Annonce
Aarhus

Dialogbænke bliver ødelagt

Ødelagt. Denne skyformede dialogbænk i Mølleparken er specialproduceret, og den er svær at ødelægge. Derfor står den endnu. »Forskel - lighed? Tal sammen« lyder budskabet. Foto: Martin Ballund

Dansk Flygtningehjælp finansierede i sommer 30 dialogbænke i Århus, som skulle fremme samtale og integration. Langt de fleste er nu ødelagt.

På en glad dag i august indviede borgmester Nicolai Wammen (S) den første af 30 såkaldte »dialogbænke«, som blev stillet op i bybilledet i Århus.

Meningen var, at folk fra forskellige kulturer skulle sætte sig og tale sammen. Nu er langt de fleste bænke ødelagt.

»Det er lidt frustrerende. Men bænkene er kun en lille del af en større integrationsindsats, og det vigtigste er at budskabet kommer frem,« siger integrationskonsulent Cecilie Mortensen fra Århus Kommune.

Dialogbænkene stod blandt andet på Clemens Bro, ved City Vest og Bispehaven.

Alle bænke fik et banner finansieret af Dansk Flygtningehjælp, og de skulle stå til rådighed for dialog i resten af 2008. Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, var begejstret for de specielle siddepladser, som blev sat op i en lang række danske byer.

»På gaden møder vi hver dag mennesker fra andre dele af verden, og selvom vi har forskellige baggrunde, hører vi alle til i det samme fællesskab. Så lad os sætte os på bænken og få en snak,« sagde han, da de blev introduceret. Det budskab er der tilsyneladende århusianere, som ikke er enige i.

Havnede i søen
Det er ikke kun i Århus, at kampagnen er ramt af hærværk.

I Ballerup Kommune blev en bænk smidt i søen, og i andre kommuner, som f.eks. Vesthimmerland, er alle bannerne væk, fortæller kulturkonsulent i Dansk Flygtningehjælp Marianne Madsen.

»Det er svært at se, om det er hærværk over for bænke eller overfor selve projektet. Jeg tror nu ikke, det er en modstand mod dialog, men nærmere et udtryk for kedsomhed,« siger hun

»Enhver rekvisit kan bruges eller misbruges. Vores gode intention har været, at bænkene skulle bruges, og selvfølgerlig er det ærgerligt, når idéen går i vasken.«

Annonce
.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce