Annonce
Danmark

Det skal du vide om lægemangel i Danmark

Flere læger går på pension i de kommende år, og færre personer har en fast læge tilknyttet. Her får du nogle af de udfordringer, som mangel på praktiserende læger giver.

1 Flere vil stå uden fast læge

I en tidligere undersøgelse fra i foråret af Praktiserende Lægers Organisation, PLO, er over 100.000 personer uden en fast læge i år. Tallet vil vokse inden for få år til over 300.000, efterhånden som flere læger vil gå på pension. Det er især i yderområderne af Danmark, lægemanglen er størst.

Annonce

2 Lægerne bliver ældre

Hver fjerde læge er i dag 60 år eller derover (839 i alt), mens hver tiende er 65 år eller derover (340 i alt) ifølge tal fra PLO. I 2025 vil antallet af læger over 65 år være steget til 938 (28 procent af lægerne), og i 2030 til 1434 (43 procent af lægerne). Antallet af praktiserende læger er faldet med næsten 300 læger siden 2007 fra 3653 læger til 3365 i begyndelsen af 2019, viser udtræk fra Lægeforeningens medlemsregister. De mest udfordrede områder i 2025 med ældre læger på 65 år og derover er især i Syd- og Vestsjælland, Guldborgsund, flere nordjyske kommuner, Region Hovedstaden samt på Fanø og Samsø.

3 Læger afviser nye patienter

På fem år er antallet af lægeklinikker, der har lukket for tilgang af nye patienter, steget fra 37,7 procent til 67 procent rundt om i landet, og tallene er også vokset voldsomt i hovedstadsområdet i de seneste år. I kommunerne Glostrup, Hvidovre, Vallensbæk, Vordingborg, Dragør og Gladsaxe er der lukket helt for nye patienter, mens både København Kommune, Frederiksberg og Albertslund er nær bristepunktet. I Jylland er blandt andet Billund Kommune oppe på 90 procent.

4 Udbuds- og regionsklinikker

Som følge af at flere mister deres faste læge har regionerne mulighed for at oprette midlertidige klinikker, som de selv kan stå for, eller som private udbydere kan drive med midlertidige kontrakter. Antallet af udbuds- og regionsklinikker er steget fra én i 2010 til 32 udbuds- og 13 regionsklinikker i 2019. De har samlet omkring 116.700 personer tilknyttet i år, viser en opgørelse fra Yderregisteret. Til sammenligning var patientantallet for fire år siden på 38.375 personer. Størstedelen af de midlertidige klinikker er placeret i Region Nordjylland og i Region Sjælland.

5 Flere uddannelsesstillinger

Den forhenværende sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V), fremlagde i januar 2019 et udspil om oprettelse af flere uddannelsesstillinger for at få flere praktiserende læger. Udspillet var en del af en større reform med nedlæggelse af regionerne og er ikke blevet vedtaget som følge af folketingsvalget. Den nye regering skal arbejde med den kommende dimensioneringsplan for, hvor mange uddannelsesstillinger der skal oprettes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Amatøragtigt uheld ved vandet

Aarhus har fået sine udfordringer med det nye, åbne havneareal, der er lavet til fornøjelse og almindelig udnyttelse for byens befolkning. Der er absolut ting, som ikke har været ordentligt gennemtænkt. Dem må vi reparere på, og vi skal lære at leve med vandet på en anderledes måde end tidligere. På land var det galt med trafikken mellem gående og cyklende på arealet omkring Toldboden. Det var ikke til at hitte hverken hoved eller hale i, så det har måttet rettes op på, så cyklister og gående nu kan se, hvor de skal færdes. Det er stadig ikke godt med de meget åbne arealer i de områder, hvor folk færdes. Det gælder for eksempel ved Dokk1, Toldboden, Honnørkajen og omkring Navitas. Så længe der ikke bliver gjort mere, end der er gjort nu, vil folk fortsat falde i vandet og i værste fald drukne. Men slemt og aldeles amatøragtigt var det med turbåden Svanen forleden aften. Den sejler folk rundt på havnen til en oplevelse af byen set fra søsiden. Vi har fået at vide, at der var fejl på Svanen. Vi kender ikke detaljerne, men at tre mennesker kunne falde i vandet, efter at båden havde lagt til som afslutning på en tur, er under niveau for, hvad der bør kunne ske. Svanen og dens besætning har været her før, men er ikke vant til at sejle og lægge til kaj i Aarhus Havn, for til daglig sejler den ved Mariager Fjord. Derfor skal der naturligvis tages særlige forholdsregler, når den er på et nyt sted. Og der skal tages hensyn til, at vejr og vind kan arte sig anderledes på ét sted end et andet. Når man som gæst og passager begiver sig om bord til en tur, der skulle være en oplevelse og ren fornøjelse, regner man med, at alle sikkerhedsforhold og betjening er i orden. Netop på det sted, hvor Svanen lægger til, blæser det undertiden voldsommere end andre steder, fordi vestenvinden nærmest kommer i en sluse. Båden blev blæst væk fra kajen. Det var ifølge forklaringerne med til at hindre, at i hvert fald en af de tre, der faldt i vandet, blev klemt mellem båd og kaj. Båden drev ud fra kajen. Om det var årsagen til, at de tre faldt i vandet, får vi måske at vide senere.

Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Annonce