang 15/16 fra Skibelund Efterskole, som kender mig og sende varm energi op på scenen. Og det er det, der handler om. At kontakten er ægte.«

Måske kommer den tid.

»Det' ik' for sent, selv om det føles sådan,« lyder et stykke af titelsangen Tæt Sammen.

Annonce

FAKTA

Blå bog - Kris Herman

Hedder egentlig Kristoffer Hermansen, men har taget kunstnernavnet Kris Herman.
37 år. Opvokset i Hasle.
Bor i Åbyhøj med sin kæreste Sine og deres tre børn Esther, Anker og Karlo på syv, fem og et år.
Udgav 1. april EP'en Tættere Sammen. 30. marts skød han sin livetour i gang, der bringer ham rundt på 11 af landets spillesteder.
Har desuden udgivet albummet »I see you see me« i 2010 og »Satisfy« i 2012.
Før da spillede han i kopibandet Tennis.
I 2011 spillede han to opvarmningskoncerter for James Blunt, da hans tourné ramte Danmark.
I efteråret skrev Kris Herman »Vi er AGF« - en ny fansang til byens (og hans egen) foretrukne fodboldklub.
Optræder på Train onsdag den 20. april kl. 20.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Kultur

Har du også undret dig over stjernehimlen i to busskure?: Snart får flere af Aarhus' ikoniske champignoner en opfriskning

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce