Annonce
Aarhus

Det vrimler med sælunger i Aarhus lige nu: - Lad dem være

Sælen her blev spottet i sandet ved Tangkrogen tirsdag, inden den selv kravlede ud i vandet igen. Foto: Søren Skov
Selvom de er søde, er det vigtigt, at man lader sælungerne være, advarer biolog.

AARHUS: Det er ikke kun badegæster, der fylder de østjyske strande i øjeblikket.

De seneste uger er adskillige sælunger set flere steder i Aarhus blandt andet ved Tangkrogen, Bellevue og Moesgaard, og det har fået telefonerne i Kattegatcentret til at bimle og bamle.

Folk vil nemlig have fat i biologerne for at få råd til, hvad man gør, når man ser en sælunge ligge i sandet alene.

Og her er rådet; ikke noget.

- Man kan godt blive lidt fortumlet over at se en ung sæl, der ikke flygter, når der kommer mennesker. Men man skal lade naturen gå sin gang og lade sælerne være. Helst holde sig mindst 50 meter væk, fortæller Rune Kristiansen, der er biolog ved Kattegatcentret.

Sælungerne ligger typisk på stranden i dieperioden, hvor de tager omkring et kilo på om dagen. Derfor er det vigtigt, at moren kan komme ind til sin unge og give den mad.

- Ser moren, at der er meget aktivitet ved ungen, venter hun med at svømme ind til den, og derfor er det vigtigt, at man lader dem være, fortæller Rune Kristiansen.

Annonce
Også Maria Handgaard fik øje på en sælunge ved Tangkrogen onsdag formiddag.

Holder varmen på stranden

At der lige nu vrimler med sælunger på strandene er der ikke noget odiøst i.

- Det er ganske naturligt, at de ligger på strandene lige nu. De kan nemlig nemmere holde varmen på stranden end i vandkanten, når de er unger, siger Rune Kristiansen.

En af udfordringerne ved, at sælungerne ligger på stranden lige nu, mens varmen trækker hobetal af mennesker til, er, at sælerne ofte bliver forstyrret af forbipasserende, der vil tage en selfie med dem. Eller at de bliver klappet af børn, der kommer forbi. Og det er en dårlig idé, fortæller Rune Kristiansen.

- I princippet skal man ikke røre ved vilddyr. I værste fald har man klappet sælen så meget, at den lugter fremmed for moren. Men det værste er, hvis folk begynder at agere hjælpepartnere og vil have dem ud i vandet, men så kan sælen blive underafkølet, advarer han.

Hvis man er i tvivl, om en sælunge er nødlindende, rådes man til at kontakte Naturstyrelsen og gerne have et billede af ungen klar.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Jada giver ekstrakoncert på Train

Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce