Annonce
Debat

Diskussionsniveauet og fakta om landbruget

Debat: Opinions søndagsklummer, som på skift skrives af en række erhvervsfolk, er en udmærket måde at skabe debat om erhvervslivets forhold på. Klummerne afføder da også en del seriøse reaktioner, som kan være med til at give erhvervsfolkenes udmeldinger den nuance, der ikke er plads til i korte klummer.

Jens Frydendal

Debatten bliver desværre ofte præget af personlige angreb på dem, der deltager. Fænomenet er kendt fra sociale medier, men burde undgås i et seriøst dagblads debatspalter. Her er der trods alt et filter i form af en debatredaktør. Seneste eksempel er Søren Søndergaards klumme fra 11. juli, som Anni Jakobsen svarer på 18. juli. Et holdningspræget, men sobert svar, hvor hun seriøst forholder sig til klummen.


Annonce

Alt dette skrevet i et måske naivt håb om at holde debatten på et faktuelt grundlag og uden personlig nedrakning af andre debattører.

Fra debatindlægget


Her holder seriøsiteten så op, for nu dukker journalist og foredragsholder Jørgen Lund Christiansen (JLC) op med et langt angreb på Anni Jakobsens person. Først efter dette forsøg på karaktermord når han frem til konkrete argumenter. Han skriver, at det ikke er sandt, at dansk landbrug står for kun én procent af Danmarks BNP. Det har han for så vidt ret i.

Fødevareministeriet opgav i et svar til Folketinget i februar 2020 tallet til 1,6 procent. Siden er minkindustrien faldet ud, så det må være mindre i dag. JLC har altså ret i, at én procent er i underkanten, men vi er ude i decimalerne. Da JLC for kort tid siden forsøgte at korrigere ministeriets tal i et af mine debatindlæg, angav han beskæftigelsen i landbruget til 180.000.

Denne gang svinger han sig op til 190.000. Vender vi tilbage til Fødevareministeriets tal fra februar 2020, ligger de på 112.000, hvis man holder fiskeri, bryggerier og bagerier uden for. De 6000, der var beskæftiget i minkindustrien, skal vel også trækkes fra, så der er langt til de 190.000, JLC har tryllet frem.

Når vi nu er ved tryllerierne, så når JLC op på en eksport fra ”fødevareklyngen” på 170 milliarder. Nu indeholder ”fødevareklyngen” jo både fiskerierhvervet, bryggerier, bagerier og bolsjekogerier. Holder vi dem uden for, angiver ministeriet, at landbrug, gartneri, slagterier og mejerier eksporterer for tilsammen 65 milliarder, hvorfra altså igen skal trækkes omkring fem milliarder fra minkindustrien.

JLC når også lige at trække en gammel for længst tilbagevist påstand frem, om at dansk korn får for lidt gødning til at kunne bruges af bagerierne. En påstand, Landbrug & Fødevarer sammen med Venstre kørte hårdt frem med i 2014-16 som argument for at øge normerne for kvælstofgødning i landbrugspakken fra 2016. En række virksomheder som Kohberg og Schulstad samt Valsemøllen og Carlsberg afviste, at der var problemer med dansk korn. At der var tale om rent spind fra Landbrug & Fødevarer i samarbejde med Venstre blev påvist af DR's program "Detektor". Ikke desto mindre finder JLC den gamle påstand frem igen.

Alt dette skrevet i et måske naivt håb om at holde debatten på et faktuelt grundlag og uden personlig nedrakning af andre debattører.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Kollaps flår et blødende sår i Enhedslisten i Aarhus: - Jeg er mega-vred og oplever en åbenlys tillidskrise

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se video: De stenriges legetøj - 45 superbiler rullede ind på torvet

Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Sport

En drilsk klausul: Derfor var det nødvendigt for Skanderborg Aarhus at skrive ny kontrakt med Danmarks største talent

Debat

Afvist på en bar: Kom igen, når du har crop top på

Aarhus

Ugens corona-tal: Antallet af indlagte halveret, men smitten er steget i forhold til forrige uge

Kultur For abonnenter

Pip pip på Svalegangen: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Debat

Alternativet prioriterer børn højt: Det skulle have været med i budgettet

Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

AGF

AGF meldt til politiet efter dramatisk ulykke: Træner lå fastklemt og bevidstløs i styrkecenter

AGF

Valby, Brønshøj, Marstal og kikset hooligan-stormløb på Gentofte Stadion: AGF-kampe ude i landet giver særegne oplevelser

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Fuld gevinst til patrulje: Nappede to narkosælgere i ét hug

Annonce