Annonce
Erhverv

DI-topchef: Danmark står sammen i coronakrisen

Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri. Pr-foto

Coronavirussen er kommet til Danmark, og sygdommen spreder sig med foruroligende hast og i et omfang, der ikke kun har konsekvenser for folkesundheden, men for hele samfundet.

På kort tid har situationen ændret sig fra mørke skyer til en historisk, global krise, som også har ramt Danmark, danske arbejdspladser og danske virksomheder, der frygter for mindre ordrebøger og massefyringer. For flere er det allerede en realitet.

I en ekstraordinær situation er der brug for ekstraordinære tiltag. Virksomheder, myndigheder og borgere skal stå sammen, så vi kommer bedst muligt igennem krisen. Hvis vi ikke holder hjulene i gang, vil dansk økonomi gå i stå. Og så vil Danmark gå i stå.

Vi har en fælles opgave og et fælles ansvar for at bekæmpe både coronavirussen og dens konsekvenser. Dansk erhvervsliv er i den grad opgaven og ansvaret bevidst.

Først og fremmest handler det om at redde menneskeliv. Vi skal inddæmme smitten og bryde smittekæderne, så de mest udsatte borgere ikke bliver ramt. Dernæst handler det om, at vi som samfund undgår økonomisk kollaps og hjælper hinanden bedst muligt gennem krisen. Vi er afhængige af stærke virksomheder, gode arbejdspladser og en sund økonomi både under og efter krisen - det gælder også alle de virksomheder og medarbejdere, som direkte samarbejder med, leverer til og understøtter vores sundhedsvæsen.

Torsdag kom et enstemmigt Folketing tusindvis af virksomheder og arbejdspladser - ja, hele det danske samfund - til undsætning med en historisk hjælpepakke. Den betyder ikke, at vi undgår konkurser eller tab af arbejdspladser. Men den letter en meget tung byrde for mange nødstedte arbejdspladser og selvstændige - og spænder et vigtigt økonomisk sikkerhedsnet ud under Danmark.

Som en del af aftalen vil virksomheder i udvalgte brancher, som rammes direkte af påbud, få 100 procent i kompensation. Det er nødvendigt og en utrolig vigtig investering i vores samfund. Derudover står man fra politisk hold klar med ”et yderligere trecifret milliardbeløb”, hvis situationen forværres, og der bliver brug for det. Det er et klart - og meget vigtigt signal.

I flere lande er man ved at forberede sig på, at krisen kan trække ud. Hvem kunne have forestillet sig for blot få uger siden, at Italien, Frankrig, Østrig og Spanien ville lukke ned? Coronavirussen har mildest talt givet verden et chok. En global økonomisk krise er en reel risiko, som vi ikke kan lukke øjnene for i Danmark. Flere lande har lukket deres grænser og erklæret undtagelsestilstand. Det ventes at lægge en stor dæmper på aktiviteten i verdenshandlen. Hvis den falder med bare fem procent, vil det alene koste dansk økonomi 38 milliarder kroner og cirka 50.000 eksportarbejdspladser lige nu og her.

Det bedste, vi kan gøre, er at holde hjulene bedst muligt i gang, så samfundet også står stærkt på den anden side - samtidig med, at vi bekæmper sygdommen og tager de fornødne skridt, det kræver. Jylland og Fyn er Danmarks industrielle rygrad. Ved den syddanske grænse er der etableret en fast track-vejbane, så godstransport kan køre ind og ud af landet uden hindringer. Men den faldende aktivitet globalt risikerer at bremse transporten og dermed ødelægge forsyningskæder. Når virksomheder ikke får de nødvendige komponenter til deres produktion, koster det ordrer, omsætning og i mange tilfælde medarbejdere.

I DI arbejder vi i døgndrift for at hjælpe dansk erhvervsliv med at komme bedst muligt gennem krisen. Situationen ændrer sig time for time, og vi er derfor dagligt i dialog med regeringen og myndighederne - og selvfølgelig ikke mindst virksomhederne - om, hvordan vi skal håndtere den vanskelige situation. Det er ikke en nem opgave, men hvis der er noget land, der kan klare det, så er det Danmark. Vi stoler på hinanden og vi forstår at stå sammen om fælles løsninger på fælles udfordringer - som Folketinget viste så klart og tydeligt med den historisk store hjælpepakke.

De sorte skyer driver ikke over lige med det samme. Vi står over for en krise, der kommer til at gøre permanente og alvorlige skader på både dansk økonomi og på økonomierne i resten af verden.

I det næste stykke tid er det slut med håndtryk, kram og selv endda fortjente skulderklap. Men min oplevelse er, at danskerne, danske virksomheder og danske politikere den seneste tid har bevist, at vi selv i behørig sikkerhedsafstand forstår at vise sammenhold og omsorg for hinanden.

Lad os holde fast i det - og give alle dem, der fortjener det, et stort knus, når det værste er overstået.

I Danmark stoler vi på hinanden og forstår at stå sammen om fælles løsninger på fælles udfordringer - som Folketinget viste med den historisk store hjælpepakke.
- Vi har en fælles opgave og et fælles ansvar for at bekæmpe både coronavirussen og dens konsekvenser. Dansk erhvervsliv er i den grad opgaven og ansvaret bevidst, lyder det i dagens erhvervsklumme. På billedet er vi på besøg hos Carlsberg i Fredericia, hvor man også mærker nedlukningen af landet. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Her er planen: Dagtilbud og folkeskoler i Aarhus åbner gradvist over flere dage

AGF

AGF tilbyder trofaste fans penge tilbage

Annonce