Annonce
Aarhus

Det tager 18 minutter at se KPs bedste værk

David Adler og Sine Vadstrup Brooker foran deres fælles videoinstallation, der vandt KP-prisen. Foto: Kim Haugaard

32-årig filmfotograf med fortid på Samsø, i Hammel og Rønde scorede KP-prisen, da Kunstnernes Påskeudstilling åbnede.

AARHUS: Der var god plads mellem værkerne, og det gav ekstra tid til at vurdere dem og tid til eftertanke, da KP18, Kunstnernes Påskeudstilling, åbnede lørdag i en stuvende fuld Kunsthal Aarhus. Kun 29 værker fra 20 kunstnere havde fundet nåde for censorernes blikke.

Der var netop brug for ekstra tid til at se især det værk, som fik KP-Prisen og dermed 10.000 kroner skænket af Aarhuus Stiftstidendes Fond. Det er en video på 18 minutter skabt af tre kunstnere med Sine Vadstrup Brooker i spidsen. Den 32-årige filmfotograf, der bor i København, laver alle slags film. Hun er vokset op på Samsø, har gået på efterskole på Frijsenborg Ungdomsskole i Hammel og taget studentereksamen i Rønde, inden hun rejse til hovedstaden.

- Gå ind og se Sine Vadstrups Brookers videoinstallation "For The Time Being". Se den i alle de 18 minutter, den varer, for selv om den ved første øjekast måske virker statisk og repeterende i sin evigt kredsende affilmning af et kvindehoved, så etablerer den undervejs et dynamisk forløb af skiftende billedrum og et grafisk billedsprog, der med visuelt overskud skaber sin helt egen fortælling og skønhed," sagde kunstner Jesper Rasmussen ved overrækkelsen af prisen. Han er formand for juryen.

Annonce

KP18 og Spring

KP18 og Spring kan ses i Kunsthal Aarhus, J. M. Mørks Gade 13 til 15. april.

Lisbeth Bachmann er formand for Kunstnernes Påskeudstilling og tilfreds med, at der er god plads til de kun 29 værker. Foto: Kim Haugaard

Forbløffede

- Vi var meget enige om, at videoinstallationen med musik skulle have prisen. Den er poetisk, siger Lisbeth Bachmann, der er formand for Kunstnernes Påskeudstilling. Hun er tilfreds med, at der ikke er flere værker udstillet.

- Det giver tid til at dvæle ved hvert værk og kvaliteten, og den er der, mener Lisbeth Bachmann.

Prisvinderen Sine Vadstrup Brooker har arbejdet sammen med den 33-årige filminstruktør David Adler og Anders Dixen (musik) med kunstnernavnet Unkwon om værket, og de deler de 10.000 kroner.

- Vi bruger dem til at skabe et nyt værk, siger David Adler.

Han og Sine Brooker var til stede og forbløffede og helt uforberedte på, at de vandt.

- Værket er lavet for et par år siden, og det tog cirka halvanden måned, siger Sine Vadstrup Brooker, der også har været fotograf på dokumentarfilmen "Rejsen", som netop er blevet vist på Moesgaard Museum i anledning af Aarhus 2017.

- Jeg fik ideen til at sende værket til KP18, fordi jeg så en udstilling på Charlottenborg, tilføjer hun.

Filmen er sort-hvid, på højformat og to meter gange en meter.

Sine Vadstrup Brooker har lavet filmen, David Adler har animeret den og Anders Dixen skabt musikken.

- Det handler om menneskets identitet, og vi bryder elementer op i det meditative værk. Man skal mærke stemningen og fornemme, hvordan ting vokser undervejs, forklarer de to.

Mette Riise ved sit værk: standen, der skal promovere kunstnere. Foto: Kim Haugaard

Udstillingsstand

En del af udstillingen er "Spring", hvor tre udvalgte kunstnere fra sidste års KP er inviteret til at udstille.

25-årige Mette Riise er en af dem.

Hendes værk er en udstillingsstand for kunstnere, fordi hun synes, de skal lære at brande sig selv.

- Det er en brandingmodel fra virkeligheden ført over på kunstverdenen. Kunstnere står ofte over for at skulle opnå anerkendelse uden at fremstå selvpromoverende, og det kan være en svær balance, siger Mette Riise, der studerer på andet år på kunstakademiet i Wien, hvor hun skal være i fire år.

Stormgitter af Mikkel Drabik Jacobsen. Foto: Kim Haugaard
Gæster ser på værkerne. Foto: Kim Haugaard
Krestine Harboe fra Aarhus har disse værker, Skriget, med. Foto: Kim Haugaard
Mikkel Carlsen er mester for dette værk. Foto: Kim Haugaard
Gæster studerer Mette Riises værk. Foto: Kim Haugaard
Værket i forgrunden er skabt af Freja Sofie Kirk og Esben Weile Kjær. Foto: Kim Haugaard
Islændingen Ragnar Stefansson er med på Spring. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce