Annonce
Blog

Det skal være sjovt

Jovist må der være vindere, og legen skal tages alvorligt, men sportens ide skal genopfindes. Vi dyrker sport for at have det rart. Med os selv og især med hinanden.

Googler man ’sport’ finder man, at ordet er engelsk, afledt af fransk ’desport’ som er noget med adspredelse, sjov, tidsfordriv. Det var også i dén betydning engelsk aristokrati i 1800-tallet brugte udtrykket. Noget ’ikke’ alvorligt – dengang for de udvalgte få, må man forstå.

Siden er der spillet mange bolde i målet, løbet mange kilometer, trænet og konkurreret i uendelige varianter af sport og ikke mindst heppet vældigt på tilskuerpladserne. Sportens grundlæggende ide er at have det sjovt – også når vi bare kigger på.

I takt med at arbejdstiden er blevet kortere, og fritiden længere, er store dele af sporten desværre løbet fra netop adspredelsen, det sjove og uforpligtigende. Sport er blevet et bærende lag i vores kultur, vores selvforståelse – og vores økonomi. Store sportsklubber er noteret på Børsen. De ’handler’ spillere og trænere med hinanden, sælger sportsoplevelser til vi andre – og på skyggesiden af de enorme sportsøkonomier har vi doping, matchfixing, korruption og andet, der ikke har med sport og sjov at gøre.

Heldigvis er der initiativer i gang, som trækker sporten hen – tilbage, om man vil – til den status den fortjener; et uforpligtigende samvær om leg og konkurrence. Jovist må der være vindere, og legen skal tages alvorligt, men sportens ide skal genopfindes. Vi dyrker sport for at have det rart. Med os selv og især med hinanden.

Danskernes Idrætspris har eksisteret siden 2014. Kandidater – klubber - til prisen indstilles af danskerne selv, og de indledende udvælgelser foregår ved afstemning rundt i landet. Meget tyder på, at mange danskere gerne vil belønne initiativer, der har genfundet legen og fællesskabet. Prisen gik i 2018 til ”LykkeLiga” – indstiftet af håndboldspilleren Rikke Nielsen. Håndbold for udviklingshæmmede, og er nogen i tvivl om, at LykkeLiga dyrker netop lykken og fællesskabet ved sport, så tjek op på ligaens hjemmeside med utallige glade børn – og voksne med.

4. januar skal Danskernes Idrætspris 2019 uddeles fra Boxen i Herning, og en Aarhus-klub er med blandt de tre finalister.

Café Klubånd fra Beder-Malling Idrætsforening er på få år vokset fra en enkel idé – til en omfattende lokal-fællesskab, der stadig vokser, knopskyder flere ideer.

Normalt er en idrætscafe et kort pusterum før eller efter dagens træning. Men i mange haller skranter den og går kun rundt takket være tilskud. I BMI – Beder/Malling Idrætsforening – besluttede en lille gruppe innovative og energiske kvinder at nytænke hele café-konceptet. IdrætsCafeen skulle ikke, som man ellers kender det, være et 3. halvlegs exit efter træning, men i stedet være selve centrum for idrætscenteret.

Hvor man tidligere gik til sport, og måske bagefter på café, skulle Café Klubånd være stedet, man aktivt opsøgte for at få fællesskab, oplevelser, inspiration – og meget gerne lyst til sport!

Den lidt forsømte sideeffekt af sport – det gode og sjove fællesskab – blev trukket frem foran og fik ny ilt. Fællesspisning hver mandag, baby-tummel, barselscafé, borgerbazar, julekoncert, borgermøder, e-games, lørdags-brunch, mm. Det hele lokalt markedsført som aktiviteter, der godt nok havde hjemme i idrætsforeningen, men mere skulle opfattes som et nyt og moderne forsamlingshus. Et sted hvor arrangementer på tværs af alder, interesser, sport, talenter blev bundet sammen af lige så forskellige frivillige. Unge, ældre, ivrige, seriøse, sjove – men fælles.

Café Klubånd er en succes med vokseværk. Der er planer om at udbygge, sådan rent fysisk, og lave borgercenter med bibliotek, e-games, og selvfølgelig: Flere og bedre sportsfaciliteter.

Hvem der vinder Danskernes Idrætspris 2019, ved vi i skrivende stund ikke. Det er tre gode finalister, som sidder spændte i Boxen, lørdag 4. januar. Selvfølgelig hepper vi – i Beder/Malling – på en førsteplads til Café Klubånd, men først og fremmest er vi stolte over, at have bidraget med en nytænkt lokalkultur og socialt fællesskab. Et sted hvor sport er sjovt.

Verner Lynge, ny blogger/klummeskribent. Foto: Axel Schütt
Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Kronik: Malteserordenen - hvem er det?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

21 teststeder i Region Midtjylland lukker i løbet af de kommende tre uger - se her hvilke

Indland

4000 tilskuere ved fodboldkamp opfordres til coronatest

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Annonce