Annonce
Østjylland

Direktør og formand lagde ikke fingre i mellem: Det har været et hårdt år for Østjyllands Brandvæsen

Det var ikke ligefrem en medarbejderstab i trivsel, der mødte Kasper Sønderdahl, da han blev direktør for Østjyllands Brandvæsen i maj 2019. Den stemning har han heldigvis fået vendt fortalte han lørdag til den årlige nytårsparole, der blev holdt i Odder. Foto: Morten Pape
Mistrivsel og dårligt arbejdsmiljø er afløst af gensidig tillid og konstruktiv dialog hos Østjyllands Brandvæsen.

Odder: - For nogle uger siden bad jeg teamlederne lave en liste med de ting, som vi har opnået i 2019. Listen fyldte 11 A4 ark i punktopstilling.

Sådan indledte Kasper Sønderdahl sin tale, da han for første gang som direktør for Østjyllands Brandvæsen bød velkommen til de 100 medarbejder, der deltog i den årlige nytårsparole.

At listen blev så lang er ikke en tilfældighed, for Kasper Sønderdahl og hans medarbejder har haft travlt, siden han tiltrådte stillingen i maj. Ikke mindst med at få genskabt motivationen, arbejdsglæden og tilliden på en arbejdsplads, hvor de tre overstående dyder var forsvundet ud af døren med den tidligere direktør, og for Odders vedkommende med en redningsbåd.

Redningsbåden kom tilbage sammen med den nye direktør. Det samme gjorde heldigvis også en stor portion af den tabte arbejdsglæde, hvis man skal tro de to talere ved den traditionsrige nytårsparole.

Annonce

Østjyllands Brandvæsen

Østjyllands Brandvæsen blev en realitet ved årsskiftet 2016, da de kommunale brandvæsner i Aarhus, Skanderborg, Samsø og Odder kommuner blev fusioneret.

Østjyllands Brandvæsen dækker i alt 425.000 borgere fordelt på 1243 kvadratkilometer i de fire kommuner.

Der er 400 medarbejdere.

150 deltidsbrandmænd, 100 frivillige samt 150 fuldtidsansætte brandmænd, administrative medarbejdere og andet.

Tilliden genskabt

Kasper Sønderdahl overtog direktørposten efter brandvæsnets bestyrelse gennem længere tid havde modtaget så megen kritik af arbejdsforholdene og arbejdsklimaet, at man lige omkring årsskiftet sidste år besluttede at sende den tidligere direktør Lars Hviid hjem.

- Det var ikke nogen nem periode for jer. Særligt for lederne. I måtte træde sammen indtil den nye direktør tiltrådte, men I kan godt være stolte af jer selv, for trods udfordringerne, har I aldrig kompromitteret jeres professionalisme, sagde Østjyllands Brandvæsens formand Bünyamin Simsek (V), der er byrådsmedlem i Aarhus.

Han og resten af bestyrelsen modtager stadig mange henvendelser fra medarbejderne, men de er blevet mere konstruktive.

- Begejstringen er vendt tilbage, konstaterede Bünyamin Simsek.

Formanden lagde i sin tale ikke skjul på, hvor stor en del af æren for den ændring, den nye direktør skal tillægges.

- Du har levet op til hvert eneste ord fra ansættelsessamtalen, så tak for at gå til opgaven i samarbejde med medarbejderne, så der er blevet genskabt tillid og gennemsigtighed og en velfungerende arbejdsplads.

Kun opvarmning

- Jeg søgte ikke det her job for at rette op på noget, men fordi vi sammen skal udrette noget, understregede Kasper Sønderdahl, da han fik ordet efter bestyrelsesformanden.

- Men vi kan ikke udrette noget, når der ikke er styr på jeres arbejdsmiljø og trivsel.

Og sådan fortsatte Kasper Sønderdahl med at opremse vigtigheden af samarbejdsvilje, gode lokalaftaler, ordentligt grej og afskaffelse af tåbelige, bureaukratiske regler.

- Mit brændstof det er at få bøvl til at gå væk. Så der bliver plads og rum til jer, der sammen med mig vil udrette noget.

Og selvom der har skullet spares penge, er der alligevel blevet flere medarbejdere.

- Vi har ansat flere folk, for vi kan ikke køre folk i sænk på grund af overarbejde, konstaterede direktøren.

Brandmændende og den øvrige stab skal dog ikke tro, at travlheden er forbi, blot fordi man har gennemført 11 A4 siders forandringer siden 1. maj 2019.

- 2020 bliver så fedt. Og det bliver så travlt som aldrig før. Derfor er jeg også rigtig glad for, at I har løbet jer småvarme. For vi skulle jo lige lære hinanden at kende, så vi er klar til at sætte rigtig damp på kedlerne.

I Odder var et af de helt store samtaleemner og frustrationspunkter, at den tidligere direktør fjernede redningsbåde fra den lokale station. Kasper Sønderdahl havde ikke siddet længe som ny direktør, for redningsbåden kom tilbage. Foto: Morten Pape
Omkring 100 af Østjyllands Brandvæsens 400 medarbejdere var samlet på brandstationen i Odder til den traditionsrige nytårsparole lørdag middag. Foto: Morten Pape
Bünyamin Simsek (V) er rådmand for teknik og miljø i Aarhus Kommune og bestyrelsesformand for Østjyllands Brandvæsen, der er en fusion af de kommunale brandvæsner i Odder, Skanderborg, Samsø og Aarhus. Foto: Morten Pape
Direktør Kasper Sønderdahl kom til Østjyllands Brandvæsen i maj 2019. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Her er planen: Dagtilbud og folkeskoler i Aarhus åbner gradvist over flere dage

AGF

AGF tilbyder trofaste fans penge tilbage

Annonce