Annonce
Rejser

Det sker i september

VM i mountainbike i bjergene omkring Saalbach. Foto: Martin Steiger/Saalbach Turismus
Tip til oplevelser og begivenheder i den kommende måned.

1

Venedig

Første søndag i september samles byens borgere langs Grand Canal til den årlige Regata Storia. Regattaen indledes med en historisk parade med udklædte og -smykkede gondoler, både og roere, hvorefter der fortættes med rokonkurrencer i forskellige aldersklasser og bådtyper.

Se mere: www.veneziaunica.it.

2

Stockholm

Ötillö hedder swim-run-fænomenet. Verdensmesterskabet afvikles for fjerde gange i det originale ø-til-ø løb i den stockholmske skærgård. Deltagerne har kvalificeret sig i indledende løb rundt om i Europa. Der er start i Sandhamn ved 6-tiden om morgenen, hvorefter ruten går sydpå over 24 øer - i alt 75 kilometer, hvoraf 10 kilometer er svømning mellem øerne, og resten terrænløb og klatring over klipper - til mål på Ütö.

Se mere: www.otilloswimrun.com.

5

Amsterdam

Det er teater, dans, installationer, stand-up og i det hele taget optræden af nye kunstnere og "utæmmede talenter", som folkene bag Amsterdam Fringe Festival kalder det. Over 70 forestillinger fordelt på flere end 25 forskellige steder i byen, blandt andet i en natklub, en tidlige benzinstation og i mindre kendte teatre. Festival til 15. september.

Se mere: www.amsterdamfringefestival.nl.

5

Saalbach

Det er 21. gang, der er World Games of Mountainbiking i Østrig med over 1000 deltagere fra 20 nationer på de forskellige distancer mellem 21 og 80 kilometer på ruterne mellem 1160 og 2920 meter over havet. Konkurrencer til og med 8. september.

Se mere: www.worldgames.at.

7

Hamborg

New Standpark Revival er motorløb for klassiske biler og motorcykler. Navnet, fordi løbets historie går tilbage til 1934 i Stadtpark, men siden 2016 er racerløbene afviklet nogle hundrede meter mod nord i City Nord nær U-bahn-stationerne Sengelmannstraße og Alsterdorf. Der er løb i to dage. Se mere: www.motorevival.de.

8

Prag

Veggie Náplavka er det største tjekkiske vegetar-arrangement, som hvert år holdes i byens centrum på Náplavka langs Vltava-floden. Her præsenteres nye trends i sund og dyrevenlig livsstil, og der er masser af mad og drikke.

Se mere: www.veggienaplavka.cz.

12

Oslo

"God nat, Oslo" er en ny litteraturfestival. Tre dage om bøger og møde med forfattere fra Skandinavien og den øvrige verden til en dybere snak om litteratur og emner som menneskers og verdens problemer.

Se mere: www.godnattoslo.no.

13

Bruxelles

Tegneserier er næsten lige så tæt forbundet med Belgien som øl og chokolade. For 10. gang er der Brussels Comic Strip Festival i Parc de Bruxelles/Warande park med shows, signeringer og tegneserier i lange baner. Balloon's Day Parade med de kendte figurer svævende i byens gader er også en tradition under den tre dage lange festival.

Se mere: www.comicsfestival.brussels.

14

London

London Design Week med London Design Fair, workshops og udstillinger. Til ugen bestilles specielle værker af internationale designere. Værkerne udstilles i byen, blandt andre det såkaldte landmark-project. I år designet af Paul Cocksedge, som indbyder: "Please be seated" på Finsbury Park Square i Broadgate med et gigantisk blomsterformet møbel, man både kan gå under og sidde på. Festival til 22. september.

Se mere: www.londondesignfestival.com.

14

Göteborg

Det er 50 år siden, at Neil Amstrong og hans mandskab landende på Månen, og i den anledning er der "Rymdvekan" i byen med udstillinger om rummet, både historiske og om fremtiden, samt arrangementer som "Musikken og Månen" i Koncerthuset.

Se mere: www.rymdveckan.se.

21

München

Oktoberfest hedder det, men de store øltelte og ølfestivalen åbnes nu allerede i september. Frem til 6. oktober er der dirndl, læderbukser og filthatte med fjer tilsat skummende ølkrus og tyrolermusik, som traditionen kræver.

Se mere: www.oktoberfest.de.

24

Paris

Musée d'Orsay åbner en ny udstilling om Edgar Degas' fascination af Opéra de Paris og hans utallige værker fra denne verden med dansere, orkester, påklædningsværelser og tilskuere. En del af disse billeder er samlet i udstillingen "Degas à l’opéra", som vises til 19. januar.

Se mere: www.musee-orsay.fr.

26

Wien

Wiener Wiesn er Østrigs største folkedragt-, folkedans- og folkemusikfestival. Telte, scener og boder med kunsthåndværk og traditionel mad og drikke er sat op foran det ikoniske pariserhjul Riesenrad i Prater. Her er der gratis adgang om dagen, mens man onsdag-lørdag skal have billet om aftenen. Festival til 13. oktober.

Se mere: www.wienerwiesnfest.at.

27

Galway

Irlands ældste og største gourmestfestival er Galway International Oyster & Seafood Festival. Ved den første festival i 1954 var der 34 gæster. I dag kommer der flere end 22.000 i de tre dage, festivalen med konkurrencer i østersåbning, kokkekonkurrencer og masser af herlig mad med skaldyr varer.

Se mere: www.galwayoysterfestival.com.

29

Berlin

For 46. gang fyldes byens gader med 40.000 deltagere fra 120 forskellige lande, som sammen løbende, i håndcykel eller på inlinere har målet at komme til opløbet og målstregen under Brandenburger Tor i Berlin Marathon.

Se mere: www.bmw-berlin-marathon.com.

Annonce
"Please be seated" er årets landsmark-projekt under London Design Week. Foto: London Design Week
Ballon-paraden med kendte tegneseriefigurer som balloner er en fast del af under Brussels Comic Strip Festival. Foto: Brussels.be
Edgar Degas var fascineret af teater- og balletverdenen. Foto: Wikimedia Commons
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tilbagegang til det bedre

Der er ingen grund til at ærgre sig eller græde over, at der bliver lånt færre bøger på bibliotekerne i Aarhus end tidligere - hvis nogen skulle komme på den tanke. For der er masser af folk på bibliotekerne. De henter viden, lærdom eller erfaring på andre måder end ved at slæbe bøger med hjem. De låner også stadig bøger, bare lidt færre end tidligere. De nye tider er såmænd bedre end de gamle. For mulighederne for at finde det, man har brug for, er øget betydeligt. Selvfølgelig står bibliotekerne ligesom andre, der opererer med trykte ting, i et vadested. For ingen ved, om den trykte verden helt forsvinder. Det gør den næppe. Under alle omstændigheder har elektronikken helt forandret vores verden, oftest til det bedre, ja, selv i lande, der gerne vil bestemme, hvad deres indbyggere skal tro og mene, må magthaverne give op. Det er nemt at finde oplysninger og nemt at komme ud med sine budskaber. Både det århusianske hovedbibliotek Dokk1 og de 18 lokale biblioteker låner stadig bøger ud, så på den front har de en mission, men de er også blevet så meget andet. For eksempel et sted, hvor man henter elektroniske oplysninger på computeren. Der ydes også borgerservice, og så har især Dokk1 fået en hel stribe af nye, velfungerende funktioner. Både det sted og lokalbibliotekerne er blevet mødesteder, og det var helt genialt, da Dokk1 fandt ud af at lave aftaler på forhånd med foreninger, som nu har mødested i den grå diamant på havnefronten. Flere end 100 foreninger har deres faste mødested der, hvor de ikke alene har plads, men også adgang til mange funktioner, som de har brug for i forbindelse med foreningsarbejdet. Dokk1 er også blevet et sted, hvor studerende går hen for at læse og arbejde sammen to eller flere i grupper og en legeplads for forældre med mindre børn. Det er virkelig blevet et multikulturelt hus med en god atmosfære og brugbare platforme. At omkring 1,2 millioner hvert år besøger huset vidner om dets værdi. Og så gør det ikke så meget, at de færreste kommer for at låne bøger.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce