Annonce
Sport

Det' løgn, Preben!: Ung århusianer har lavet en podcast om den danske EM-triumf fra 1992 i et nutidigt perspektiv

Oliver Bilberg Ravn har brugt op mod 700 timer på at sammensætte podcasten "Det' løgn, Preben". Fotos: Privatfoto og Per Kjærbye/Fodboldbilleder
22-årige Oliver Bilberg Ravn har lavet en podcast i otte afsnit om triumfen fra 1992. I den nye version er Richard Møller Nielsen og Flemming Povlsen dog skiftet ud med dagens landsholdsprofiler som Kasper Hjulmand og Kasper Dolberg.

AARHUS: Han har hørt historierne igen og igen. Fortællingen om den magiske sommer i 1992, hvor det danske herrelandshold kom med på et afbud og efterfølgende tog fusen på stormagterne i europæisk fodbold og vandt europamesterskabet i Sverige.

Selv husker Oliver Bilberg Ravn intet fra den store aften 26. juni 1992, hvor Danmark vandt 2-0 over Tyskland.

Han var ikke født endnu. Det har dog ikke afholdt ham fra at blive fascineret af fortællingen om dengang, da Danmark for en stund var på toppen af Europa.

Annonce

Over det seneste halve år har den 22-årige århusianer arbejdet på en podcast af otte afsnit med navnet ”Det' løgn, Preben”, der fortæller historien om 1992 på en anden måde end den tidligere er blevet fremstillet. I stedet for at fortælle historien med alle de kendte navne fra dengang, så har han byttet om på navnene, så det er de nuværende navne på landsholdet, der træder ind. Det vil sige, at Flemming Povlsen er blevet til Kasper Dolberg og Richard Møller Nielsen er blevet til Kasper Hjulmand, ligesom politikerne fra dengang er blevet erstattet af dem, der er i dag.

Tanken har været at gøre det nemmere for unge mennesker at forholde sig til, hvor stor en bedrift det egentlig var, at lille Danmark kunne vinde EM tilbage i 1992, ved at skabe fortællingen med nutidens navne.

Sådan så det ud dengang i 1992, da Flemming Povlsen kunne løfte EM-pokalen i triumf. I podcasten "Det' løgn, Preben" er Flemming Povlsen blevet udskiftet med Kasper Dolberg. Foto: Per Kjærbye

Ideen opstod under isolation

Ideen til projektet opstod i slutningen af december måned, hvor Oliver og hans bror Emil begge blev smittet med corona. Han var netop kommet tilbage fra et højskoleophold og havde derfor ikke en fast adresse. Derfor valgte han at gå i isolation sammen med sin bror og sov de næste 15 dage i hans lejlighed.

Manden bag

Navn: Oliver Bilberg Ravn

Alder: 22 år

Er født og opvokset i Aarhus

Har gennem det meste af sin opvækst været med rundt på adskillige fodboldstadion og var i 2010 med til VM i Sydafrika med sin far.

"Det' Løgn, Preben" er hans første podcast-udgivelse. Han har dog flere ideer i bagagen.

Han er selv meget fodboldinteresseret og følger til dagligt AGF, Cadiz i den spanske fodboldrække og naturligvis det danske landshold.

- Jeg er ret vild med at lytte til podcast og var derfor taget til Vallekilde Højskole for at få nogle kompetencer på deres podcast-linje. Pludselig stod jeg med 15 dage, hvor jeg skulle være i lejligheden og jeg tænkte derfor, at det var en oplagt mulighed til at fylde tiden ud med, fortæller Oliver Bilberg.

Oliver Bilberg Ravn har brugt op mod 700 timer på at sammensætte podcasten "Det' løgn, Preben". Privatfoto

Han havde i alt 15 ideer til podcast stående på computeren. En af dem var triumfen fra EM, men historien skulle serveres på en ny og anderledes måde.

- Det er sådan med podcast, at der nærmest er lige så mange lyttere, som der er mennesker, der udgiver podcast. Så hvis jeg skulle lave noget om EM i 1992, så skulle det være originalt og anderledes. Der er så meget derude, som ikke bliver hørt, og for mig viser tingene først sin værdi, når det faktisk bliver hørt af andre, siger han og fortsætter:

- Jeg har altid spurgt mig selv om, hvad der skete dengang? Hvorfor var det, at det kunne lade sig gøre at vinde EM? Jeg ville gerne have, at de unge i dag kunne relatere til historien og derfor valgte jeg at bytte alle navnene ud med dem, som vi kender i dag, for at gøre det mere fordøjeligt.

Annonce

Hjælp fra EM-vinder

I begyndelsen af det nye år tog han derfor kontakt til Morten Bruun, der var med til at vinde EM i 1992. Den tidligere Superliga og landsholdsspiller kommer fra samme bydel som Oliver Bilberg Ravn, og han hjalp den unge fodboldentusiast med at finde læsestof og materiale, som skulle give ham det fulde billede af hvad der egentlig skete.

Fem hurtige

Hvilket land afløste Danmark ved EM i 1992?

"Det var Jugoslavien"

Hvor spillede Danmark sine kampe i den indledende pulje?

"Det var på Malmø Stadion og Råsunda stadion"

Hvem scorede for Frankrig, da Danmark vandt 2-1 i den afgørende kamp i det indledende gruppe spil.

"Det gjorde Jean-Pierre Papin, men jeg kan simpelthen ikke huske om jeg har gjort ham til Kylian Mbappe eller Antoine Griezmann i fortællingen"

Hvilken burgerbar tog det danske landshold hen på?

"Det var McDonalds. Det var fysioterapeuten, der tog fat i Richard Møller Nielsen og sagde, at det ville være en god ide. Det blev besluttet og så blev der taget kontakt til den kvindelige chef af den lokale McDonalds, der fik ryddet restauranten, så drengene kunne nyde en burger i fred."

Hvem blev EM-topscorer?

"Det kan jeg simpelthen ikke huske"

- Det blev delt mellem fire. Det var Henrik Larsen, Karl Heinz-Riedle, Dennis Bergkamp og Tomas Brolin.

"Ja selvfølgelig. Richard Møller Nielsen blev faktisk savet over, fordi han startede med Henrik Larsen inde i kampen mod Frankrig, men Henrik Larsen sig jo aldrig tilbage efter den kamp og blev en af de store profiler."

- Jeg brugte derefter den næste måned på at arbejde mig igennem tre bøger, 60 timers optagelser, og alt hvad der var skrevet om EM i 1992. Herefter sad jeg tilbage med 120 siders noter med alle mulige skæve og skøre vinkler, som jeg begyndte at skrive om til et manuskript til en podcast i fire afsnit. Da det var klart, gik jeg i gang med at skifte alle navne ud og gøre historien nutidig.”

Projektet var dog langt fra færdigt. For selv om tegningen var tilrettelagt, så var det først nu, at det virkelig arbejde for alvor tog fart. I de næste mange måneder arbejdede den unge århusianer nærmest i døgndrift på sin første kreation.

Han havde ikke noget fast sted at bo i denne periode, så han fik lov til at sove rundt omkring hos venner og bekendte. Ofte bestod dagene derfor af, at han stod op, pakkede sin håndbagage, tog på arbejde og kom tilbage om eftermiddagen, hvor han gik i gang med at arbejde på sin podcast på en lånt sofa, inden det klokken 22 var sengetid.

Annonce

600-700 timers arbejde

Undervejs i skabelsen af podcasten skulle han også finde en aftager. En opgave, der var næsten lige så stor som at lave produktionen. Faktisk blev det først afgjort, at det radiostationen Loud, som skulle udgive den, kort før projektet blev offentliggjort.

- Jeg har brugt mellem 600 og 700 timer på podcasten. Den allersidste rettelse blev lavet klokken fire om natten inden udgivelsesdatoen, så der har været drøn på i den seneste tid, siger Oliver og fortsætter:

- Jeg har ikke lavet det for at tjene penge, men for at blive klogere og lære noget nyt, ligesom jeg har forsøgt at få en fod indenfor i branchen. Jeg har gjort mange ting og taget flere forkerte beslutninger undervejs, men jeg er blevet meget klogere og jeg er utroligt taknemmelig for, at radio Loud valgte at tage podcasten til sig i 11. time. Normalt bliver en udgivelse planlagt tre fire måneder før, men her skete det til allersidst og derfor er jeg også taknemmelig over, at de ville udgive den, siger Oliver Bilberg Ravn.

Han har allerede modtaget flere tilbagemeldinger fra folk, der har lyttet til de otte episoder, som podcasten er endt med at vare. Lytterne har været glade for at genhøre historien om EM i et nyt format, mens andre har fået sparket til EM-gejsten efter de er blevet taget igennem historien i et nutidigt perspektiv.

Annonce

Fremtid i branchen

Og selv om det i perioder har været en hård omgang, så er den unge århusianer ikke i tvivl om, at der skal laves flere podcast fra hans hånd.

- Jeg har planer om at lave noget om politik, hiphop og mange andre ting. Det er ikke kun fodbold, der driver værket. Men når du bruger mellem 600 og 700 timer på en produktion, så gør det ikke noget, at det også interesserer en, siger den unge mand.

Han håber, at ”Det' løgn, Preben” kan bane vej for en fremtid i podcastuniverset. Udover fodbold er podcast nemlig hans helt store passion.

- Jeg lytter ustyrligt meget til podcast. Jeg bruger vel fire til fem timer på det dagligt. Det passer godt til min livsstil, at jeg hele tiden kan have det i ørerne. Det kan enten være på vej til fodbold, skole og arbejde, eller når jeg er i gang med noget hjemme hos mig selv. Det fungerer bare godt for mig. Jeg ser aldrig serier og har hverken netflix eller hbo abonnement som flere mine jævnaldrende. Jeg lytter til podcast, griner han.

"Det' løgn, Preben" kan findes på streamingtjenester som Spotify og Apple Music, ligesom den kan høres på radio Louds egen app og hjemmeside.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Tordenguden Andreas Christensen: - Tak Helsingør, vi har set hvert et flag og hørt hver en stemme

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Århusianske bilister bumpede afsted: Tankstation i kæmpebrøler

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Annonce