Annonce
Aarhus

Direktør for rejsebureau efter massefyringer og millionunderskud:- Det er som om Udenrigsministeriet ikke kan lide os

Mads Bygballe synes ikke, Udenrigsministeriets rejsevejledninger kommer i god nok tid. Foto: Ruby Rejser
Hos Ruby Rejser forstår man ikke den måde, Udenrigsministeriet arbejder på. Deres opdaterede rejsevejledninger kommer alt for sent, lyder kritikken. Og det har store konsekvenser for planlægning af rejser.
Annonce

AARHUS: Det århusianske rejsebureau Ruby Rejser har været hårdt ramt under corona-krisen. Når store dele af verden er lukket ned, kan færre kunder drage mod udlandet. Og det kan mærkes på bundlinjen.

Efter corona-krisen har Ruby Rejser fyret otte af deres 28 deres medarbejdere. Og i 2020 regner de med at forvandle et overskud på tre millioner til et underskud på fem millioner.


Udenrigsministeriet ændrer deres rejsevejledninger om torsdagen klokken 16.00. Vi har gæster, der skal afsted lørdag morgen. Det sætter os i en umulig situation, for ferien er planlagt.

Mads Bygballe


Den kritiske situation står Ruby Rejser ikke alene med. Også det århusianske rejsebureau MyPlanet kommer til at gå ud af året med et underskud og har ligeledes fyret en håndfuld medarbejdere. Det fortæller direktør Anders Ulsøe.

Annonce

Bliver modarbejdet

Hos Ruby Rejser er de ikke overraskede over, at de taber styrtende med penge, og er nødt til at fyre en masse medarbejdere. Det er en naturlig konsekvens af den nuværende situation.

Til gengæld forstår de ikke, den måde Udenrigsministeriet arbejder på, og synes flere af deres rejsevejledninger kommer på upassende tidspunkter.

- Udenrigsministeriet ændrer deres rejsevejledninger om torsdagen klokken 16.00. Vi har gæster, der skal afsted lørdag morgen. Det sætter os i en umulig situation, for ferien er planlagt. Hvorfor ikke ændre rejsevejledningerne tidligere om torsdagen eller endnu bedre tirsdag eller onsdag? Tallene, som Udenrigsministeriet bruger om torsdagen, er allerede tilgængelige tirsdag, fortæller direktør Mads Bygballe.

Det er især de ændrede rejsevejledninger, der gør ondt på rejsebureauer som Ruby Rejser. Når de modtager de nye rejsevejledninger, er turene for gæsterne allerede bestilt og planlagt.

Ruby Rejser arrangerer ofte rejser, hvor deres kunder er aktive. Foto Ruby Rejser 

De penge, Ruby Rejser har brugt på fly og hotel, kan de ikke få tilbage. Men kunderne skal til gengæld have deres penge tilbage, eftersom de er beskyttet af rejsepakkeloven.

Det er derfor, Mads Bygballe mener, rejsevejledningerne kommer på et ubelejligt tidspunkt lige før weekenden. Det giver dem nemlig kun én arbejdsdag til at aflyse mange hoteller, flyrejser og rejseguider. Og den dag bruger de ofte på at ringe rundt til kunderne, så de ikke kommer afsted.

- Det er som om, de ikke kan lide os, fortæller Mads Bygballe.

Annonce

- Det giver ingen mening

Men ifølge Mads Bygballe er der flere problemer med den måde Udenrigsministeriet arbejder på. Han synes heller ikke, det giver mening at lukke hele lande ned.

- I starten var det regionsopdelt, når lande lukkede ned. Men hvorfor har man ændret det? Det giver ingen mening, siger Mads Bygballe.

- Hele Frankrig er for eksempel lige nu orange zone. Men det er kun dele af Frankrig, hvor smitten er udbredt. Der er steder, hvor vi godt kunne sende gæster til. På vores rejser er vores gæster aktive, og de indgår derfor ikke i store folkemængder. Man bliver jo ikke smittet, når man cykler fra hotel til hotel.


Alt vi spørger om er et par ekstra timer. Hvis vi bare fik Udenrigsministeriets rejsevejledninger klokken 14.00 i stedet for 16.00, ville vi have to ekstra timer til at ringe til kunder, hoteller, flyselskaber, rejsevejledere og så videre.

Mads Bygballe


Selvom Mads Bygballe beskriver den nuværende situation som "meget, meget svær", regner han dog ikke med, at Ruby Rejser går konkurs.

Annonce

Udenrigsministeriet forstår Ruby Rejser

Overfor Århus Stiftstidende fortæller Udenrigsministeriet, at de modtager tallene angående nye rejsevejledninger om torsdagen klokken 10.00 fra Statens Serums Institut. Frem til klokken 16.00 faktatjekker de tallene.

De forstår frustrationen hos rejsebureauerne, men ifølge Udenrigsministeriets pressechef, Oliver Routhe Skov, har de ikke mulighed for at offentliggøre tallene før torsdag klokken 16.00.

Hos Statens Serums Institut fortæller ekstern presserådgiver Christian Howard-Jessen, at de modtager tallene fra EU's Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme onsdag i løbet af eftermiddagen.

- Derefter skal tallene fakta-tjekkes og kontrolleres, inden de går til udenrigsministeriet. Så det kan næppe gøres hurtigere, fortæller Christian Howard-Jessen.

Annonce

Ruby Rejser køber den ikke

Selvom Udenrigsministeriet først får de opdaterede tal torsdag klokken 10.00, synes han alligevel, at de er alt for langsomme i deres arbejde.

- Alt vi spørger om er et par ekstra timer. Hvis vi bare fik Udenrigsministeriets rejsevejledninger 14.00 i stedet for 16.00, ville vi have to ekstra timer til at ringe til kunder, hoteller, flyselskaber, rejsevejledere og så videre. Eksempelvis kunne vi få flyskatter tilbage med et par ekstra timer, fortæller direktør Mads Bygballe.

- I øvrigt kan vi se, at Udenrigsministeriets rejsevejledninger er baseret på tal om tirsdagen, så jeg ved ikke, hvorfor Statens Serums Institut siger, som de gør.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Trods anbefalinger om det modsatte: Skole i Ry har sendt tre klasser på lejrtur

Annonce