Annonce
Danmark

DI-topchef: Regeringens coronapulje skal fremtidssikre Danmark

Man regner med en nedgang i eksporten på cirka 10 procent i år, skriver Lars Sandahl Sørensen fra DI. Arkivfoto: Jacob Schultz

I et halvt år har danskerne stået sammen ved at holde afstand i en historisk svær tid. Alle har udvist imponerende samfundssind på tværs af samfundet, og sammen har vi taklet coronavirusset med nye hygiejnevaner og måder at omgås hinanden på. Indsatsen har virket, og Danmark er et andet sted nu end for blot et halvt år siden.

Men det er desværre for tidligt at kalde coronakrisen for et overstået kapitel. Meget tyder på, at covid-19 vil blive nævnt i de næste mange kapitler af danmarkshistorien. Vi må indse, at vi befinder os i en ny "normal" tilstand, hvor vi må tilpasse og vænne os til, at epidemien er en del af vores hverdag.

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri. Pr-foto

Vi kommer til at skulle leve med coronavirusset i nogen tid endnu. Men det betyder ikke, at vi fortsat skal leve i et samfund, hvor aktiviteten, produktiviteten, kreativiteten og innovationen er sat på pause.

Annonce

Hvis vi i fremtiden skal have et stærkt sundhedsvæsen, gode skoler, pleje til vores ældre og gode transportmuligheder i hele landet, kræver det, at vi har stærke virksomheder med gode arbejdspladser. At vi udvikler samfundet og griber de muligheder, som også kan opstå i en krise som denne. Den private sektors bidrag er en betingelse for, at vi har råd til den velfærd, som vi alle værdsætter og er afhængige af.

Når dansk erhvervsliv er så afgørende for velfærdsstatens fremtid, så er det vigtigt, at vi bruger den såkaldte coronapulje på 9,2 milliarder kroner, der blev afsat i regeringens finanslovsudspil i denne uge, på tiltag, der understøtter danske virksomheder og arbejdspladser, så vi kommer bedst og hurtigst muligt gennem krisen. Når vi skal investere i fremtidens Danmark, skal vi sætte ind de steder, der fremmer vækst og beskæftigelse samt styrker vores konkurrencekraft.

Opfindelsen af den dybe tallerken begyndte med en god idé. Og det samme gør sig gældende for de største danske erhvervs- og eksportsucceser. Innovation og udvikling er i høj grad betinget af uddannelse og forskning i verdensklasse.

Derfor er det vigtigt, at virksomhedernes fradrag på forskning og udvikling hæves til 130 procent permanent. Det vil være en direkte samfundsinvestering i ny virkelyst, der vil smitte positivt af på vores samfunds udvikling, så vi i fremtiden står stærkt i den globale konkurrence.

I flere måneder har virksomhederne haft begrænset adgang til den globale markedsplads. I øjeblikket regner vi med en nedgang i eksporten på cirka 10 procent i 2020. Det er et hårdt slag for et lille land som Danmark, hvis velstand, vækst og velfærd er afhængig af handel med andre lande. Derfor skal der investeres i de områder, hvor vi ved, at der vil være stor efterspørgsel i fremtiden.

Den globale kamp mod klimaforandringer fortsætter med fuld styrke, og flere lande har ambitiøse klimamål. De efterspørger danske bæredygtige løsninger, som vi skal have ud over landegrænserne så hurtigt som muligt. Det kræver, at det bliver billigere at producere grønt, så det kan betale sig at leve - og drive virksomhed - grønt.

Det seneste halve år har budt på mange udfordringer, men jeg tror, at vi alle kan blive enige om, at det havde været meget værre, hvis vi ikke havde haft digitale værktøjer ved hånden. Vi skal bruge den indsigt til at modernisere vores samfund med nye digitale løsninger, så vi i fremtiden har endnu nemmere ved at omstille os i krisetider.

Vi har en mission om, at Danmark skal være verdens bedste land at leve og drive virksomhed i. De to ting hænger nemlig sammen. Jeg håber, at Danmarks kommende finanslov deler samme vision, så vi kan få et grønnere, sundere, stærkere og mere digitalt Danmark, så vi fremtidssikrer vores land og dermed udviser samfundssind over for de næste generationer.


Når vi skal investere i fremtidens Danmark, skal vi sætte ind de steder, der fremmer vækst og beskæftigelse samt styrker vores konkurrencekraft.

Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-smitten går stadig den rigtige vej, men Aarhus er voldsomt overrepræsenteret i statistikken

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce