Annonce
Aarhus

Det ligner en sundhedskrise: Hospital i Skejby mangler rekordmange sygeplejersker - og nu spreder problemet sig

Flere og flere sygeplejersker vender tilsyneladende ryggen til Aarhus Universitetshospital. I hvert tilfælde viser en ny opgørelse, at der er historisk mange ubesatte sygeplejerskestillinger. Det er en gigantisk udfordring i en tid, hvor corona-epidemien hærger. For at gøre ondt værre slås hospitalet også med en voksende pukkel af udsatte behandlinger. Foto: Michael Bager
På Aarhus Universitetshospital er manglen på sygeplejersker større end nogensinde, og nogle afdelinger har over 20 ubesatte sygeplejerskestillinger. Samtidig bliver der stadig flere ubesatte stillinger i andre vigtige faggrupper, så alarmklokkerne ringer for fuld styrke i en tid med massivt corona-pres og en enorm pukkel af udsatte behandlinger.

AARHUS: Dårligt nyt i en ekstremt presset situation.

Sådan er det oplagt at betegne en ny opgørelse, som Region Midtjylland har lavet over mangel på personale på blandt andet Aarhus Universitetshospital.

Opgørelsen rammer i en periode med hårdt corona-pres på sundhedsvæsenet. Den viser stigende problemer med at hyre ansatte i flere faggrupper, og værst er det med sygeplejersker.

Annonce

1. november i år stod hospitalet i Skejby med 142 ubesatte sygeplejerskestillinger. Et år tidligere - altså i november 2020 - var der blot 34 ledige stillinger til sygeplejersker.

På det lokale hospital er manglen på sygeplejersker altså mere end firedoblet på et år.

- Det overrasker mig ikke. En del af forklaringen er, at ældre sygeplejersker går på pension og efterløn - uden at tilstrækkelige nye kræfter kan kompensere for frafaldet. Men jeg har desværre en bekymring for, at utilfredshed med løn- og arbejdsforhold også får sygeplejersker til at fravælge det offentlige til fordel for andre fag eller de private aktører, siger Anja Toftbjerglund Laursen, formand for Kreds Midtjylland i Dansk Sygeplejeråd.

Hullerne vokser

En gang om året laver Region Midtjylland en opgørelse over omfanget af ledige stillinger på i første række hospitalerne.

Manglen på sygeplejersker

Region Midtjylland laver i november hvert år en såkaldt vakanceopgørelse. Den viser antallet af ubesatte stillinger i det regionale hospitalsvæsen per 1. november.

Opgørelsen fortæller blandt andet om omfanget af ledige sygeplejerskestillinger på hospitalerne. Sådan har udviklingen over de seneste seks år været på Aarhus Universitetshospital i Skejby:

2021: 142 ubesatte sygeplejerskestillinger.

2020: 34 ubesatte sygeplejerskestillinger.

2019: 74 ubesatte sygeplejerskestillinger.

2018: 12 ubesatte sygeplejerskestillinger.

2017: Der blev ikke gjort op på enkelte hospitaler. Men i hele Region Midtjylland var der 41 ubesatte sygeplejerskestillinger.

2016: Der blev ikke gjort op på enkelte hospitaler. Men i hele Region Midtjylland var der 19 ubesatte sygeplejerskestillinger.

Det er ikke nyt, at opgørelserne viser problemer med at hyre sygeplejersker. Men hullerne i bemandingen har aldrig tidligere været så store som i den aktuelle opgørelse fra november, hvor der set over hele regionen er 405 ubesatte sygeplejerskestillinger.

De ekstraordinære udfordringer med at rekruttere sygeplejersker kommer på et rigtigt dårligt tidspunkt for Aarhus Universitetshospital.

I øjeblikket er hospitalet i Skejby omdrejningspunkt for en omfattende indsats i kampen mod den frembrusende corona-epidemi. Det betyder blandt andet, at der netop er overført 22 sygeplejersker fra de almindelige afdelinger til et optrappet corona-beredskab.

I snart to år har corona-epidemien udfordret Aarhus Universitetshospital. I den periode har hospitalet fået en stadig større mangel på sygeplejersker, og det giver store logistiske udfordringer. Foto: Tim Kildeborg Jensen

I den forbindelse mærker hospitalsledelsen manglen på sygeplejersker.

- Det er en krævende opgave at finde sygeplejersker til beredskabet, når der faktisk allerede mangler personale fra den faggruppe på flere af de almindelige afdelinger, siger direktør Poul Blaabjerg fra universitetshospitalet, der også kæmper med en pukkel af udsatte behandlinger.

Det er tidligere beregnet, at der på hospitalet i Skejby ved udgangen af i år vil være ca. 13.000 patienter, som venter på et ambulant besøg. Dertil kommer ca. 6.000, der venter på operation.

Annonce

Mange afdelinger er ramt

På Aarhus Universitetshospital er rigtigt mange afdelinger ramt af manglen på sygeplejersker.

Det gælder eksempelvis sengeafdelinger, ortopædkirurgiske afdelinger, afdelingen for mave- og tarmsygdomme, anæstesi samt området for blodsygdomme. Mave- og tarmkirurgi er opgjort til at mangle 22 sygeplejersker, mens akutafdelingen står med 20 ubesatte sygeplejerskestillinger.

Situationen forværres af, at mange patienter skal forbi flere afdelinger. Derfor vil en del af dem på et tidspunkt nå en afdeling med sygeplejerskemangel, og dermed kan et behandlingsforløb eksempelvis trække i langdrag.

Vi har i årevis advaret politikerne om, at personale-situationen på sundhedsområdet bevægede sig i den helt forkerte retning. Men der er desværre ikke blevet lyttet og handlet i tilstrækkelig grad.

Anja Toftbjerglund Laursen, Dansk Sygeplejeråd

Som en ekstra udfordring er hospitalerne også begyndt at tumle med mærkbar mangel på især lægesekretærer, radiografer, bioanalytikere og sosu-personale. Opgørelsen viser, at der alt i alt er 214 ubesatte stillinger hos sundhedspersonalet på hospitalet i Skejby.

- Nu begynder det at ligne en sundhedskrise. Vi har i årevis advaret politikerne om, at personale-situationen på sundhedsområdet bevægede sig i den helt forkerte retning. Men der er desværre ikke blevet lyttet og handlet i tilstrækkelig grad. Nu står vi i en situation, hvor øget anerkendelse i form af højere løn og bedre arbejdsforhold er afgørende for at især fastholde og tilbage-rekruttere personale, vurderer Anja Toftbjerglund Laursen fra Dansk Sygeplejeråd.

Annonce

Intet lys forude

Ledelsen på Aarhus Universitetshospital er ikke i tvivl om, at udfordringerne med at hyre især medarbejdere til korpset af ca. 3.700 sygeplejersker fortsætter i de kommende år.

Hospitalsdirektør Poul Blaabjerg ser ingen tegn på, at det i de kommende år vil vælte ind med sygeplejersker på Aarhus Universitetshospital. Derfor arbejder han på, at andre faggrupper løser nogle af de opgaver, som sygeplejerskerne traditionelt står for. Foto: Flemming Krogh

Ifølge Poul Blaabjerg vil tilgangen af sygeplejersker på grund af mindre årgange hverken nu eller i fremtiden matche den forventede afgang.

- Det er en virkelighed, som vi forholder os til og arbejder med. Eksempelvis ved at inddrage nye faggrupper i det sundhedsfaglige arbejde, understreger Poul Blaabjerg.

Indsatsen på hospitalet i Skejby flugter med en ny plan vedtaget af Region Midtjylland.

Den såkaldte "360 graders plan" rummer initiativer omkring personale-situationen. Planen sigter eksempelvis mod at fordele vagter mere bredt på flere medarbejdere, ligesom den vil reducere administrative opgaver for ledere og de medarbejdere, som er tættest på patienterne.

- Vi skal bruge vores ressourcer fornuftigt og sætte gang i en ny fordeling af opgaverne, så flere medarbejdergrupper går sammen om at bidrage med dele af den samlede opgave, som sygplejersker måske hidtil har haft hovedansvaret for. Eksempelvis så farmakonomer bidrager med medicindosering, forklarer Anders Kühnau (S), formand for regionsrådet.

Annonce

Ekstra stillinger

Anders Kühnau ser flere mulige forklaringer på manglen på sygeplejersker.

- Demografi, arbejdspres og lønniveau, pointerer han.

Regionsrådsformanden peger videre på, at oprettelser af nye stillinger på hospitalerne kan spille en rolle. De nye stillinger skyldes, at der for et par år siden blev givet statskroner til at oprette 1.000 ekstra sygeplejerskestillinger på landets hospitaler.

Formand Anja Toftbjerglund Laursen fra Dansk Sygeplejeråd i Midtjylland ser advarselslamperne blinke for fuld styrke i kølvandet på en ny opgørelse over antallet af ubesatte sygeplejerskestillinger. I hele Region Midtjylland er der 405 ubesatte sygeplejerskestillinger, og 142 af dem findes på hospitalet i Skejby. Pressefoto: Dansk Sygeplejeråd

215 af stillingerne er i 2020 og 2021 oprettet i Region Midtjylland. Aarhus Universitetshospitals andel af puljen lyder på 126 sygeplejersker.

Dansk Sygeplejeråd hæfter sig dog ved tidligere udmeldinger fra regionen. De lød på, at mange af de i 215 stillinger på det midtjyske hospitaler er blevet besat med sygeplejersker.

- Det er forkert at konkludere, at de ekstra stillinger udgør forklaringen på den markante stigning i antallet af ubesatte stillinger. Det handler om noget meget mere grundlæggende, som sygeplejerskerne også har vist i de seneste måneders faglige kamp - og som vi har fortalt om gennem lang tid, understreger Anja Toftbjerglund Laursen.

Annonce

Den svære vending

I en årrække har Aarhus Universitetshospital gennemlevet en række økonomiske hestekure.

Regionsrådsformand Anders Kühnau vurderer, at mange års effektiviseringer også spiller en rolle i forhold til stigningen i antallet af ubesatte stillinger.

Så er det overhovedet realistisk at vende udviklingen?

- Ja, der er realistisk, men ikke nemt. Eksempelvis har vi i regionsrådet besluttet 360 graders planen, hvor vi har sat gang i en række initiativer, der vil række længere ud i fremtiden. Og hospitalerne har netop besluttet at ansætte 50 flere sygeplejestuderende, så vi bidrager til at få uddannet flere sygeplejersker, forklarer han.

I den aktuelle corona-situation har regionen og Dansk Sygeplejeråd lavet en aftale, så sygeplejersker, der ikke arbejder på et covid-afsnit, kan melde sig til corona-bredskabet.

- Aftalen sikrer, at vi har en stab af sygeplejersker, vi kan trække på til covid-opgaven - ved at vi flytte kræfter fra andre vigtige opgaver, fortæller Anders Kühnau.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Byudvikling

Kritisk byrådsmedlem afvist til borgermøde om havneudvidelse: - Jeg synes, det er ærgerligt og uklogt

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Aarhus For abonnenter

Profileret plejehjem i Aarhus sendt til tælling: - Det er næsten værre end Else i liftselen på Kongsgården

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce