HASLE: Onsdag stemte et stort flertal i Aarhus Byråd en helhedsplan igennem, der betyder, at seks af boligblokkene i Bispehaven står til at blive jævnet med jorden for at give plads til nye rækkehuse, så beboersammensætningen kan blive mere blandet.
Og nej, Alex Young Pedersen, kan ikke ligefrem påstå, at han er overrasket over, det blev et ja, selv om han nok havde håbet på noget andet.
Han bor selv i Bispehaven med sin kone og tre børn, arbejder til daglig som gymnasielærer, og så er han formand for den lokale afdelingsbestyrelse, hvor et flertal på 171 stemte imod, da helhedsplanen var til afstemning blandt beboerne selv.
33 stemte for, så afvisningen af den plan, som Aarhus Byråd nu har givet grønt lys for, var ret massiv.
Alex Young Pedersen, formand for afdelingsbestyrelse i BispehavenJeg har endnu ikke har set en undersøgelse, der peger i retning af, at nedrivninger skulle være løsningen.
- Det er ingen, der benægter, at Bispehaven har en historik som et utrygt sted, og at mange af beboerne har nogle problemer, når man kigger i statistikkerne, siger Alex Young Pedersen.
Hvorfor er du så imod helhedsplanen?
- Fordi jeg endnu ikke har set en undersøgelse, der peger i retning af, at nedrivninger skulle være løsningen. Alle de millioner af kroner kunne man lige så vel anvende på sociale indsatser, siger Alex Young Pedersen, som ikke køber argumentet om, at det i så fald bare ville være mere af det samme, som i årevis har vist sig ikke at virke.
- Det, tallene ikke viser, er, at der faktisk sker en ret stor udskiftning blandt beboerne. Når folk bliver løftet, så har de en tendens til at flytte herfra. Og så kommer nye til, med nye problemer. Men det ændrer ikke på, at den sociale løfteevne i et sted som Bispehaven faktisk er markant højere end mange andre steder. Og det er netop fordi man har en masse målrettede sociale indsatser i områder, siger Alex Young Pedersen.
Sidste skud i bøssen
Skal nedrivningerne undgås, så kræver det, at den øverste myndighed i Østjysk Bolig stemmer nej til helhedsplanen på et kommende møde.
Repræsentantskabet, som det kaldes, består af repræsentanter for samtlige afdelinger under Østjysk Bolig, hvoraf mange slet ikke har hjemme i Aarhus.
Har du et realistisk håb om, at repræsentantskabet kan finde på at stemme nej til helhedsplanen?
- Ja, det har jeg da i den forstand, at jeg forventer, de vil repræsentere det lokale beboerdemokrati, som har sagt nej tak, siger Alex Young Pedersen.
Hvorfor skal der laves en helhedsplan for Bispehaven?
- Bispehaven er et alment boligområde i Aarhus V (Hasle).
- Boligområdet administreres af Østjysk Bolig og rummer i dag 880 boliger fordelt på syv syvetages boligblokke, tolv fireetages boligblokke samt fire toetagers rækkehuse.
- Området har i mange år været kendetegnet ved mange beboere med ikke-vestlig baggrund, mange uden for arbejdsmarkedet, og en højere kriminalitetsrate end det gennemsnitlige samfund.
- Det har ført til, at Bispehaven gennem flere år er havnet på den såkaldte ghettoliste.
- I 2018 vedtog Folketinget, at der skal skrides ind, når et område har optrådt på ghettolisten fem år i træk. Sker det, træder en statslig lovgivning i kraft, der siger, at hele området frem mod 2030 skal omdannes til maksimalt at indeholde 40 procent almene boliger.
- Bispehaven består i dag næsten udelukkende af almene boliger, så for at nå en andel på kun 40 procent, er det nødvendigt både at rive nogle af de eksisterende blokke ned, samt bygge nye boligformer - eksempelvis rækkehuse - for at hæve andelen af andre boligtyper.
- Konkret er planen nedrivning af tre høje blokke og tre lave blokke, svarende til i alt 318 boliger. Samtidig planlægges der 530 nye private boliger opført i området.
- Nøjagtig som det i disse år sker i Gellerupparken og Toveshøj.
I byrådsdebatten onsdag 15. december skitserede borgmester Jacob Bundsgaard (S) det som et dommedagsscenarie, hvis repræsentantskabet skulle ende med at sige nej.
Det vil ifølge borgmesteren resultere i, at sagen lander hos boligminister Kaare Dybvad (S), der i så fald forventes at gå endnu hårdere til værks og nedbringe andelen af almene boliger til 25 procent mod de 40 procent, der arbejdes med i den nuværende helhedsplan.
Vil det ikke bare skabe en endnu værre situation for dig og dine naboer?
- Den situation, som Bundsgaard skitserer, er selvfølgelig en mulighed. Men i så fald bliver det ministeren, der skal stå på mål for og lægge navn til afviklingen af et helt område, som det i praksis vil blive. Det vil ligne en ren straffeaktion. Plus, at han skal finde pengene til det. Det kan jeg ærlig talt ikke se, at han skulle have interesse i, siger Alex Young Pedersen.
Så du ønsker, at det skal ende i en stirrekonkurrence om hvem, der blinker først?
- Nej, mit ønskescenarie er, at det måske kan lykkes at trække beslutningen i langdrag, så vi får en chance for at afvente resultatet af de retssager, der kører, siger Alex Young Pedersen.
Kan få ret for sent
Beboere i både Gellerupparken, Bispehaven og Mjølnerparken i København agter at køre retssager mod Indenrigs- og Boligministeriet med påstand om, at ghettoloven er ugyldig, fordi den blandt andet baserer sig på, hvor stor en andel af beboerne i et område, der har ikke-vestlig baggrund.
- Jeg håber, vi kan få ret ved domstolene. Og skulle de danske domstole vælge ikke at trække tæppet væk under den her lovgivning, så har jeg meget stor tiltro til, at man vil gøre det ved de EU-retlige instanser, siger Alex Young Pedersen.
Det vil vel være for sent for Bispehaven?
- Ja, det vil det nok. Og derfor ærgrer det mig også, at man vælger at køre videre efter et lovgrundlag, som i hvert fald for mig at se er diskriminerende. Hvis meningen er, at der skal komme bedre integration ud af det, så er det ikke ligefrem befordrende.