Annonce
Aarhus

Det Kongelige Teater er tilfreds: 58.000 så "Kong Arthur" i Aarhus

Skuespilchef Morten Kirkskov er tilfreds med besøget til "Kong Arthur" ved Moesgaard Museum. Foto: Axel Schütt
Kun én aflysning på fem ugers forestillinger i fri luft i historisk landskab.

AARHUS: "Kong Arthur" solgte 58.000 billetter ved Det Kongelige Teaters forestilling ved Moesgaard Museum, og det er arrangøren godt tilfreds med.

Sidste forestilling var i lørdags, og i alt var omkring 100.000 billetter til salg. På den opbyggede tribune var 3600 sæder.

Skuespilchef på Det Kongelige Teater, Morten Kirkskov, er yderst tilpas med forløbet i Aarhus.

- Vi havde været glade allerede ved 50.000 gæster, og det er vanvittigt flot, at vi er nået op på det store tal. Det er en god start på en tradition. Jeg synes, forestillingen passede perfekt til omgivelserne, og det er et imponerende syn, man får, når man fra tilskuerpladserne kan se ud over vandet og skovene. Måske er der lidt mere vind oven for museet end nedenfor, hvor scenen var sidst, men det må vi tage med, siger Morten Kirkskov, der så forestillingen flere gange, sidst i lørdags.

Gæstetallet er noget mindre end det, "Røde Orm" præsterede, da de kongelige første gang optrådte ved Moesgaard Museums tag. Da kom der 91.000 gæster. Det var i 2017, og dengang var forestillingen begunstiget af den store opmærksomhed, der var omkring Aarhus, fordi byen var Europæisk Kulturhovedstad.

- Folk kunne også købe billet til generalprøven, og hvis vi tæller den med, har i alt 60.300 publikummer oplevet "Kong Arthur" denne sommer, siger Christian Bækholm, der er presseansvarlig på Det Kongelige Teater.

Annonce

Fakta

58.000 købte billet til "Kong Arthur"s 29 forestillinger ved Moesgaard Museum.

I 2017 købte 91.000 billet til "Røde Orm", som også blev opført af Det Kongelige Teater, som i 2021 kommer til Moesgaard med "Hobbitten".

Vejret har været med "Kong Arthur". Forestillingen har været begunstiget af mildt vejr og kun lidt regn.

- Vi har kun haft en aflysning, og normalt regner vi med en-tre i løbet af en sommer. Det er den erfaring, vi har fra spillene i Dyrehaven i København, siger Christian Bækholm.

- Vi har fået gode reaktioner fra publikum. Nogle syntes, det havde været en stor fornøjelse, selv om de sad i regntøj. Man indretter sig jo på det og lader naturen spille med, siger Morten Kirkskov, der oplevede stående applaus forleden.

- Og det har der været stort set hver aften, tilføjer han, der synes, at de mange effekter fungerede godt: hestene, motorcyklerne, tricks og magi. Og det farvede lys på træerne var en særlig effekt i Aarhus, fordi stedet bød på muligheden.

Også i 2021 bliver der udendørs skuespil ved Moesgaard Museum. Det Kongelige Teater vender tilbage, til den tid med "Hobbitten". Den bliver spillet næste sommer i Ulvedalene i Dyrehaven i København i 2020, og året efter er det så Aarhus' tur.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Annonce