Annonce
Kultur

Det skal du opleve: Seks gode grunde til at sikre sig et sæsonkort til Svalegangen

I Teatret Svalegangen nye program er den obligatoriske kronhjort blevet til en hind, og verden i baggrunden er brudt i brand. Teatret har fem egenproduktioner i næste sæson blandt andet "Valgaften", "En lille smule ubehag" og "Historien om mig". Fotocollage
Ovenpå en overvældende succes med Stig Tøfting-forestillingen "No Regrets" er Teatret Svalegangen nu klar med en ny sæson, der både har et crazy valgcirkus, en humoristisk cancer-monolog og dybderensende klimasatire på programmet.

AARHUS: - Da vi startede planlægningen af denne sæson, havde vi ikke forestillet os, at vi ville stå med et Europa i krig. Men det er klart, at al læsning sker i forhold til, at vi per definition nu er et nærområde til krig. Netop i det lys er det tydeligt, hvor meget vi har brug for kunsten, fortæller Per Smedegaard, direktør og kunstnerisk chef på Svalegangen, der er klar til at præsentere en ny sæson på teatret i Rosenkrantzgade.

På forsiden af det nye program har Svalegangens brand-ikon, kronhjorten, har skiftet køn og fået blå og gule negle, som en hilsen til Ukraine. Den jakkesæts-klædte hind står på en baggrund af halv natur og halv dystopi.

- Kamp er et kodeord i denne sæsons agenda. Forsidebilledet har både kønskamp, klimakamp og krig i sig. Er det en verden der brænder, eller er det en verden i krig? spørger Smedegaard retorisk og fortsætter:

Annonce

- Tidens tanker og følelser er det, vi vil præsentere med vores egne forestillinger, ligesom det også gerne er det, vi rekrutterer gæstespil ud fra. Det er vigtigt, at de går i forskellige retninger, men de skal altid reflektere og diskutere samfundet.

Svalegangen har denne sæson 14 gæstespil, en række Off The Record-arrangementer og fem egenproduktioner på programmet.

Den første er gadefesten "United Change-vejfest", hvor festugepublikummet kan møde Per Vers, der rapper verdensmål, Line Knutzson-monologen "Glade bæredygtige dage" og en saftig gang kokassebingo. Gadefesten skal ses som en trædesten frem mod 2023, hvor Svalegangen har rejst 8,6 millioner kroner til at lave en stor event med 17 verdensmåls-værker.

1 Et splittet Europa

1. "Den Store Brand" er et symbolsk drama om uretfærdighed og en fortælling om, hvordan venner bliver til fjender. PR-foto

- "Den Store Brand" er en episk fortælling om to byer, hvor borgerne lever i samdrægtighed. Men pludselig begynder uret at gå hurtigt i den ene by, og temperaturen stiger, fortæller Per Smedegaard.

Mens den ene landsby bliver udsat for ulykker, der efterlader beboerne fattige, uden tag over hovedet og sygdomsramte, lever den anden landsby i fred og velstand.

- Pludselig går det op for os, at det er et billede på den europæiske civilisation, som er splittet i to. Jeg har gået omkring stykket i noget tid og har længe gerne villet lave det. Det er et af de mest dristige tekstvalg, jeg har lavet, og hele den store teatermaskine bliver rullet ud, forklarer Per Smedegaard.

Den internationale dramatiker Roland Schimmelpfennig har skrevet "Den Store Brand", der ikke tidligere har været opført i Danmark. Teksten bliver fortolket af instruktør Simon Boberg, der også stod bag "En plads i solen" om Kaj Henning Bothildsen Nielsen på Svalegangen.

2  Cancer-komik og en genstridig ringmuskel

2. Publikum for lejlighed til at se eller gense den anmelderroste forestilling "En lille smule ubehag" med Holger Østergaard i en stærk og humoristisk præstation som kræftramt professor. Foto: Morten Fauerby/Montgomery

I monologen "En lille smule ubehag" følger publikum Frank Fjordby gennem et prostatakræftforløb; fra angstprovokerende venteværelser, over samtaler med hans sammenbidte ringmuskel, der ikke vil åbne sig for videnskaben, til drømme med Døden som middagsgæst.

"Holger Østergaard har publikum i sin hule hånd i samtlige stykkets cirka 95 minutter. Østergaards skuespilpræstation er sublim og imponerende facetteret. Han holder vores opmærksomhed konstant fangen", skrev anmelder Kirsten Dahl og gav forestillingen fem stjerner, da den fik premiere i marts 2019.

Den anmelderroste forestilling skulle have været genopsat i sæsonen 2020-21 men blev lagt ned på grund af corona. Derfor kommer den igen i denne sæson, hvor den også drager på en omfattende turné.

Det humoristiske stykke er skrevet af den prisbelønnede amerikanske dramatiker Jeff Metcalf, som selv levede med prostatakræft. Han nåede at være med til premieren på Svalegangen i 2019, men er desværre gået bort nu.

- Senere på sommeren får jeg besøg af Jeffs enke og hans børn. Der er fem steder, der havde stor betydning for Jeff, og Aarhus er et af dem. Derfor vil de gerne udføre et lille ritual og sprede lidt af hans aske her. Det er ret fint, fortæller Per Smedegaard.

3 "Valgaften" - "Vild med dans" møder folketingsvalget

3. "Valgaften" er en stærk komedie om et folketingsvalg, der er forvandlet til et hårdtpumpet show. Undervejs kan publikum stemme på kandidaterne. PR-foto

Svalegangens egenproduktion "Valgaften" skulle have været vist sidste år, men så lukkede Danmark ned (igen) og den måtte aflyses.

- "Valgaften" udspiller sig i et tv-studie, hvor seerne stemmer om, hvem af fire kandidater - hvoraf den ene er en høne - der skal være statsminister. Der går hype i den, som da Allan Simonsen deltog i "Vild med dans", men her taget ind i et politisk regi. Det er en vild satire om politisk kommunikation, fortæller Per Smedegaard.

Forestillingen er instrueret af den unge, dynamiske instruktør Niels Erling, der også iscenesatte Christian Lollikes "Kagefabrikken" på Aarhus Teater.

Undervejs kan publikums sms-stemme afgøre forestillingens handling.

4 Kvinder i klimakrise

4. Skuespillerne Maibritt Saerens og Trine Pallesen lægger verdens­samfundet på den psykologiske briks i Svalegangens forestilling "Historien om mig". PR-foto

Hvad er det inde i os, som kolliderer mellem det gode liv og et grønnere liv?

Det spørgsmål rejser forestillingen "Historien om mig", der har Maibritt Saerens og Trine Pallesen på scenen.

- To kvinder er i terapi i en skov, hvor de møder en kunstig intelligens, som måske er deres terapeut. De er klimafornægteren og halalhippien, der møder hinanden og hele deres diskussion kommer til at handle om, hvad det er i os selv, der står i vejen for, at vi lever mere klimavenligt, forklarer Per Smedegaard.

"Historien om mig" er skrevet af dramatiker Vivian Nielsen og skal ses som en opfølgning til "No Planet B", som hun skrev i 2015 som den første danske klimaforestilling.

5 Finurlige og rørende gæstespil

5. Hanne Trap Friis fra Freeze Productions har tidligere besøgt Svalegangen med "Den grønlandske mand", nu er hun tilbage med "Jeg bærer min sjæl", som også er en fortælling fra Grønland. PR-foto

Svalegangen har dennes sæson besøg fra blandt andet Folketeatret, Kolding Egnsteater, Det Flydende Teater og Hotel Pro Forma, men åbner også huset for lokale gæstespil:

Hanne Trap Friis fra århusianske Freeze Productions har tidligere besøgt Svalegangen med "Den grønlandske mand". Nu er hun tilbage med endnu en fortælling fra Grønland, "Jeg bærer min sjæl". Det er en musisk forestilling om overgreb, magt, kærlighed og håb baseret på vidnesbyrd fra mennesker, som enten er ofre ­eller pårørende for seksuelle overgreb. Et traume mange grønlændere deler.

Den århusianske teatermand Hans Rønne, der er en flittig gæst på Svalegangen, vender tilbage med sin nye forestilling, "Fem kvarter ved 200 grader", hvor tre mænd med vidt forskellige syn på klima, økologi, landbrug og tilværelsen generelt mødes for at tilberede en påskefrokost.

- Det bliver klassisk Hans Rønne - finurligt og humoristisk, lover Per Smedegaard.

Skuespiller Mette Rønne, der til daglig regerer som eventminister på teatrets Off The Record-scene, er aktuel med forestillingen "Det Sidste Ord", hvor også Holger Østergaard medvirker.

6 Oplevelser for en 50'er på Off The Record

6. Seks forfattere står bag "Badeværelsesfortællinger", som er et af mange blandede godter på Svalegangens Off The Record-scene den kommende sæson. PR-foto

"En scenekunstbuffet, hvor du på torsdage kan få blandede godter for 50 kroner".

Sådan beskriver Teatret Svalegangen deres lille "Off The Record"-scene, der har eksisteret i små 10 år.

- Vores lille torsdagsscene var en strategi, vi lavede, for at forsøge at vinkle, så vi har hele aldersspektret i huset, siger Per Smedegaard og forklarer at Off The Record en del af grunden til, at teatret har nogenlunde samme unge demografi som i Aarhus.

Denne sæson kan man på teatrets mindste scene opleve standup med Oliver Stanescu, der i sit show tager udgangspunkt i sit eget liv, hvor emnerne sklerose og lysten til at have det sjovt, trods livets op- og nedture, bliver berørt.

I "Badeværelsesfortællinger" hylder seks forfattere badeværelset som rum og omdrejningspunkt for livsforandrende begivenheder og det daglige hamsterhjul.

De seks forfattere Louise Juhl Dalsgaard, Tomas Lagermand Lundme, Mads Mygind, Rikke Oberlin Flarup, Rebekka Boyding og Luca Engberg Talamona har hver især skrevet en personlig fortælling til netop denne aften.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Få det fulde overblik over Viby-sagen: Derfor endte drabsmand med 12 års fængsel for at stikke sin eks-hustru ihjel

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

50 år som dronning: Jubilæum fejres med to ture i karet, hyldest på Rådhusets balkon og folkefest i Mindeparken

Byudvikling For abonnenter

Kommunen takker nej til milliongave fra bygherre: Tvivl om juraen nulstiller aftale

Debat

David Nielsen betalte prisen: Og nu er løsningen på AGF's krise åbenbart et seminar

Aarhus For abonnenter

Aarhus var i akut mangel på stemmetællere: Så fandt kommunen en løsning

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Alarm 112

Så faldt dommen i Viby-knivstikkeri: Der var tale om drab - og straffen kunne have været højere

Aarhus For abonnenter

Bag om myten: Er Botanisk Have en voldtægtsmagnet som kvinder bør undgå om natten?

Kultur

Fejring i Mindeparken: Kæmpestort børnekor synger for Dronningen

Alarm 112

Fireårig datter ville gerne se sin mor: - Storebror måtte forklare, at far havde stukket hende ned, og at de ikke ville se mor igen

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Byudvikling

Aarhus Havn er årsag til 17.000 job: Sådan er havnen kommet frem til tallet

AGF For abonnenter

David Nielsen fyldte mere på gangene i AGF, end de fleste lige aner - og derfor bliver hverdagen med en ny cheftræner også en helt anden nu for klubben, spillerne og fansene

AGF

AGF-duo klar til U21-landsholdet - men Hausner er forbigået

Annonce