AARHUS: Generationernes Hus er et spændende eksperiment på Aarhus Ø, og det tager stadigt mere form. Når det hele er færdigt vil der bo 400 mennesker på syv etager udformet som en lillle landsby.
Tirsdag 26. januar går køkkendelen i gang for alvor, og det siger ikke så lidt, især når hele huset er booket, og livet tager fart igen.
Til at stå for den del af det store projekt er kokken Frederik Pedersen rykket fra Folkestedet i Carl Blochs Gade i Aarhus til nybyggerkvarteret på det nye havneområde.
Fra Østbanetorvet
Frederik Pedersen er langt bedre kendt som "Fredes Flyvende Tallerken", for det var ham, som stod bag restaurant og takeaway med det navn ikke så langt fra, hvor han er nu. Man kan tale om, at han er fløjet fra Østbanetorvet til Thit Jensens Gade 3, og hvis man googler den strækning, får man at vide, at den tager tre minutter i bil, fire minutter på cykel og 13 minutter at gå. Tiden for en flyvetur får vi ikke at vide.
- Jeg drømte jo hele tiden om, at jeg skulle servicere de mange nye beboere i Aarhus fra "Fredes Flyvende Tallerken". Nu er det så blevet her i stedet for, siger Frederik Pedersen.
Han er flyttet fra Folkestedet af oplysningsforbundet FO-Aarhus, for det er det, som driver det meget store køkken i Generationernes Hus ligesom i Folkestedet.
Begge steder er socialøkonomiske virksomheder, der ikke skal give overskud. Til gengæld er der masser af god beskæftigelse, og FO-Aarhus sidder på flere af den slags efter at have vundet udbud.
Det var også det, der skete i Generationernes Hus.
230 ansøgere til kokkejob
Da Folkestedet er coronalukket lige nu, var det oplagt at lade Frederik Pedersen overtage tjansen her. Den klarer han lige nu sammen med Tine Hviid, der egentlig passer FO-Aarhus' café i Klostergadecentret, men i et stykke tid hjælper til her.
Og så skal der ansættes en tredje. Det er et større job for Anne Thorø Nielsen, der har ansvaret for de socialøkonomiske virksomheder hos FO-Aarhus, og Frederik Pedersen.
For det er ikke lige den tid, hvor kokke ude i livet har mest at lave. Blandt andet derfor er der 230 ansøgere.
Det er også et større job at stå for cafeen i Generationernes Hus. Den åbner på lavt blus tirsdag, men når corona-tågerne letter, og livet kan blive som før, skal cafeen være åben alle dage i ugen kl. 9-19.
Mange at lave mad til
Og det er ikke så få, der skal laves mad til.
Der er nemlig vuggestue og børnehave lige nu med 30, men senere med 150 børn i huset, der også rummer Brabrand Boligforenings 40 ungdomsboliger og 40 familieboliger. Dertil kommer handicapboliger samt ældreboliger og 100 beboere på plejehjem, når der bliver fyldt.
Når det hele er udnyttet om et års tid, vil der bo 400 mennesker i huset, siger Allan Tambo Christiansen, der er chef for Generationernes Hus. Lige nu kan han tælle 150 beboere.
I ældreboligerne bor de fleste alene, men der er også muligheder for par.
Desuden er der offentlig adgang til cafeen, så alle kan gå ind fra gaden og nyde en cappuccino, en croissant, frokost og aftensmad, ja, der bliver et helt menukort, som gæster kan vælge fra.
Stort publikum
Stedet ligger lige ved siden af havnebadet og lystbådehavnen, så når der bliver run på dér til sommer, kan det blive et kæmpe publikum.
Folk i området - og der vil med tiden bo lige så mange som i Odder - kan naturligvis også gå til cafeen og købe mad til at spise på stedet, eller de kan tage den med som takeaway.
Og netop takeaway er, hvad det begynder med fra tirsdag. Fordi cafeer og restauranter ikke må holde åbent på grund af smittefaren ved covid-19, byder Flyvende Frede and his crew på takeaway, når åbningen på tirsdag er overstået.
Fascinerende sted
- Det her er et fascinerende sted, og det er hyggeligt at tale med de ældre beboere, siger Frederik Pedersen, der selv er 46 år og far til fire og af gode grunde også synes, det er sjovt, når børn fra børnehaven kommer på deres små cykler på gangen.
Allan Tambo ChristiansenDet her skal være et dynamisk minisamfund af mangfoldighed og med perspektiver, der kan gøre den enkelte rigere på livet.
For sådan er stedet et miks af mennesker, populært sagt i aldre fra vugge til grav og i øvrigt også af forskellige nationaliteter.
Det er disse mennesker og folk udefra, Frederik Pedersen og cafeen skal servicere i "Øens madhus", som er navnet, ligesom Ø'et er udnyttet i institutionen, der hedder "Børnenes Ø".
Dynamisk minisamfund
- Det her skal være et dynamisk minisamfund af mangfoldighed og med perspektiver, der kan gøre den enkelte rigere på livet. Når du møder andre, ser du mere, end når du er alene, siger Allan Tambo Christiansen, der er chefen for huset, der faktisk hører under tre magistratsafdelinger i Aarhus, Børn og Unge, Sundhed og Omsorg samt Sociale Forhold og Beskæftigelse. Og dertil er Brabrand Boligforening en spiller.
- Det skal også være et sted, hvor folk kan hjælpe hinanden og gå til hånde. Forleden spurgte en kvinde, om hun kunne tage sig af blomsterne. Vi vil også gerne have frivillige ind, siger Allan Tambo Christiansen.
Madplaner
Frederik Pedersen har naturligvis tanker om, hvad der skal serveres, og det lægger han planer for og lader det også passe ind efter, hvor mange udefra der opdager stedet. Men han ved fra Folkestedet, at bestselleren var tarteletter.
- Og dem laver vi med meget fporskelligt indhold. Ikke altid de traditionelle. Der må også godt være noget, der knaser. Det satte kunderne i Folkestedet pris på, siger han.
Socialøkonomiske steder
FO-Aarhus driver flere socialøkonomiske virksomheder foruden i Generationern Hus.
Det er for eksempel Café Nicolai og Gyngen i FO-bygningen i Frederiksgade, Café Fair i Brabrand, Folkestedet i Carl Blochs Gade og cafeen i Klostergadecentret. Endelig køkkenet på Saxild Strand, men det er for tiden outsorcet til Odder Parkhotel.
Generationernes Hus
- Generationernes Hus er et socialt byggeri, skabt i et samarbejde mellem Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening. Med huset er udviklet en ny tankegang for at bringe forskellige generationer sammen i én bygning: Børn, unge, ældre, handicappede og familier.
- Ideerne er omsat i fysisk form i boliger og institutioner i en helt ny blanding, hvor fællesfaciliteter på kryds og tværs inviterer til en helt ny måde at være borger i en bydel på.
- Huset består af otte ”huse” med hver sit facadeudtryk. Stedet fremstår som sin helt egen by med byhuse, torve, smøger og gader som en lille kanalby på Aarhus Ø.
- Bebooerne kan dyrkes deres hobbyer og finde nye. Der er fælles torve og plads til motorik og sport i husets multisal og fitness. Der er café og fælles storkøkken til for eksempel fælles madlavning. Der er tid og plads til afslapning med boblebade i en lille wellness afdeling, og der er værksteder til forskellige typer håndværk og reparation af cykler.
- Udendørs er der vandaktiviteter som kajak og padling samt svømning i havnebadet tæt på.