Annonce
Fødselsdage

Det stille ydre gemmer på en stor stemme

Sanger og sangskriver Marie Key fylder 40 år mandag 7. oktober. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Marie Key fik sit gennembrud med albummet "De her dage". Hun er vokset op med gode historier, som hun nu giver videre i sine sange. Mandag 7. oktober fylder hun 40 år.

40 Marie Key ligner alt andet end en popsanger. Her er ikke noget med glitter og glimmer, men naturkrøller, hornbriller og et usminket ansigt. Måske giver det enkle look ekstra plads til hendes stemme. Flere af hendes sange, som hitsinglerne "Uopnåelig" og "Uden forsvar", er kendt af enhver radiolytter.

Marie Key, som fylder 40 år mandag 7. oktober, kom ind i musikken ved en tilfældighed. Begge hendes forældre var landmålere, og som hun selv har sagt i et interview, var der ikke meget kunst over det.

Det første kig ind i musikken fik hun, da hun som lille sad på gulvet i rækkehuset i Kartoffelrækkerne i København og så Anne Linnet i fjernsynet.

Men kneb det med det musikalske, så var der til gengæld masser af historier i hjemmet. Hendes far, som ikke lever længere, elskede at fortælle - alt fra jokes til gode historier. Det tog hun med sig, da hun begyndte at læse musik på universitetet og i fritiden satte tekster til guitarspillet. Da hun havde skrevet ti sange, spurgte hun en veninde, om hun kendte nogen, der ville synge dem.

Det blev Marie Key, der selv kom til det. Først i det små ved private arrangementer, indtil hun i 2005 med sit band Marie Key Band brød igennem med sangene "Per" og "Kleptoman". Sit første soloalbum udgav hun i 2011, og året efter fulgte albummet "De her dage", der blev kåret til årets danske album i Politiken og Berlingske. De 11 numre på albummet gjorde hende til det store musiknavn i 2012.

Priser har der også været mange af. Ved Danish Music Award 2013 vandt hun seks ud af de syv priser, hun var nomineret til, herunder årets danske album og årets danske sangskriver. Men det vigtigste for hende er at skabe noget, der kan få betydning for andre. Priser og gode anmeldelser er selvfølgelig dejligt, men det smukkeste, musikken kan, er at give dem, der lytter med, noget, de kan bære med sig.

Marie Key udkom i 2014 med singlen "Fatter det nu", der var en forløber til studiealbummet "Tænker du vi danser?", der udkom året efter.

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Midttrafiks formand om billetsnydere: - Jeg har svært ved at tro, det skulle være rigtigt, at så mange ikke betaler for turen

Debat For abonnenter

De offentlige toiletter fungerer aldrig: Hvornår træder kommunen i karakter?

Aarhus

Afstemning - du bestemmer: Skal vi tjekke op på de hylende tog eller rådden cykelkultur?

Alarm 112

Mystisk tyveri af landsbys bogautomat: Den er tung, stort set værdiløs og pist væk

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

Uddannet: Otte mand klar til datateknikken

Østjylland

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Debat For abonnenter

Rådmand og politi må finde en løsning på balladen på Aarhus Ø

Erhverv

Var på fallittens rand: Århusiansk spilfirma sælger for halv milliard kroner

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Aarhus

Kedelig førsteplads: Aarhus topper corona-barometer

Annonce