Annonce
Østjylland

DF: Unge på øer skal hjælpes til uddannelse

Mette Hjermind Dencker vil lave en forsøgspulje til ø-unges uddannelse. Foto: Steen Brogaard
Mette Hjermind Dencker (DF) vil lave en forsøgspulje, der skal hjælpe familier på Tunø og andre øer.

Tunø: Unge under 18 år på Tunø og andre øer skal have hjælp til at studere på fastlandet. Sådan lyder essensen i et forslag, som folketingsmedlem Mette Hjermind Dencker (DF) vil forsøge at få regeringen med på.

Forslaget handler om unge, som er færdige med 9. klasse, og folketingsmedlemmet nævner både Tunø og Anholt i en pressemeddelelse om ideen.

- Mange kommuner har samlet deres tilbud om 10.-klasses skolegang eller ungdomsuddannelser i kommunens hovedby. Det betyder i praksis, at mange unge på øerne skal på en sejltur og med efterfølgende transport til uddannelsesstedet, der tidsmæssigt gør det meget uhensigtsmæssigt for de unge fortsat at være bosatte på øerne, siger Mette Hjermind Dencker.

Annonce

Forholdene er forskellige fra kommune til kommune, men på Tunø skal børnene på efterskole i 8. og 9. klasse på grund af færgens fartplan. Det ophold giver Odder Kommune støtte til. Men da 10. klasse ikke er obligatorisk, følger der ikke kommunale kroner med her.

Dansk Folkeparti vil sikre unge under 18 år får støtte på niveau med udeboende SU-modtagere. Derfor skal der laves en forsøgspulje på fem millioner kroner, som skal række til de 50-60 unge, der forventes at blive omfattet af ordningen.

- Vi mener ikke, det kan være rimeligt, at familier med unge uddannelsesvillige skal påføres relativt høje omkostninger i den enkelte husstand for måske at kunne have den studerende boede på fastlandet i for eksempel et kollegieværelse eller tilsvarende, siger Mette Hjermind Dencker i pressemeddelelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce