Annonce
Aarhus

Det kørte ikke just på skinner på førstedagen: Letbanedebut ramt af Murphys lov

I Lystrup får borgerne det nu meget nemmere at komme til både sygehus og midtby. Så var det kun til at trække på smilebåndet af, at der foran på de kørende tog stod "Ikke i drift". Foto: Kim Haugaard
Massive forsinkelser på op til en halv time prægede letbanetrafikken på dagen, da den nye strækning Aarhus-Grenaa åbnede. Stor risiko for flere forsinkelser de kommende dage.
Annonce

ØSTJYLLAND: "Hvis noget kan gå galt, vil det gå galt".

Sådan lyder Murphys første lov, og mon ikke Aarhus Letbanes ledelse kom til at tænke på den nogle gange i løbet af tirsdag 30. april, da de tomme skinner mellem Aarhus og Grenaa og Lisbjerg og Lystrup endelig blev taget i brug af letbanetog med passagerer.

Måske skænkede de også en anden af Murphys love en tanke. Den hedder:

"Hvis det er noget, som ikke kan gå galt, så går det alligevel galt".

Første letbanetog kørte fra Grenaa rettidigt klokken 05.14 tirsdag morgen, men siden gik det ned ad bakke, billedligt talt. Både en genstridig bom og massive it-problemer spillede ind, og facit var, at der stor del af tirsdagen var op til en halv times forsinkelse på strækningen Aarhus - Grenaa.

For at gøre ondt værre blev også den anden hovedstrækning fra Lisbjerg til Odder ramt af betydelige - knap så store - forsinkelser.

Og når toget endelig kom, stod der gerne på displayet: "Ude af drift".

Læg det hele sammen, og det blev til en dag med panderynker hos både passagerer og Aarhus Letbane.

Aflysninger

Tirsdag blev flere myldretidstog aflyst, og også de kommende dage vil der være aflysninger:

På strækningen Aarhus - Hornslet er togene med afgang fra Aarhus klokken 6:30, 15:00 og 16:30 aflyst både onsdag, torsdag og fredag i denne uge.

På strækningen Hornslet - Aarhus er togene med afgang fra Hornslet klokken 7:11, 15:41 og 17:11 aflyst både onsdag, torsdag og fredag i denne uge.

Hjemmesiden https://www.midttrafik.dk/trafikinfo/ oplyser den øjeblikkelige driftsstatus.

Annonce

Genstridig bom

Hvad gik der egentlig galt?

- Fra morgenstunden havde vi problemer med vores it-system, hvor køreplanen lægges ind. Det betød, at det hele gik mere trægt, end det burde have gjort, forklarer Aarhus Letbanes kommunikationschef, Jens Velling.

- Alene af den grund opstod der forsinkelser. It-problemerne var i øvrigt også skyld i, at der stod "Ude af drift" på displayet på flere kørende tog, tilføjer han.

It-problemerne fik Aarhus Letbane nogenlunde has på i løbet af tirsdag eftermiddag.

- Men genindlæsningen af data tager tid, så det kan godt være, at vi først i løbet af onsdagen vil se en gavnlig effekt, forklarede Jens Velling tirsdag aften.

Men det var ikke det største problem. En bom, der ikke ville gå ned i Risskov, drillede letbanen hele dagen.

Også den "gamle strækning", Lisbjerg - Odder, blev ramt af betydelige forsinkelser som følge af problemerne. Her kom det så sandsynligvis passagererne til gavn, at Aarhus Letbane på den indre strækning tirsdag øgede frekvensen fra fire til otte afgange i timen. Det gjorde ventetiden mindre.

Annonce

Aflysninger resten af ugen

For at komme problemerne i forkøbet, besluttede letbanens ledelse tirsdag at aflyse myldretidstog de kommende dage. Ikke færre end tre afgange fra Aarhus til Hornslet og tre afgange fra Hornslet til Aarhus har måttet aflyses onsdag, torsdag og fredag. Se hvilke tog i faktaboksen her på siden.

I det hele taget vil letbanen i hvert fald onsdag sandsynligvis være lidt vingeskudt.

- Som det ser ud nu, kan jeg ikke love, at det det hele kommer til at køre perfekt onsdag. Det tror jeg ikke på, siger Jens Velling.

Men hvorfor har Aarhus Letbane ikke forberedt sig bedre? Selskabet har trods alt haft næsten tre år til at gå det hele til at glide.

- Vores it-system er ikke specielt brugervenligt. Der forsvinder data, når vi lægger nye køreplaner ind, og det problem arbejder vi på at få løst. Problemerne med bommen i Risskov ville vi gerne have taget i opløbet under testkørslerne, men det skete så desværre ikke, siger Jens Velling, der sammenfatter Aarhus Letbanes tirsdag sådan her.

- Man kan ikke sige, at dagen gik gnidningsfrit. Det kan man ikke.

Og så er det tid til at slutte af med en tredje af Murphys love, som tidligere har ramt Aarhus Letbane og som vist også kom i spil tirsdag 30. april:

"Ingenting er så let, som det ser ud til".

Nå, endelig kommer toget. Letbanens passagerer måtte døje med betydelige forsinkelser det meste af tirsdagen. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Hætteklædte tyveknægte på båd skaber utryghed på Aarhus Ø

Annonce