Annonce
Indland

DF kalder udenrigsminister i samråd om evakueret dreng fra IS

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Søndag evakuerede danske myndigheder en dansk dreng fra IS-lejr. Processen har været forkert, mener DF.

Folketinget blev ikke involveret, da det blev besluttet at evakuere en alvorligt såret dansk dreng fra en fangelejr i det nordlige Syrien. Han blev evakueret søndag.

Generelt står det uklart hen, hvem der har stået bag beslutningen, og det finder Dansk Folkeparti kritisabelt. Derfor vil partiet have den nye udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), i samråd, så han kan klarlægge forløbet.

- Uanset, hvor man står i den her sag, bør man kunne blive enige om, at processen har været forkert. Selv når vi ikke har en ny regering på plads, så er der jo mulighed for at orientere partierne.

- Og det er ikke sket i den her sag. Processen har været angribelig, og den må vi have klarlagt, siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Evakueringen blev ifølge Udenrigsministeriet gennemført af en dansk delegation, som blev ledet af en repræsentant for Udenrigsministeriet.

Men hvorvidt beslutningen om at hente den omkring 13-årige dreng ud af al-Hol-lejren og evakuere ham til et tredjeland er truffet på politisk niveau, ønsker ingen af de relevante ministerier at svare på.

Udenrigsministeriet oplyser i et skriftligt svar, at der er "etableret en fælles myndighedsgruppe med deltagelse af blandt andet Justitsministeriet, Udenrigsministeriet samt Udlændinge- og Integrationsministeriet".

Myndighedsgruppen tager stilling til, hvad der er den bedste løsning i hver enkelt sag, men det har ikke været muligt at få oplyst om, hvorvidt beslutningen om evakueringen er truffet på ministerniveau eller på embedsmandsniveau.

Kristian Thulesen Dahl vil til bunds i, hvem der har truffet afgørelsen. Han mener, at der er en række principielle overvejelser i forbindelse med beslutningen, som burde have været diskuteret.

- Vi har alle sammen sympati over for børn, der lider og er i nød. Men den principielle overvejelse, der bliver nødt at blive taget i det her, er, om forældrene får ret til at komme til Danmark, hvis vi tager børnene til Danmark.

- Vi ønsker, at de (forældrene, red.) skal retsforfølges lokalt, hvis det kan lade sig gøre, og ikke i Danmark. Derfor er det et principielt spørgsmål, vi skal have klarlagt, siger Kristian Thulesen Dahl.

Danske myndigheder havde indtil søndagens begivenhed afvist at hente danske statsborgere hjem fra lejren med den begrundelse, at det er for farligt.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Aarhus

Turbåd ligger stille i Aarhus Havn: Søfartsstyrelsen fandt mangler i forbindelse med sikkerheden

Annonce