Annonce
Debat

Det tamme vildt

Verner Lynge, journalist og lærer.

Nu tilstår du fandeme ikke, at du også er veganer? Min jagtkammerat Calle kiggede olmt på mig, mens han skubbede snuspuden på plads under læben.

Den var tabt i forbløffelse over min tilståelse: At jeg udover at være glad og aktiv jæger, medlem af Jægerforbundet, også var medlem af Dansk Ornitologisk Forening (DOF) og af Danmarks Naturfredning.

Jeg vil tro, at en betragtelig del af befolkningen tager afstand fra ”jagt”, som består i at udsætte opdrættet vildt – for så at skyde det igen. Jeg deler det synspunkt, at det ikke er ’rigtig’ jagt!

Verner Lynge, journalist og lærer.

Hvilken af de to sidstnævnte foreninger der var mest forbandet, set fra en jægers synspunkt, er svært at afgøre – eller den anden vej! Jeg HAR oplevet pinlig tavshed og dræberblikke blandt fuglevenner i DOF, når jeg har fortalt om min seneste jagt og de to flotte gråænder, der ligger i fryseren.

Annonce

Det er et paradoks ved de mange foreninger, som hver især gerne vil arbejde for dansk miljø og natur, at deres ærkefjender hyppigt omfatter foreninger, der har samme naturinteresse, men et andet fokus derude.

Indrømmet, vi jægere har måske den mest eksklusive eller indgribende hobby i skov, på mark og strand. Vi har våbentilladelser, hvormed vi høster af det overskud som naturen giver. Fuglevildt, harer, rådyr og større hjorte.

Vi nyder godt af den tolerance befolkningen – de fleste - giver os. Accept af at dyrke jagt i den natur og fauna, som ret beset tilhører os alle sammen.

Det var denne tolerance, vi diskuterede, Calle og jeg, og anledningen er en aktuel og hård debat mellem organisationerne.

En række grønne organisationer – herunder DOF og Danmarks Naturfredningsforening – har indstillet til Miljøminister Lea Wermelin, at udsætning at gråænder forbydes fra 2022. Altså opdræt af andefugle til afskydning.

Det er især antallet og miljø-effekten, som er problemet. Danske jægere og opdrættere indberetter ca. 60.000 udsatte ænder årligt, men en undersøgelse fra Nationalt Center for Miljø og Energi viser, at det reelle tal kan være så højt som 335.000 ænder.

Det er mange ænder, der skider meget i vandhuller. Det omfatter en risiko for faunaforurening, spredning af fugle-influenza mv.

Verner Lynge, journalist og lærer.

Antallet af udsatte fasaner er endnu større. Ca. 800.000 fasaner sættes årligt ud med det formål at blive skudt. Mere end en million fugle udsættes årligt. Opdræt og udsætning udgør en betydningsfuld del af kommerciel jagt i Danmark.

Hvis endda opdrættere og jægere kunne finde ud af at indberette troværdigt og som aftalt, kunne man diskutere i hvilket omfang denne jagt skulle praktiseres. Men det kan vi altså ikke!

Hertil kommer, vil jeg tro, at en betragtelig del af befolkningen tager afstand fra ”jagt”, som består i at udsætte opdrættet vildt – for så at skyde det igen. Jeg deler det synspunkt, at det ikke er ’rigtig’ jagt!

Desværre ikke med Calle, og helt ærligt ved jeg ikke hvordan stemningen er blandt Danmarks ca. 180.000 jægere. Jeg håber og tror på, at mange jægere kan se perspektivet.

At hvis vi vil beholde den øvrige befolknings-goodwill til jagt, nytter det ikke noget, at vi praktiserer en jagtform, som har meget lidt at gøre med natur – og endnu mindre med vildt.

Jagt på udsat fuglevildt - i første omgang gråænder - bør forbydes. Hvordan vi så får mere vildt derude – det er et andet kapitel.

Og til Calle og med et smil: Nej, jeg er ikke veganer.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Lærere på Søndervangskolen sender mistillidserklæring til egen ledelse: Bør sendes hjem fra skolen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se video: Radikale Venstre snød foran i køen: - Nu er jeg begyndt at filme jer, for jeg gider ikke høre på det længere

Kultur For abonnenter

Populær komiker er flyttet til Risskov: Optager ny 80'er-serie i Aarhus

Sport

Pragtpræstation: Skanderborg spillede fremragende og smed TTH ud af Arena

Sport

Et gennembrud i denne sæson: Skanderborg Aarhus forlænger med ung stregspiller

Sport

Han havde egentlig sagt stop for fodbolden: Lørdag skal Malte Færge igen spille derby

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Debat

Mange børn og ingen pasning på Aarhus Ø: I politikere fejer bare banen for bygherrerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Debat

Hvor langt vil Venstres Christian Budde gå, når det gælder frihed: Vi drømmer om at smide tøjet - må vi det?

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Aarhus

Fortsat mystik om skiltning på Kongevejen: Efter bøderegn kommer klagerne

Annonce