Annonce
Kultur

Det skal være slut med at give en vase som honorar

Jan Balling vil gerne have ensartet honorering. Foto: Kim Haugaard

Kunstneres betaling på museer og kunsthaller er på dagsordenen. Parterne er i dialog.

Annonce

AARHUS: Danske kunstnere vil forsøge at få en aftale med landets 30 kunstmuseer og 16 kunsthaller om, hvordan kunstnere skal honoreres, når de laver ekstra arbejde i forbindelse med en udstilling.

Emnet kom op for nogle måneder siden i Radio 24/7, der blandt andet bragte frem, at kunstmuseet Aros havde givet en kunstner en vase i forbindelse med en ekstra ydelse under en udstilling. Det var for lidt, mener kunstnerne.

Honoraret skal gives ud over det såkaldte visningsvederlag, som Statens Kunstfond har indført, og som hjælper kunstnerne meget. Det udbetales for at levere værker til en udstilling, og der er fast takst, som stiger efter hvor lang tid, værket er med på udstillingen. Honoraret, der nu er til diskussion, uddeles for ekstra ydelser i forbindelse med for eksempel en udstilling.

Nu har kunstnerne, museer og kunsthaller haft møde om sagen. Men en løsning er endnu ikke fundet.

Mange kunstnere er fattige og gør undertiden noget billigt eller gratis blot for at være med. Vi ønsker en aftale med respekt for museerne.

Jan Balling
Gitte Ørskou forhandler for museerne. Foto: Kim Haugaard
Annonce

Ønsker ens aftaler

- Det kræver mere arbejde, fordi der ikke kan laves en fælles aftale med museer og kunsthaller. En aftale skal laves med hver enkelt, og vi vil nu forsøge at finde en formulering, som vi kan få museer og kunsthaller med på, siger Aarhus-kunstneren Jan Balling, der er formand for Billedkunstnernes Fagforening.

Den lægger vægt på, at aftalerne er ens landet over, så kunstnerne ikke bliver spillet ud mod hinanden, oplyser Jan Balling.

- Mange kunstnere er fattige og gør undertiden noget billigt eller gratis blot for at være med. Vi ønsker en aftale med respekt for museerne. De beklager sig over at være skåret ned i tilskud, men det går jo ikke ud over direktørernes og de ansattes lønninger. Hvorfor skal det så gå ud over kunstnernes? spørger Jan Balling.

Gitte Ørskou er næstformand for Organisationen Danske Museer og direktør for Kunsten i Aalborg. Hun siger:

- Vi er i gang med at se nærmere på sagen, efter at vi nu har mødtes med kunstnernes organisationer.

Jacob Fabricius har klare regler i Kunsthal Aarhus. Foto: Kim Haugaard
Annonce

Her er der honorar

I Kunsthal Aarhus er linjen tydelig.

Direktør Jacob Fabricius forklarer:

- Det er klart, at vi honorerer kunstnerne ud over visningsvederlaget. Alle andre bliver betalt. Da jeg tiltrådte som kunstfaglig direktør, forhøjede den administrative direktør Iben Mosbæk og jeg honorarerne. Jeg synes stadig ikke, de er høje nok. Desværre. Men vores budget rækker ikke til mere, og vi har jo gratis entré. En kunstner får 20.000 kroner for en stor soloudstilling og 10.000 kroner for en mindre soloudstilling, uanset om man er dansk eller udenlandsk. Danske kunstnere får derudover visningsvederlag, og vi bidrager til eller betaler også ofte produktion af værker.

Projekter, artist talks og gruppeudstillinger betales generelt med mellem 2000 og 10.000 kroner. Det kommer an på størrelsen og eventuelt om det er en ny produktion, oplyser Jacob Fabricius.

Han synes, det vil være godt med ensartede retningslinier.

- Men jeg kan ikke svare på, hvordan det gøres bedst, fordi institutionerne, programmerne og økonomierne inklusive den offentlige støtte er meget forskellige. Måske kunne man kigge til Sverige, hvor det er blevet debatteret længe, siger Jacob Fabricius.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tidligere ældrerådmand: Jette Skive løber fra sit ansvar for plejesvigt på Kongsgården

AGF For abonnenter

Fem ting, David Nielsen kan bruge ferien på at gruble over: Blandt andet målmandsposten, spillestilen og Europa-udfordringen

Annonce