Annonce
Aarhus

Det lignede slet ikke nytårsaften, men 2020's sidste aften bød også på bilbrande i Gellerup

I Gellerup blev tre biler afbrændt nytårsaften, men det er undtagelsen til en generelt fredelig nytårsfejring i Aarhus. Foto: Jens Thaysen
Afbrændte biler var undtagelsen for en fredelig nytårsaften, der i Aarhus var stille som en almindelig torsdag. Århus Stiftstidende fangede dagen derpå en af Gellerupparkens beboere til en snak om området. Han er træt af problemerne, men også træt af, at uroen i området får for meget fokus.

GELLERUP: Nytårsaften forløb ifølge Østjyllands Politi usædvanlig fredeligt i Aarhus.

- Sidste nytår var der væsentlig flere og større brande. I år har vi haft cirka 25 anmeldelser om småbrande, fra skraldespande til biler og containere. Det er ingenting i forhold til tidligere år, forklarede René Ludvig, vagtchef Østjyllands Politi, dagen derpå.

På Gudrunsvej i Gellerup vidnede tre afbrændte biler nytårsdag dog om, at fejringen af nytåret, for nogle af beboerne er ensbetydende med mere end fyrværkeri og uskyldige nytårsløjer.

Ifølge Hussam Osman, der bor på vejen, er det langt fra alle områdets 6.000 beboere, der synes, det er den rigtige måde at fejre nytår på.

- Der var ingen store grupper af mennesker forsamlet, folk var gode til at holde afstand, og havde det sjovt med at fejre, at det katastrofalt dårlige 2020 endelig var overstået, siger Hussam Osman.

Annonce

Husk de gode ting

Men man kommer ikke uden om, at der nytårsdag holdt tre udbrændte biler inden for få hundrede meter på Gudrunsvej.

Hvad tænker du om det?

- Vi benægter ikke, der er problemer. Det er noget, vi er trætte af og snakker om – ikke kun i min familie, det er noget man diskuterer i alle lejlighederne her ude, siger han.


Var det ikke for fyrværkeriet, ville vi ikke havde vidst, det var nytår, det var på niveau med en almindelig torsdag

Østjyllands Politi


Det er selvfølgelig dybt problematisk, at der brændes biler af, men ifølge Hussam Osman, er der en anden side af Gellerup.

- Der er en tendens til at medierne og politikerne fokusere på alt det negative. Jeg er selv lige blevet færdig med en uddannelse til maskiningeniør, og hver eneste morgen kan man i Gellerup se i hundredvis af mennesker, der er på vej til arbejde eller uddannelsesinstitutioner. Man må ikke glemme alle de gode ting, der sker her ude, siger han.

Annonce

Stigmatiseret

Den negative omtale har uheldig sideeffekt.

- Mine egne børn, en dreng på 10 år og en pige på 16, er født og opvokset her i Danmark. De hører alt den negative omtale, og det får dem til at føle sig udskudt. De er begyndt at argumentere med mig, de siger, de ikke føler sig danske. Forsætter det på den måde bliver det værre og værre, siger Hussam Osman, der er statsløs palæstinenser.

Han føler sig også selv presset.

- Hver gang jeg skal have forlænget min opholdstilladelse, skal jeg skrive under på, jeg vil accepter de danske værdier. Men nu har jeg brugt seks år på en uddannelse, og så bliver reglerne lavet om, så det kun er arbejde, det tælles med, når man ønsker at opnå statsborgerskab, jeg tror aldrig, jeg bliver dansk statsborger, siger han.

Disse to biler på Gudrunsvej brændte samtidigt nytårsnat. Foto: Jens Thaysen

Når politikerne undre sig over hvorfor muslimerne bliver mere og mere religiøse og drages mod deres egne kulturelle værdier, kan de ifølge Hussam Osman se sig tilbage i historien.

- I Bosnien-Hercegovina, sad der vel tre gamle mænd i moskeen, men da muslimerne blev presset udefra, holder folk fast i de gamle idéer, siger han.

Annonce

Billigt sluppet

Ud over de tre afbrændte biler på Gudrunsvej, blev der også sat ild til en bil i Fjældevænget i Herredsvang.

Ifølge Østjyllands Politi er det usædvanligt "billigt" sluppet for en nytårsaften.

Også i Fjældevænget blev der sat ild til en bil. Foto: Jens Thaysen

Der har været et markant fald i alle former for anmeldelser. Også antallet af anholdte fortæller historien om en fredeligt nytårsaften.

- Sidste år havde vi 32 anholdte, i år har vi kun anholdt tre, siger han.

Den værste synder var en kvinde, der først blev anholdt for at overtræde ordensbekendtgørelsen, hvorefter hun både fornærmede og spyttede på politiet.

- Det er i det leje. Der har ikke været umotiveret vold, eller fuldskab, som vi tidligere nærmest har kunne fylde kælderen med. Var det ikke for fyrværkeriet, ville vi ikke havde vidst, det var nytår, det var på niveau med en almindelig torsdag, siger vagtchefen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Et år med corona: Restaurantejer, sognepræst, selvstændig og butiksindehaver gør status på året der gik

AGF

David Nielsen efter sejr som kulmination på utrolig uge: - Nogle troede, at hængelåsen var røget af for os

Danmark

Formand for landets intensivlæger: - Børn med corona kan blive efterårets store udfordring

Annonce