Annonce
Aarhus

DF skal vælge ny formand: De 'gamle' vil intet sige, men nyvalgt byrådsmedlem bekender gerne kulør

28-årige Jakob Søgaard Clausen (DF) ses her i valgkampen op til kommunalvalget i november. Dengang fik Dansk Folkeparti et ordentligt nederlag, og i Aarhus mistede partiet en rådmandspost og en af dets pladser i byrådet. Nu mener Jakob Søgaard Clausen, at skuden skal vendes. Han håber en ny formand vil sørge for, at baglandet får lov at spille en større rolle. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Jakob Søgaard Clausen håber, at Morten Messerschmidt bliver Dansk Folkepartis nye formand. To tidligere DF-byrådsmedlemmer Jette Skive og Knud Mathiesen ønsker ikke at fortælle, hvem de stemmer på 23. januar.

AARHUS: Kommunalvalget blev et slag i ansigtet for Dansk Folkeparti. Partiet gik tilbage i samtlige kommuner, og Kristian Thulesen Dahl (DF) tog konsekvensen og bebudede sin afgang som formand. Nu er tiden kommet til at finde hans afløser.

Søndag 23. januar skal cirka 800 DF-delegerede vælge mellem fire kandidater på et ekstraordinært årsmøde i Herning. Valget står mellem Morten Messerschmidt, Martin Henriksen, Merete Dea Larsen og Erik Høgh Sørensen.

I Aarhus er byrådsmedlem for DF, Jakob Søgaard Clausen, ikke i tvivl om, hvem der fortjener hans stemme.

Annonce

- Af de kandidater, der stiller op, tror jeg, Morten Messerschmidt er bedst egnet til at lede Dansk Folkeparti videre. Der er ingen tvivl om, at vi er kørt af banen og trænger til at komme tilbage på sporet. Det tror jeg, han er den bedste til at gøre. Både med det hold han har sat sammen med Peter Kofoed (DF) og med de visioner, han har, siger Jakob Søgaard Clausen.

I Aarhus oplevede Dansk Folkeparti også markant tilbagegang ved kommunalvalget. Frem til nytår havde partiet to byrådsmedlemmer, hvoraf den ene var rådmand. Men nu må Jakob Søgaard Clausen holde skansen som ene mand i byrådssalen.

30 delegerede

Han fortæller, at der i Aarhusområdet er cirka 30 delegerede, der kan stemme 23. januar. De har dog ikke aftalt internt, hvem de peger på.

- Men det er positivt, at Morten Messerschmidt sender et klart signal om, at DF hører til i den borgerlige fløj i Folketinget, og at vi skal være klar til at gå i regering, hvis den mulighed opstår. Han har også et ønske om at inddrage baglandet mere, udvide hovedbestyrelsen og oprette et omfattende politisk talentprogram, siger Jakob Søgaard Clausen, der selv blev udpeget som et lokalpolitisk talent i magasinet Kommunen.dk sidste år.

DF's fire formandskandidater

Merete Dea Larsen: 43 år, forhenværende folketingsmedlem, er i dag byrådsmedlem i Roskilde.

Morten Messerschmidt: 41 år, folketingsmedlem, næstformand i DF, forhenværende medlem af europaparlamentet

Erik Høgh Sørensen: 57 år, byrådsmedlem i Hjørring, forhenværende regionsrådsmedlem i Region Nordjylland

Martin Henriksen: 41 år, forhenværende folketingsmedlem, er i dag byrådsmedlem i Stevns

Kilde: Dansk Folkeparti, Kommunen.dk

Han fortæller, det er Morten Messerschmidts samlede profil, der gør ham til en attraktiv formandskandidat.

- Når jeg skal foretage det valg, kigger jeg på, hvad de enkelte kandidater kan. Messerschmidt har en fordel i, at han sidder i Folketinget, er næstformand for partiet og har rekorden for flest stemmer af alle politikere i danmarkshistorien (Europaparlamentsvalget i 2014, hvor han fik 465.758 personlige stemmer red.)

Annonce

"Ingen kommentarer"

En anden århusianer, der også skal stemme som delegeret, er Nina Harring (DF). Hun var opstillet til kommunalvalget, men fik ikke nok stemmer til at komme ind. I dag er hun DF's 1. suppleant og tager over, hvis Jakob Søgaard Clausen for eksempel skal på barsel.

- Jeg er da ret sikker på, at jeg stemmer på Morten Messerschmidt. Jeg tror, han kan løfte partiet, og så er han stærk retorisk og har bevist, at han kan finde ud af at appellere til vælgerne. Her tænker jeg særligt på europaparlamentsvalget i 2014, siger Nina Harring.

Helt så åben er Aarhus' to tidligere DF-byrådsmedlemmer ikke.

For eksempel ønsker Knud Mathiesen (DF) ikke at fortælle, hvem af de fire kandidater, han peger på.

- Jeg kan sige helt konkret, at jeg først oplyser, hvem jeg stemmer på 23. januar og ikke før, siger Knud Mathiesen, der er lokalformand for DF i Aarhus.

- Jeg synes, det er med til at skabe en masse tumult, at man går ud og siger, hvem vi tror, det bliver. Det er mest fornuftigt, at pressen også venter, til vi har haft vores årsmøde, uddyber han.

Endnu mere mut er tidligere byrådsmedlem og rådmand for sundhed og omsorg Jette Skive (DF).

- Nej, jeg har ingen kommentarer overhovedet, siger hun, da Stiften ringer.

Annonce

Retssag lurer

Selvom Morten Messerschmidt bliver valgt, kan han risikere at skulle afgive formandsposten en gang i fremtiden. Sidste år blev han dømt i den såkaldte Meld- og Feld-sag, men sagen skal nu gå helt om, fordi der var tvivl om dommerens upartiskhed.

Det skete blandt andet, fordi dommeren likede et opslag på Facebook fra Søren Pind, der virkede kritisk over for Morten Messerschmidt

Hvis Morten Messerschmidt igen dømmes skyldig i sagen, vil det være op til Folketinget at vurdere, om han stadig er værdig til at blive siddende i Folketinget. Hvis han erklæres uværdig, vil det sandsynligvis være Peter Kofoed, som overtager formandsposten.

- Jeg har stor tillid til Peter Kofoed og kender ham også fra det ungdomspolitiske, men det må vi tage til den tid. Det er jo også et stort skridt at tage for Folketinget, hvis de skulle stemme Morten ud. Jeg kender ikke sagen indgående og kan ikke forholde mig til den, men Morten er ret sikker på, han bliver frifundet, siger Jakob Søgaard Clausen.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

Alarm 112

Kørt på skadestuen: Cyklist påkørt af bil ved rutebilsstationen

Alarm 112

Efter bølge af indbrud i biler: Dommer fængsler tre udlændinge mistænkt for at være på tyvetogt

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Aarhus For abonnenter

Aarhus har aktier i store miljøsyndere: - Det skal stoppe nu, siger politikere

Navne

Multiartisten har skabt sin egen vej: Fra Nik og Jay-danser til magasindirektør og TV-vært

Aarhus

Hvor mange har haft corona uden at vide det? Nyt forsøg skal gøre os klogere på det - og hvor langt vi er i epidemien

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Aarhus

Se video: Bil gik op i flammer - vidne så to personer stikke af

Aarhus For abonnenter

Vil du nøjes med at få gjort rent en time hver anden uge? Her er svarene fra ældre-politikerne i Aarhus

Aarhus

Mere end hver fjerde test positiv: Aarhus fortsætter med højt smittetal

Annonce