Annonce
Østjylland

Direktør så rødt og gav kvinde en skalle i morgentrafikken

Flere af os oplever vrede i trafikken. Foto: Annelene Petersen

En 52-årig direktør gav en 39-årig kvinde en skalle og er nu blevet dømt ved retten i Randers. Samtidig viser en ny undersøgelse, at stadig flere danskere udsættes for vrede eller vold i trafikken.

Randers: Den 52-årige direktør sidder i retssalen klædt i habitbukser og hvid skjorte med en langærmet, sort sweater udover.

Til hverdag er han økonomidirektør i et multinationalt firma, bor i parcelhus i Randers med sin hustru og har gode økonomiske forhold.

Han fremstår pæn og ser ikke umiddelbart ud som en, man kunne forestille sig stå ud af en bil og nikke en 39-årig kvinde en skalle.

Men nu sidder han i Randers Byret, tiltalt for netop det.

Klokken var lidt over syv en tirsdag morgen i september, da direktøren mødte den 39-årige kvinde i trafikken.

Hun flettede ind i en vognbane foran direktøren, der blev irriteret og mente, at hun spærrede vejen for ham. Han viste hende en fuckfinger og kørte helt tæt på hende.

Da hun kom til krydset Vestervold/Vestergade, svingede direktøren ind foran hende, så hun måtte bremse op. Herefter steg de begge ud af deres biler.

Hun spurgte, "hvad er dit problem". Direktøren råbte aggressivt ad hende og sluttede af med at nikke hende en skalle over næseryggen, inden han kørte fra stedet.

Kvinden slap med en øm næseryg uden mærker og en ordentlig forskrækkelse. Hun nåede at tage billeder af direktøren og bilen, inden han stak af, så politiet kunne finde ham.

Annonce

Jeg var irriteret over hendes opførsel. Hun maste sig ind i den bane, jeg kørte i. Jeg steg ud af bilen, fordi jeg ønskede at manifestere min irritation.

52-årige direktør i retten

Er flov over sig selv

- Det var ikke med ønske om at skade hende, at jeg steg ud af bilen. Og det var ikke meningen, at jeg ville ramme hende, siger direktøren i retssalen, hvor han er mødt op for at tilstå.

Da anklager Marianne Birck spørger ham, hvad baggrunden var for hans handling, udstøder han et langt, dybt suk og fortæller:

- Jeg var irriteret over hendes opførsel. Hun maste sig ind i den bane, jeg kørte i. Jeg steg ud af bilen, fordi jeg ønskede at manifestere min irritation.

Siden episoden har direktøren angret, hvad han har gjort.

- Jeg har ikke haft det særlig godt. Det er imod min karakter at opføre mig sådan. Jeg er flov over mig selv, siger han.

Det er tilsyneladende ikke et enestående tilfælde, at et helt almindeligt menneske ser rødt og bliver voldelig overfor en medtrafikant.

Sidste år kunne Østjyllands Politi berette om et stigende antal voldsepisoder startet af ellers lovlydige bilister.

Derudover viser en ny dansk undersøgelse, at stadig flere udsættes for vejvrede. Det bliver også kaldt for road rage og kan komme til udtryk på flere forskellige måder, eksempelvis som tilråb, tegn, fagter eller decideret vold.

Flere oplever vejvrede

Ifølge undersøgelsen om vejvrede, som Rådet for Sikker Trafik og Transport DTU står bag, er der i løbet af de sidste otte år sket en stigning i antallet af trafikanter, der er blevet råbt ad eller truet i trafikken.

Det har de undersøgt ved at spørge 2000 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-75 år.

Sidst, man undersøgte omfanget af vejvrede, var i 2008, hvor Det Kriminalpræventive Råd slog fast, at 24 procent af trafikanterne havde været udsat for vejvrede. Det tal er nu steget til 35 procent af trafikanterne.

I den midtjyske region var det i 2008 21,9 procent af trafikanterne, der havde oplevet vejvrede, mens det i 2016 var 29,8 procent.

Det er ikke muligt at fastslå hvor mange sager om vejvrede, der reelt er i Randers. Politiet registrerer sager ud fra, om der er tale om eksempelvis trusler, vold eller vold i gentagelsestilfælde. Der er ikke en kategori, der hedder 'vejvrede' eller 'vold i trafikken'.

Ifølge Michelle Husum, som er leder af politiets sags- og patruljesektion i Randers, er der dog ikke megen vejvrede i lokalområdet.

- Vi har ikke statistik på lige præcis den type sager. Men det er vores oplevelse og erfaring, at det er sjældent, at der er vold i trafikken her i Randers, siger Michelle Husum.

Tidligere voldsdom tæller

4Tilbage i retssalen i Randers er det op til dommer Lars Gaaei at idømme direktøren en retfærdig straf for voldshandlingen.

Direktøren er tidligere dømt for vold i 2009. Da det er mindre end ti år siden, bliver han denne gang dømt for vold i gentagelsestilfælde.

Både forsvarsadvokat Karina Skou og direktøren beder dommeren overveje en straf, der ikke skal afsones i et fængsel, da dette vil være ødelæggende for direktørens personlige forhold.

- Det er ikke i overensstemmelse med de etiske retningslinjer på min arbejdsplads, så en ubetinget fængselsstraf vil betyde, at jeg kommer til at miste mit job. Jeg garanterer, at det aldrig kommer til at gentage sig, og jeg er indstillet på at få nogen til at hjælpe mig med at tøjle mit temperament, siger direktøren.

Lars Gaaei idømmer direktøren 40 dages betinget fængsel. Betingelserne er blandt andet et års prøvetid, hvor han ikke må begå en ny lovovertrædelse. Hvis han mister sit temperament igen inden for det år, så skal han i fængsel. Den anden betingelse er, at han inden for seks måneder skal udføre 60 timers samfundstjeneste.

- Straffen ligger i den lave ende, fordi der er begrænsede skader på kvinden. På den anden side er der en interesse i at statuere, at den slags opførsel er uacceptabel, siger Lars Gaaei.

Med den betingede dom betyder det, at direktøren kan beholde sit job.

Direktøren modtager dommen, og Lars Gaaei erklærer sagen for lukket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce