Annonce
Livsstil

- Det største nogensinde var Louisianas udstilling om graffiti i 1985

Morten Kirckhoff. Foto: Morten Kirckhoff

Mig og kulturen til uge 1: Morten Kirckhoff

Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Jeg læser, lytter, streamer, surfer og går ud. Kulturforbruget er stort. Både det poppede og også alt det, jeg involverer mig i, qua mit arbejde. Der er masser, jeg ikke når, men når jeg gør det, beriger det.

Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

- Mine yndlingshistorier er om de gamle eventyrere. Om Peter Freuchens og Knud Rasmussens ekspeditioner over Grønland. På deres første Thule-ekspedition krydsede de i 1912 indlandsisen til Østgrønland. Siden jeg var dreng, har de fascineret og gør det stadig. Elsker de gamle bøger om deres strabadser og de eventyr, de drog ud på.

Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Første koncert med Public Enemy og LL Cool J i Saga på Vesterbrogade i København. 1987. Havde aldrig hørt og oplevet noget så vildt, da de stod der med ”våben” og militæruniformer. Noget af en ”ud af teenagekroppen-oplevelse” for en provinsdreng - og en koncert, som sidenhen står som en legendarisk oplevelse. Den gad jeg godt opleve igen.

Hvilken film, tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Jeg bor tæt på Nørrebro Teater og kommer til de fleste opsætninger. Et formidabelt sted, og de tager en masse chancer, når de sætter stykker op. Jeg har lige, med familien, set ”Et Juleeventyr”, hvor Mette Horn gør det eminent som den gamle sure mand Scrooge i Dickens’ klassiker. Serier har desværre aldrig fanget mig. Jeg kommer sjældent i gang med det samme - og når tiden så er der, så ligger der 5 sæsoner a 10 afsnit og venter. Det kan jeg ikke overskue. Så ud over ”Klovn” har jeg aldrig set en hel serie til ende.

Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Det største NOGENSINDE var Louisianas udstilling om graffiti i 1985. Jeg havde aldrig hørt om hiphop, Bronx, rapmusik eller graffiti. Men Louisianas udstilling ændrede mit liv. Dagen efter malede jeg min første mur, og det blev i årene efter til mange mure. Det var kimen til min passion og karriere. Først ind i reklamebranchen og sidenhen, hvor jeg har helliget mig fotografiet.

Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Klart fotografiet. Det er et udtømmelig håndværk, og jeg imponeres stadig af det arbejde, som fotografer i 40'erne-60’erne lavede, til det, som sker i dag. Man tænker tit, at nu har man set det meste - men næsten dagligt dukker der noget interessant op. Fotografiet er blevet demokratiseret nu, hvor alle har en smartphone - og det presser håndværket. Men ofte til det bedre - og de dygtige fotografer bliver hele tiden bedre.

Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- World Press Photo. En årlig begivenhed, som kan opleves i Politikens Hus. Her udstilles verdens bedste pressefotos hvert år. For første gang i mange år nåede jeg det ikke - hvilket ærgrer mig! Det er en både deprimerende og livgivende oplevelse hvert år.

Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Mindes at være faldet i søvn til ”Aida” i Operahuset. Det var en søndag efter en julefrokost. Jeg havde megatømmermænd. Skidt kombination.

---

Fakta: Blå bog

Morten Kirckhoff (f. 1971) er fotograf, eventyrer, foredragsholder og tv-vært. Han startede sin karriere i reklamebranchen, hvor han blandt andet arbejdede for Nike og Lego. I 2011 udgav han sammen med komiker og tv- og radiovært Jan Elhøj ”Abandoned vol. 1”, som siden er blevet til en serie af fotobøger om forladte steder over hele verden - senest også fra Danmark. Som tv-vært har han vist forladte steder frem i ”Alt forladt” og sammen med Jan Elhøj været vært på rejseprogrammet ”Nul stjerner” på DR2. Han har rejst i mere end 100 lande og er medlem af Eventyrernes Klub. Morten Kirckhoff er aktuel med bøgerne ”Ild - Eventyrlig mad” og ”Forladte steder i Danmark”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det bliver ved og ved…

I den nyeste spareplan i Aarhus på socialområdet fortsætter den nedadgående spiral med fornyet styrke. Høringsmaterialet slår fast, at der er gennemført mindst 20 procent besparelser over de seneste 10 år. Samtidig er det også en kendsgerning, at der på området for voksne med handicap eksempelvis er kommet 10-20 procent flere borgere med behov for støtte og hjælp. Det hænger ikke sammen! Lad os antage, at der kom 10 procent flere opgaver i borgmesterens afdeling, 10 procent flere børn og unge, 10 procent flere ældre osv. Ville svaret fra byrådet så være, at løsningen var at lave en besparelse på 20 procent? Næppe! Det vil det selvfølgelig ikke, fordi de opgaverne er vigtige – de mennesker, der skal modtage ydelserne fra kommunen, er vigtige. Anderledes ser det ud på det sociale område. Logikken er simpelthen en anden, ikke særlig logisk, men alligevel. Siden 2009 har der været den ene besparelse efter den anden, hvad enten det har været Aarhus Kommunes egne besparelser, eller det har været kommunerne i Midtjylland, der sammen har besluttet dem. Vi overdriver ikke, når vi siger, at det er mindst 20 procent, der er besparet i de forgangne 10 år. Det betyder selvfølgelig noget. Det betyder dårligere livskvalitet for de mennesker, der kunne have fået en ordentlig hjælp. Det betyder et langt dårligere arbejdsmiljø for de socialpædagoger, der skal levere et fagligt kvalificeret stykke arbejde. Man kan bare se på sygefraværets stigning i det seneste år. Jeg er desværre ikke overrasket. Det betyder også, at den store gennemstrømning af medarbejdere vil fortsætte og tage til, fordi det helt enkelt er umulige arbejdsvilkår, byrådet tilbyder sine medarbejdere. Manglende tilbud, kvalitet, evne til at leve op til krav fra socialtilsyn og andre, der vurderer kvaliteten på området. Så det ville klæde byrådet at behandle det sociale område som alle andre. Nemlig, at flere opgaver ikke udløser sparekrav, tværtimod. Byrådet er byråd for ALLE borgere i Aarhus! Det ville klæde byrådet at leve op til denne forpligtigelse.

Byudvikling

Politikere til 450 debatlystne århusianere til borgermøde: Aarhus vokser, om vi vil det eller ej

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Danmark For abonnenter

Liste med banditter i habitter vokser til nye højder: - Flere handler groft uforsvarligt, end nogen havde forestillet sig

Østjylland

Se kampflyene over Aarhus: F16-fly i formation markerede jubilæum

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];