Annonce
Sport

Detaljer og hundrededele: International debut til ny 1900-sprinter

Kojo Musah er egentlig primært 100- og 200-meter løber. 60-meteren hjælper ham til at få bedre starter. Foto: Flemming Krogh

Kojo Musah har dyrket atletik i tre år. Lørdag deltager han ved indendørs EM på en 60 meter - en distance, der ikke engang er hans favorit.

ATLETIK: Piggene i sprintskoene bliver udnyttet til det maksimale. De river i atletikbanens orange underlag, så Kojo Musah får fuldt udbytte af hvert af sine kraftfulde skridt. Tramp. Tramp. Tramp. Lyder det, da han banker ud af startblokken, og de muskuløse ben hamrer ned ad banen.

Hans træner fra Aarhus 1900, Mikkel Larsen, kommer hen til den unge sprinter efter de 40 meters spurt. "Du hænger stadig en lille smule på det tredje skridt", siger han. "Men det ser godt ud". Mikkel Larsen er efter Kojo Musah, fordi skridtet bliver lidt langt. Han kan ikke holde frekvensen, og så mister han en lille del af accelerationen.

På nuværende tidspunkt handler det om detaljer for Kojo Musah. Lørdag krymper han sig sammen i en startblok i en atletikhal i Glasgow. Her skal han deltage i indendørs EM på 60 meter. Det er hans første internationale mesterskab som senior.

Annonce

Jeg ved, at jeg er oppe imod et rigtig stærkt felt til EM. Derfor er målet, at jeg skal nå så langt som muligt. Jeg skal gøre mit bedste, og så må jeg se, hvor langt det rækker

Kojo Musah

Danmark stiller med seks atleter til indendørs EM i Glasgow.Mathilde U. Kramer (Frederiksberg IF) - 60 meter Festus Asante (Sparta) - 60 meter Kojo Musah (Aarhus 1900) - 60 meter Andreas Martinsen (Aarhus 1900) - 60 meter hæk Andreas Bube (Bagsværd AC) - 800 meter Nick R. Jensen (Sparta) - 1500 meter

Fredag 1/3 12.55 Nick R. Jensen - 1500 meter indl. (seedet 25 / 30) 20.48 Andreas Bube - 800 meter indl. (seedet 11 / 38)

Lørdag 2/3 11.30 Kojo Musah - 60 meter indl. (seedet 36-41 / 48) 11.30 Festus Asante - 60 meter indl. (seedet 33-35 / 48) 12.13 Mathilde U. Kramer - 60 meter indl. (seedet 25-28 / 46) 12.57 Andreas Martinsen - 60 meter hæk indl. (seedet 25 /32) 19.25 800 meter semifinale (Bube) 19.50 60 meter K semifinale (Kramer) 20.20 60 meter M semifinale (Musah & Asante) 21.35 60 meter K finale 21.55 60 meter M finale

Søndag 3/3 12.05 60 meter hæk semifinale (Martinsen) 19.10 60 meter hæk finale (Martinsen) 19.57 800 meter finale (Bube) 21.01 1500 meter finale (Jensen)

Stævnet bliver tv-transmitteret af både DR3 og Eurosport 1 og 2.

- Jeg skal lige vænne mig til, at dem jeg har set op til, de lige pludseligt er mine konkurrenter, siger Kojo Musah. Foto: Flemming Krogh

Spottet ved et skolestævne

Den 22-årige hurtigløber har gjort lynkarriere i atletikverdenen. Han begyndte først som 19-årig efter at have dyrket springgymnastik, fra han var tre år. Første gang han havde en officiel start i på en 100 meter, kom han i mål i tiden 11.40 - en tid mange aldrig ville kunne komme i nærheden af. Usain Bolts verdensrekord er på 9.57.

Et par år inden havde han deltaget i et efterskolestævne, hvor para-atleten Daniel Wagner, der to gange har vundet bronze i længdespring ved de paralympiske lege, spottede ham og anbefalede ham at starte til atletik. Det forslag skød Kojo Musah dog væk - han var jo springgymnast. Daniel Wagners anbefaling lå dog og ulmede bagerst i hovedet, og derfor besluttede han at give det et skud.

Han droppede gymnastikken og startede på atletikken i Vejle IF, men i 2017 flyttede han til Aarhus og blev en del af sprintergruppen i Aarhus 1900. I dag bliver han trænet af Mikkel Larsen, der også er træner for blandt andre Sara Slott Petersen og Andreas Martinsen.

Kojo MusahFødt: 15. april 1996.

Hans mor er dansk og hans far er fra Ghana.

Klub: Aarhus 1900 (tidl. Vejle IF - 2017).

Træner: Mikkel Larsen.

Personlige rekorder: 60 meter: 6,77s (2019) / 100 meter: 10,48s (2017), 200 meter: 21,33s (2017).

Vandt sin første DM-titel, da han ved indendørs DM i Skive 17. februar løb i mål i tiden 6,77.

Har tidligere deltaget ved U23-EM.

EM i Glasgow er hans første deltagelse ved et internationalt seniormesterskab.

0,01 sekund

Egentlig var det slet ikke meningen, at Kojo Musah skulle konkurrere på 60 meter distancen i denne sæson. Målet er 100 og 200 meter, når udendørssæsonen begynder. Faktisk løb han bare distancen for at forbedre sig på de første meter. Hans force er hans topfart, og han beskriver sig selv som en dårlig starter. Derfor havde han henover vinteren fokus på at forbedre lige netop dette.

- Lærer man at blive god på de første 60 meter, så er man stort set automatisk god på de sidste 40 også, siger Kojo Musah.

Midt i januar deltog han ved et stævne, hvor han var ret tæt på at klare EM-kvalifikationskravet på 60 meter. Derefter blev han og Mikkel Larsen enige om, at de ville gå benhårdt for at få ham til at klare kravet - og lige meget om han klarede det eller ej, ville det være god træning.

Inden 20. februar, skulle han løbe en tid hurtigere end 6,78 sekunder. I starten af februar havde han været 0,01 sekund fra. Da indendørs DM gik i gang d. 17. februar havde han endnu ikke klaret kravet, og stævnet ville være hans sidste chance. I finalen løb han fra den forsvarende danske mester. Kojo Musah kom i mål i tiden 6,77, og kvalificerede sig til EM med mindst mulige margin.

Til EM for at lære

Ifølge hans træner, Mikkel Larsen, er Kojo Musah med ved EM for at lære. Det kræver tilvænning at være i et felt ved et stort internationalt mesterskab, og det er langtfra sikkert, at en atlet kan finde ud af at præstere, første gang han prøver det.

- Jeg skal lige vænne mig til, at dem jeg har set op til lige pludselig er mine konkurrenter. Dét skal man lære at tackle på den rigtige måde. Hvis man stresser sig selv for meget, går hele ens løb i stykker, siger Kojo Musah.

- Jeg ved, at jeg er oppe imod et rigtig stærkt felt til EM. Derfor er målet, at jeg skal nå så langt som muligt. Jeg skal gøre mit bedste, og så må jeg se, hvor langt det rækker. Chancen er der for, at jeg kan løbe en rigtig hurtig tid og komme i semifinalen, men det må vi se på dagen, fortsætter han.

Mikkel Larsen er lidt mere klar i mælet i forhold til forventningerne.

- Hvis Kojo løber hurtigere end sin personlige rekord (6,77, red.) så har EM været en succes for ham, siger Mikkel Larsen.

Lørdag klokken 11.30 står Kojo Musah i startblokken ved indledende heat i Glasgow. EM i atletik bliver vist på DR3.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce