Annonce
Aarhus

Det rene juleeventyr: Letbanens åbning blev en folkefest

Gratis letbanetur - ja tak! Der var kø på perronerne, da Aarhus Letbane endelig - endelig - torsdag begyndte at tage passagerer med. Foto: Flemming Krogh

Byens nye letbanetog var fyldt til bristepunktet fra starten torsdag formiddag. Tusindvis steg af og på i timerne efter den officielle åbning.

AARHUS: Forløbet med Aarhus Letbane har været som en julekalender i fjernsynet: Først går alt galt, gaverne bliver stjålet og julemanden får hold i ryggen. Men så - i dagene op mod jul - bliver alt mirakuløst godt igen.

Alt blev nemlig godt, da Aarhus Letbane torsdag endelig åbnede dørene for de første passagerer.

Tusindvis havde ladet sig friste af tilbuddet om en gratis tur, og på perronerne stimlede så store folkemængder sammen, at det giver mening at tale om en århusiansk folkefest.

Tilmed var folk - i hver fald dem, Stiften talte med - godt tilfredse med varen.

Med om bord var 61-årige Kim Assentoft fra Aarhus. Og han kan huske turene i byens gamle sporvogne fra dengang, han var teenager.

- De gamle vogne hylede og skreg, når de kørte. Letbanetoget kører meget bedre, ja, det kan slet ikke sammenlignes, lød vurderingen.

Også 49-årige Mogens Gravgaard fra Horsens har kørt tur i byens gamle sporvogne. Men han kan ikke rigtig huske turen.

Annonce
Hvad sker der lige her? Får vi mon noget, vi kan spise? Foto: Flemming Krogh

Storbyfølelse

- Min mor har fortalt mig, at hun tog mig med på den sidste sporvognstur dengang, jeg var helt lille. Så jeg er ekstra stolt af nu at komme med på den første tur med det nye letbanetog, forklarede han. Med tilføjelsen:

- Det kører jo, det her. Helt forrygende, faktisk!

Og så anslår vi et tema, som kommer til at gå igen i de næste afsnit: Passagererne er rigtig, rigtig godt tilfredse med den måde, det nye letbanetog er indrettet på, og den måde, det kører på.

- Det er fedt. Jeg har lige kørt i sporvogn i Los Angeles, og det her giver mig lidt samme følelse af at være i en storby. Ja, det er faktisk en fed følelse, lød det fra 19-årige Denis Barisic fra Brabrand.

85-årige Jytte Krog fra Aarhus C brugte ikke lige ordet "fedt" om oplevelsen. Men hun var lige så godt tilfreds.

- Jeg synes, at letbanetoget kører meget fint og roligt. Man risikerer ikke at falde som i busserne.

- Jeg ved, at der er mange ældre mennesker, som ikke bryder sig om at køre i busser, fordi de slingrer for meget. Det kan sagtens være, at de bliver glade for letbanen. Det er noget helt andet.

Så fyldt bliver der vel ikke til dagligt, vel? Trods trængslen var der blandt de mennesker, avisen talte med, stor tilfredshed med byens nye letbanetog. Foto: Flemming Krogh

Dagens mest snusfornuftige kommentar stod seksårige Oskar Andersen fra Højbjerg for. Han havde taget sin storebror, Kasper, og sin far, Jacob Andersen, med ud at køre.

- Den er bygget godt, lød det fra Oskar Andersen.

Så var det sagt.

Også 50-årige Eva Johanesen fra Hasselager nød turen sammen med sin datter, 12-årige Maiken. Måske mest fordi de begge regner med at få brug for den nye letbane i det daglige.

- Den kører dejligt, og der er godt med plads, lød det fra Maiken.

Eva Johanesen tilføjede, at hun ser frem til, at letbanen kommer til at køre på strækningen Aarhus-Odder. Så kommer Hasselager nemlig ind i billedet.

- Der er næppe tvivl om, at vi vil komme til at bruge letbanen. Jeg synes, det bedste af det hele er, at letbanen nu kører. Hold da op, hvor vi skulle igennem mange prøvelser.

Og så er vi vist tilbage ved sammenligningen med en julekalender i fjernsynet.

Her sker det så: Aarhus Letbane er klar til at medtage passagerer. Foto: Flemming Krogh
Turen gik også til Aarhus Universitetshospital i Skejby. Her tog en velkomstkomité imod med klapsalver og flag. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce